fbpx
Neplodnost

Kako kratka lutealna faza utiče na plodnost?

Luteinska ili lutealna faza je deo menstrualnog ciklusa koji se dešava nakon ovulacije i traje oko dve nedelje. Kratka lutealna faza traje nekoliko dana kraće.  Tokom tog perioda luči se progesteron koji održava trudnoću, ukoliko je došlo do oplođenja jajne ćelije.

Luteinska faza koja traje 8-10 dana ili čak kraće, poznata je kao defekt lutealne faze ili kratka luteinska faza.

Postoje tretmani koji mogu da pomognu ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, a imaju defekt lutealne faze da zatrudne.

Koliko normalno traje luteinska faza?

Lutealna faza u proseku traje između 12 i 14 dana. S tim da to ne mora biti striktan slučaj, ona može biti 8, ali i 16 dana. Važno je da znate koja je uobičajena dužina trajanja vaše luteinske faze i da je ona manje-više iste dužine tokom svakog meseca.

demetra 91
Photo by Amritanshu Sikdar on Unsplash

Šta je kratka luteinska (lutealna) faza?

Lutealna ili luteinska faza je drugi deo menstrualnog ciklusa žene. Ona se javlja nakon ovulacije i trebalo bi da traje dve nedelje, odnosno 12-14 dana. Lutealna faza kraća od 8 ili 10 dana ponekad može da ukazuje na problem koji može da dovede do problema sa zatrudnjivanjem.

Žene koje su imale problem sa zatrudnjivanjem ili ponovljen spontani pobačaj, nekada imaju kraću lutealnu fazu. Ipak, ona ne mora biti uzrok neplodnosti.

Kod žena koje imaju kraću luteinsku fazu, verovatno je problem u nivou hormona. Ako se radi o nižem progesteronu bez koga ne može da opstane oplođena jajna ćelija, te dolazi do kratkog menstrualnog ciklusa, biohemijske trudnoće ili spontanog pobačaja.

Simptomi kratke luteinske faze

Žene koje imaju kratku lutealnu fazu često imaju veoma malo simptoma. Mnoge neće ni znati da imaju ovaj problem dok ne pokušaju da ostanu u drugom stanju. Glavni simptom kratke lutealne faze je nemogućnost začeća.

Ostali simptomi koji se javljaju su:

 • vanmenstrualno krvarenje, često u vidu tačkica ili rozikasno krvarenje,
 • spontani pobačaj,
 • kratki menstrualni ciklusi.
Faktori rizika za kratku lutealnu fazu:
demetra 92

Kratka lutealna faza – šta dovodi do nje?

Kratka lutealna faza često je posledica nedovoljne proizvodnje progesterona. Nedostatak progesterona dovodi do toga da sluzokoža materice nije dovoljno zadebljala da oplođena jajna ćelija može da se ugnezdi. Nekada se dogodi i da oplođena jajna ćelija uspe da se zakači, ali nedovolno čvrsto zbog nedostatka progesterona te onda dolazi do ranog spontanog pobačaja.

Ako žuto telo ne proizvede dovoljno progesterona, materica možda neće moći da zadrži oplođenu jajnu ćeliju već će doći do menstruacije. Više o žutom telu…

 – Osim faktora rizika koji mogu da dovedu do kratke lutealne faze i niskog nivoa progesterona, nju mogu uzrokovati i:

 • starenje – što je žena bliže menopauzi, mogu početi da se javljaju i problemi sa kratkom lutealnom fazom,
 • stres  – stalna izloženost stresu može dovesti do poremećaja menstrualnog ciklusa.
Postavljanje dijagnoze – kratka luteinska faza

Moguće je da će lekar želeti da bar jedan mesec (ili više) radite folikulometriju. Folikulometrija je ultrazvučno praćenje vaše jajne ćelije tokom ciklusa.

Pored toga, verovatno će lekar želeti da uradite analizu nivoa hormona putem testa iz krvi. Osim toga, uradiće i klasičan vaginalni ultrazvučni pregled kako bi utvrdio stanje materice, jajnika, grlića materice i jajovoda.

Kratka lutealna faza: lečenje defekta lutealne faze

kratka lutealna faza
 • Lečenje zavisi od uzroka zbog kog je došlo do skraćenja luteinske faze. Kod žena gde je problem nizak nivo progesterona, pristupiće se lečenju davanja progesterona u oralnom obliku.
 • Tamo gde se utvrdi da je uzrok stres, preporučiće se odmor, smanjenje radnih ili porodičnih zadataka, različite tehnike disanja, neke od tehnika opuštanje poput meditacije i joge.
 • Kada je u pitanju preterano vežbanje, savetovaće se smanjenje tempa koji će utvrditi stručno lice.

Literatura:

 1. Austin Fertility & Reproducitive Medicine: Is a short luteal phase affecting your fertility? –  https://www.austinfertility.com/short-luteal-phase-female-fertility/
 2. NCBI: A prospective evaluation of luteal phase length and natural fertility – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5337433/ – mart 2017. godine
 3. Very Well Family: The Mystery and Importance of the Luteal Phase – https://www.verywellfamily.com/luteal-phase-1960086 – jun 2020. godine
 4. Nova IVF: What are the Symptoms of a short luteal phase? – https://www.novaivffertility.com/fertility-help/what-are-the-symptoms-of-a-short-luteal-phase/
 5. Healthline: Short Luteal Phase – https://www.healthline.com/health/pregnancy/short-luteal-phase
 6. Fertility and Sterility: Prospective evaluation of luteal phase length and natural fertility – https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)63022-4/fulltext – mart 2017

Image by StockSnap from Pixabay 

Objavljen: 24. januar 2021. godine, ažuriran: 9. februar 2024. godien

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button