fbpx
Zdravlje deteta

Krvarenje iz nosa kod dece: Detetu ide krv na nos

Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu.

Krv iz nosa kod deteta

Zašto se javlja krvarenje iz nosa kod dece?

Nos počne da krvari kada se jedna od malih krvnih žila u sluznici ošteti. Obično je prouzrokovano nečim sasvim bezopasnim kao što je diranje nosa, učestalo kijanje, prehlada ili suv vazduh u prostoriji. Drugi razlozi mogu biti fizičke prirode – dete je nešto gurnulo u nos, udarilo se tokom igre ili ima neki oblik alergijskog rinitisa.

Kako zaustaviti krv iz nosa kod deteta?

Krvarenje iz nosa je uglavnom traumatičan događaj za dete. Sama velika količina krvi je dovoljna da ga uplaši i nije sigurno šta se događa. Važno je da u tim situacijama onaj ko je uz dete ostane pribran i nežan. Mazite mu i razgovarajte sa njim utešno:  “Sve je u redu, to se deci često dešava, ništa ne brini, ja sam tu, vidiš da te ništa ne boli, samo se opusti, prolazi brzo…”

krvarenje iz nosa kod dece

Dok dete sedi, držite svojim prstima nozdrve i maramicu. Uštinite mekani deo nosa (sam izlaz nozdrva palcem i kažiprstom. Držanje treba da bude čvrsto. Dobro bi bilo da gledate na sat i tako držite tačno  minuta, pa tek onda pustite.

Ako je dete starije, možete mu pokazati kako da samo drži svoj nos. Najbolje bi bilo da za to vreme nešto čitate, gledate televiziju ili pričate priču detetu, da bi mu preusmerili pažnju na nešto drugo.

Nakon prestanka dete ne bi trebalo da se igra grubih igara jer će krvarenje opet započeti. Najbolje da takve igre sačekaju do sutradan ili bar još nekoliko sati. Takođe se u narednih nekoliko dana može dogoditi da tokom čačkanja ili duvanja nosa opet pođe krv na nos.

Detetu ide krv na nos: Zašto držanje nosa pomaže pri zaustavljanju krvarenja?

Držanjem nosa se vrši pritisak na venu koja krvari. Ovo zaustavlja krvarenje i krv će koagulirati ili se zgusnuti u krastu.

Zašto dete ne treba da leži tokom krvarenja iz nosa? 

Krvarenje će se zaustaviti brže ako dete sedi umesto da je u ležećem položaju. Nekada je bilo preporučeno da osoba koja krvari iz nosa treba da leži i zabaci glavu, ali tako pritisak u glavi raste, a krv se sliva niz grlo.

Ako se dete naguta krvi, počeće da povraća, a može u trenutku da se zagrcne od tog sadržaja. Rastom pritiska u glavi, pojačava se i intenzitet krvarenja koje se mnogo sporije smanjuje.

krv iz nosa kod deteta
Zašto nekoj deci češće ide krv na nos od drugih?

Nekoj deci su vene sluzokože nosa bliže nego kod druge dece. Budući da su vene vrlo blizu kože, veća je verovatnoća da će se krv poteći ako dete dira, kija, trlja nos i igra grube igre. Ako su krvarenja iz nosa veoma česta zbog vene koja se nalazi previše blizu, problem se može rešiti kauterizacijom iste. Ovo je veoma jednostavan postupak koji se obavlja kod ORL lekara. Mada se retko javlja potreba za ovim kod dece.

Dete je gurnulo nešto u nos

Dešava se da deca istražujući svet oko sebe, posebno u uzrastu između dve i tri godine imaju običaj da gurnu strano telo u nos. Ovo se dešava i kada žele da skrenu pažnju na sebe, osećaju se zapostavljeno, ali najpre iz čiste radoznalosti.

Ako je dete stavilo strano telo u svoj nos, uglavnom ćete pokušavanjem da sami uklonite napraviti još veći problem. Retkost je da je predmet ”zgodno” postavljen u nozdrvi da roditelj bez problema pomoću pincete uspe sam da ga izvuče. Češće su situacije da se napravi još veći problem. Deca su sposobna da stavljaju najneočekivane objekte u svoj nos. Najbolje je da lekar ukloni objekat kako bi se izbegao rizik od njihovog guranja dublje.

Da li je krvarenje iz nosa opasno?

Ako se previše često dešava da detetu krene krv iz nosa, onda je najbolje da ga odvedete kod lekara na pregled. U principu, sve što je ređe od jedanput nedeljno nije nikakav problem i normalna je pojava. Deca nemaju nikakvih poteškoća zbog ove pojave, a na taj način ne mogu izgubiti ni previše krvi. Veoma retko je krvarenje iz nosa posledica problema sa koagulacijom deteta. Ali i to možete potvrditi analizama krvi.

Kada odvesti dete kod lekara, kada je krvarenje iz nosa u pitanju?

krv iz nosa kod deteta
Detetu ide krv na nos
  • Ako postoji mogućnost da je detetu nos slomljen.
  • Ako krvarenje ne može da se zaustavi (kako se zaustavlja, opisano je gore).
  • Ako dete često dobija krvarenje i ako treba više od 15 minuta da se zaustavi.
  • Ako dete ima problema sa disanjem.
  • Ako dete krvari još negde, na primer iz uha ili desni.
  • Ako dete ima strano telo zaglavljeno u nosu.

Pročitajte kako se sve zaustavlja krvarenje: Krvarenje iz nosa

Objavljen: 16. januar 2016. godine, ažuriran: 12. januar 2024. godine

Photo by Vlada Karpovich

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button