fbpx
PorođajTrudnoća

Kućni porođaji su sve češći: Zašto raste broj porođaja kod kuće i u svetu?

Kućni porođaji se sve češće pominju u Srbiji. Poslednjih desetak godina ova praksa se sve češće javlja kod nas, međutim, broj kućnih porođaja raste i u svetu. Veliki skok kućnih porođaja se dogodio u toku pandemije, jer su u bolnicama uvedena razna ograničenja.

Ovo je tema o kojoj se mnogo polemiše, a neke žene su bolji kandidati za ovu opciju od drugih. Uvek može postojati rizik od komplikacija, pa je važno da unapred razgovarate sa lekarom o svim potencijalnim rizicima i očekivanjima.

Koliko su česti kućni porođaji?

Statistički gledano broj porođaja u Sjedinjenim Američkim Državama je bio manji od 1% pre pandemije, dok je u Holandiji ta brojka preko 20%. Kada su porodilišta tokom pandemije uvela ograničenja oko podrške u porođajnoj sali, često obaveznu indukciju, a pre svega razdvajanje beba od majki, mnogi su preispitali da li žele da rode decu na taj način. Nažalost, u Srbiji je ovaj način porođaja važio u velikoj većini porodilišta i pre pandemije, ali upotreba maske tokom celog porođaja je dodatno otežala stvari.

Iako su tokom potpune izolacije u SAD-u 2020. godine kućni porođaji skočili na neverovatnih 22%, već statistika iz 2021. godine govori da su pali na samo 1,41% svih porođaja.

Za porođaj kod kuće većina angažuje babicu ili dulu, te su njihove usluge postale sve traženije. Akušeri i ginekolozi i dalje smatraju da je porođaj u bolnici najsigurnije mesto da beba dođe na svet i da se pobrinu o majci na adekvatan način. O tome koja je razlika između babice i dule, možete pročitati ovde: Ginekolog, babica ili dula – koje su razlike?

porodaj u kuci

Koje su prednosti porođaja kod kuće?

U idealnim okolnostima, kućni porođaj je divno iskustvo za celu porodicu. Ovi porođaji isključuju upotrebu indukcije, intervencija na porođaju, epiziotomiju, CTG tokom celog porođaja. Partner je sve vreme uz vas, kao i druge drage osobe. Odmah ste kod kuće sa bebom i sami diktirate tempo šta i kako želite.

Medicinski dokazi pokazuju da trudnice sa niskim rizikom nemaju veću verovatnoću da razviju komplikacije kod kuće u odnosu na porođaj u bolnici. Ipak, treba imati u vidu da ovo nije preporuka za sve trudnice. Izvor: ECilinalMedicine

Najbezbedniji kandidati za porođaj kod kuće su žene koje već imaju jedan vaginalni porođaj iza sebe bez komplikacija, izrazitog postporođajnog krvarenja, upotrebe epidurala, komplikovanog porođaja, koje uz to nemaju dijabetes, visok pritisak ili drugo medicinsko stanje. Ukoliko su zdrave i mentalno sigurne u svoju odluku, onda je sasvim u redu da to bude njihovi izbor.

U Srbiji, nažalost, za razliku od Holandije, na primer, ne postoji nikakva medicinska podrška majkama koje žele kućni porođaj. U Holandiji je on jedini potpuno besplatan, ali iako se sve odigrava u domu, u svakom momentu možete pozvati hitnu službu i u tren oka tu će se stvoriti hitna pomoć (da se pobrine za trudnicu), policija (koja će zatvoriti ulice) i vatrogasci (za slučaj da trudnicu kroz prozor treba da spuste da ne ide stepenicama).

Kod nas je veliko pitanje koliko bi brzo bilo mogućnosti da se reaguje, jer je uglavnom onda to prepušteno sopstvenoj organizaciji, te kada se uzme u obzir moguća udaljenost porodilišta i saobraćajna gužva u mnogim gradovima.

prvi mesec trudnoće

Priprema za porođaj u kući

Ukoliko ste definitivno odlučili da je porođaj kod kuće pravi izbor za vas, važno je da o tome razgovarate i sa lekarom i babicom unapred. Važno je da budete upoznati sa prednostima, ali i potencijalnim rizicima. Treba napraviti plan porođaja, kao i osobu koju ćete angažovati, bila to dula ili babica.

Iako kod nas to nije uvek pravilo, u inostranstvu preko 95% žena odlazi na pripreme za porođaj, bez obzira na to kakav porođaj planiraju. Psihofizička priprema za porođaj je veoma važna za sam tok porođaja, ali i za oporavak. Ako planirate porođaj kod kuće, neophodno je da što pre krenete sa pripremama i pravljenjem plana sa babicom ili dulom koja će vam biti pratnja. Nemojte se ustručavati da postavite sva pitanja koja vam padnu na pamet.

Neophodno je da uvek imate rezervni plan za odlazak u porodilište, ukoliko se pojavi potreba ili nešto zakomplikuje. Rođenje zdravog deteta i bezbednost majke moraju biti prioritet.

Važno je razumevanje potencijalnog rizika

Morate imati u vidu da se rizik od toga da dođe do smrti bebe ili smrti novorođenčeta u prvom mesecu se udvostručuje prema istraživanju. Izvor: CDC

kucni porodaj

Najveći rizik je od toga da se javi potreba da je neophodan hitan carski rez. Tokom porođaja mogu uvek da se jave neočekivane komplikacije koje mogu da zahtevaju prebacivanje u bolnicu. Zato se preporučuje da je potrebno da bolnica bude udaljena do 15 minuta od boravišta na kome se žena porađa.  

Fotografije: Pexels

Objavljen: 14. februar 2023. godine, ažuriran: 27. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button