fbpx
Posle porođaja

Kontrakcije materice posle porođaja i bolovi stomaka posle porođaja

Često se žene iznenade kada počnu kontrakcije materice posle porođaja. Ne brinite! Različiti grčevi i bolovi stomaka posle porođaja su normalna pojava. Vaše telo tačno zna šta radi kada se javljaju kontrakcije materice nakon što ste se porodili, a bolovi su normalni u fazi oporavka.

Kontrakcije materice posle porođaja

Posle porođaja je potrebno vreme da se materica vrati na staro, a vraća se upravo pomoću kontrakcija. Ove kontrakcije podsećaju na mini verziju kontrakcija tokom porođaja. Vaša materica posle porođaja radi na komprimovanju krvnih sudova kako krvarenje ne bi bilo preobilno.

Materica je u trudnoći skoro 25 veća nego inače, posle porođaja je prilično velika i dalje, te ćete nastaviti da izgledate kao da ste u drugom stanju dok se ona ne bude vratila na pređašnju veličinu. Kontrakcije koje se javljaju posle porođaja pomažu joj da se vrati na staru veličinu, iako neće biti tako mala kao pre trudnoće.

Bez obzira što je bilo potrebno oko 36 nedelja da se materica poveća, njoj će biti potrebno 4 do 6 nedelja da se vrati na staru veličinu.

Nema potrebe da brinete ako ne osećate bolove posle porođaja. Nema svaka žena isti prag bola, kao ni osećaj šta se dešava u telu. To ne znači da se vaša materica ne vraća u pređašnje stanje.  

Kontrakcije su najintenzvinije prva dva do tri dana posle porođaja. Primetićete da se intenziviraju u toku ili neposredno nakon podoja. Ovo je potpuno prirodan proces, jer materica reaguje na oksitocin koji se oslobađa tokom dojenja. Dojenje ubrzava proces vraćanja materice.

Neka žene tvrde da su im se bolovi pojačavali sa svakom narednom bebom, dok druge kažu da nema razlike. Neke žene čak ni ne primećuju bolove, posebno ako imaju terapiju analgeticima.

kontrakcije materice posle porodaja 2
Kontrakcije materice posle porođaja

Grčevi i bolovi stomaka posle porođaja

Grčevi i bolovi stomaka posle porođaja nisu razlog za brigu, ali mogu bii neprijatni. Oni se razlikuju od osobe do osobe. Uglavnom podsećaju na menstrualne grčeve i uočljiviji su u drugoj i trećoj trudnoći.

Posle drugog odnosno trećeg i svakog narednog porođaja, bolovi su ponekad jači nego nakon prvog porođaja.

Bolovi i grčevi zbog zatvora posle porođaja

Vrlo verovatno ćete imati prvu stolicu nekoliko dana nakon porođaja, posebno ukoliko ste imali klistir pre porođaja i ako zbog predstojećeg carskog reza neko vreme niste jeli. Normalno je da nemate prvi dan potrebu da vršite veliku nuždu.

Zatvoru mogu doprineti i ležanje, nedostatak kretanje, te lekovi za bolove posle carskog reza koji ponekad usporavaju probavni sistem. Ako se tome pridoda i strah da se prvi put ode u toalet nakon što prođe porođaj, sasvim je moguće da se javi zatvor.

Zatvor posle porođaja može da izazove pojavu grčeva i bolova stomaka, pa ako se jave bolovi nalik ovim, nemojte odmah brinuti, već razmislite da li ste išli u toalet i jedite hranu sa više vlakana.

Kontrakcije posle porođaja i bolovi posle carskog reza

Kontrakcije posle porođaja se podjednako dešavaju i kod žena koje su imale carski rez, kao i nakon vaginalnog porođaja. Posle carskog reza  su bolovi uglavnom neprijatniji jer postoje i oni koji su posledica zarastanja tkiva posle te, zapravo, ozbiljne operacije. Više: Posle carskog reza

Zašto je važno da majke koriste lekove za bolove posle porođaja?

Često žene izbegavaju lekove posle porođaja, a gotovo svaka žena oseća neku vrstu bola. Ovo je pogrešno iz više razloga. Bolovi mogu biti različiti – kontrakcije materice, bol rane od epiziotomije, bol mekog tkiva, čak i ako nije bilo ušivanja…

demetra001 2

Upravljanje bolom je veoma važno jer on može uticati na majku da obavlja svoje normalne aktivnosti, otežava joj povezivanje sa bebom i brigu o njoj. Bolovi otežavaju i uspostavljanje dojenja jer visok adrenalin (koji se luči dok majka trpi bol) ponekad blokira otpust mleka iz dojki. (*1)

Da biste ublažili osećaj neprijatnosti tokom kontrakcija i bolova, možete uzimati lekove koji se izdaju bez recepta za bolove, poput onih na bazi paracetamola (Panadol, Febricet, Eferalgan, Paracetamol). Oni su bezbedni tokom dojenja, a pomoći će da se osećate udobnije i prijatnije.

Kada se treba javiti lekaru zbog bolova stomaka posle porođaja?

Ukoliko osećate jak i uporan bol koji se pogoršava ili imate neke prateće probleme, obratite se lekaru bez odlaganja, kako bi procenio da li je sve u redu.

Nije uobičajeno da se razviju infekcije posle porođaja, kao ni drugi problemi, ali se oni ipak dešavaju:

  • Zapaljenje sluzokože materice – endometritis može da uključuje simptome poput bola u karlici, temperature, zatvora i neobičnog vaginalnog iscetka.
  • Bakterijska vaginoza koja uključuje neprijatan iscedak, svrab i osećaj pečenja prilikom mokrenja.
  • Infekcija urinarnog trakta – simptomi mogu da uključuju temperaturu, bolno i često mokrenje, potrebu za mokrenjem i zamućen ili krvav urin.
  • Upala slepog creva – nema veze sa porođajem, ali se može dogoditi i u ovom periodu. Uključuje nisku temperaturu, mučninu i/ili povraćanje, bolove u stomaku koji se pogoršavaju kretanjem i zatvor ili dijareju.
kontrakcije materice posle porođaja
Kontrakcije materice posle porođaja
Kontrakcije materice posle porođaja – Literatura:
  1. Cochrane: Relief of pain caused by uterine cramping or involution after giving birth – https://www.cochrane.org/CD004908/PREG_relief-pain-caused-uterine-cramping-or-involution-after-giving-birth
  2. Anesthesiology: Recovery after Nulliparous Birth: A Detailed Analysis of Pain Analgesia and Recovery of Function – https://pubs.asahq.org/anesthesiology/article/127/4/684/19834/Recovery-after-Nulliparous-BirthA-Detailed
  3. Verywellfamily.com: Common Causes of Postpartum Abdominal Pain – https://www.verywellfamily.com/is-stomach-pain-normal-after-giving-birth-290215
  4. Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Objavljen: 16. mart 2022. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button