fbpx
Spontani pobačaj

Komplikacije u ranoj trudnoći

Najčešće komplikacije u ranoj trudnoći su vanmaterična trudnoća, molarna trudnoća i spontani pobačaj. Pored toga, mnoge trudnice se suočavaju sa implantacijskim krvarenjem, jutarnjim mučninama i drugim problemima, koji su deo normalnog toka trudnoće. 

Vanmaterična trudnoća

Kada se oplođena jajna ćelija implantira izvan materice, najčešće u jajovod, reč je o vanmateričnoj trudnoći. Postoji još manja šansa da se implantira oko jajnika ili grlića materice, iako je to vrlo retko.

Vanmaterična trudnoća se obično javlja jednom na svakih 100 trudnoća.

Vaš rizik može biti povećan ako ste imali neke infekcije koje su mogle da oštete jajovod. U većem riziku od vanmaterične trudnoće su žene koje su je već imale ranije.

Primarni znaci vanmaterične trudnoće su: vaginalno krvarenje, bol u stomaku i mučnina. S obzirom na to da neki od ovih simptoma imitiraju simptome klasične trudnoće, nekada je vanmateričnu trudnoću teško dijagnostifikovati.

Postavljanje dijagnoze – Najbolji način da se utvrdi vanmaterična trudnoća je merenje rasta nivoa Beta HCG u krvi. To je hormon koji se proizvodi u toku trudnoće i duplira se otprilike na svaka dva dana. Kada se HCG nedovoljno povećava, može se sumnjati na vanmateričnu trudnoću. Ultrazvuk takođe, može pomoći kod dijagnoze vanamaterične trudnoće.

Kada dobijete dijagnozu vanmaterične trudnoće, lekar će hteti da hitno izvrši hirušku intervenciju pre nego što ova trudnoća napravi preveliku štetu na vašim reproduktivnim organima. Bitno je pravovremeno reagovati, kako ne biste ugrozili plodnost u budućnosti.

Molarna trudnoća

Druga komplikacija koje se može dogoditi je upropašćena jajna ćelija ili molarna trudnoća.

Molarna trudnoća nastaje kada postoji oplođena jajna ćelija, ali je rast embriona usporen ili se ne razvija embrion uopšte.

Veličina i starost embriona, u ovom slučaju, ne poklapaju se sa vremenom začeća i zaostaju. Jajna ćelija se neće često ni razviti u embrion ili će se razvijati sa abnormalnostima tako da ne može da opstane.

Učestalost molarne trudnoće je jedna na svakih 1.000 trudnoća.

Ceo članak: Molarna trudnoća

komplikacije u ranoj trudnoći

Bez obzira na prethodnu trudnoću sa nekom od ovih komplikacija, žene mogu ostvariti normalnu trudnoću u budućnosti. Iako je teško ne brinuti o potencijalnim komplikacijama u budućnosti, jako je bitno usvojiti zdrav stav. Što više opuštanja i uživanja, godiće i vama i vašoj budućoj bebi.

Ukoliko primetite bilo kakve promene, uključujući jake bolove i neprestano krvarenje, nakon što utvrdite trudnoću na pozitivnom testu, obavezno se javite lekaru.Save

Save

Related Articles

Back to top button