fbpx
Zdravlje trudnice

Kratak dah u trudnoći

Kratak dah u trudnoći je veoma česta pojava, posebno kratak dah u kasnoj trudnoći. Zašto se to dešava?

Da, mnoge žene dožive ovaj osećaj kako njihove trudnoće napreduju. Možda ste to primetili čak dosta rano u trudnoći, iako se u toj fazi to češće oseća kao povećana svest o potrebi za disanjem.

Potrebno vam je više kiseonika tokom trudnoće i vaše telo se prilagođava kako bi se zadovoljile ove potrebe na nekoliko načina. Porast hormona, posebno progesterona, direktno utiče na pluća i stimuliše centar za disanje u mozgu. I dok se broj udisaja u minuti zapravo vrlo malo menja tokom trudnoće, količina vazduha koju uzmete sa svakim dahom se značajno povećava.

Kasnije u trudnoći, kako i vaša materica rastom vrši pritisak na dijafragmu, vaše disanje može ličiti više na „trudničko“ – pogotovo ako nosite bebu visoko ili nosite blizance. Možete osećati neko olakšanje nekoliko nedelja pred termin, pogotovo ako je ovo vaša prva trudnoća (beba se spušta u karlicu).

Može li se nekako sprečiti kratak dah u trudnoći?

Taj osećaj je obično bezopasan i normalan. Ali ipak je dobra ideja da stvari malo usporite i zapamtite da se ne forsirate previše da budete aktivni. Sednite uspravno i držate ramena gurnuta unatrag, pogotovo kad sedite, da bi dali svojim plućima prostor da se prošire što je više moguće. Poduprite se u krevetu malo sa nekoliko dodatnih jastuka da možete da imate neko olakšanje noću.

Nakon porođaja vaše disanje će se uskoro vratiti na kako je to bilo pre nego što ste bili trudni.

Može li kratak dah u trudnoći da ukazuje na ozbiljan problem?

kratak dah u trudnoći
Kratak dah u trudnoći

Da. Na primer, ako imate bolest respiratornog sistema poput astme ili upale pluća, to može da bude ozbiljnije kad ste trudni.

Takođe, zbog promena u zgrušavanja krvi tokom trudnoće, imate veći rizik za plućnu emboliju (krvni ugrušak koji odlazi u pluća). Ovo je retka, ali vrlo ozbiljna pojava.

Ako gubljenje daha dolazi naglo ili postaje teško, to bi mogao da bude znak ozbiljnog medicinskog problema. Potražiti lekarsku pomoć odmah.

Takođe bi trebali da dobijete pomoć odmah ako je kratak dah u pratnji bilo kojeg od sledećih simptoma:

  • pogoršanje astme
  • ubrzano disanje
  • brz puls, lupanje srca ili slabost
  • bol u grudima ili bol kada udišete
  • plavičastu obojenost oko usana, prstiju ili nožnih prstiju ili ako izgledate bledo
  • osećaj straha da ne dobijate dovoljno kiseonika
  • uporan kašalj, kašalj praćen groznicom ili iskašljavanje krviSave

Related Articles

Back to top button