fbpx
Neplodnost

Koenzim Q10 i plodnost: Da li CoQ10 poboljšava plodnost?

Koenzim Q10 i plodnost: Smatra se da koenzim Q10 može poboljštati jajne ćelije, ali i broj i pokretljivost spermatozoida kod muškaraca. Čak i kada se radi vantelesna oplodnja primećeno je da korišćenje koenzima Q10 olakšava razvoj zdravih embriona.

Šta je koenzim Q10 i kako on poboljšava zdravlje jajnih ćelija i spermatozoida?

Ovaj suplement se uglavnom koristi kao pomoć kod bolova u mišićima, problemima sa srcem, kod čestih migrena, ali i kao pomoćno sredstvo prilikom lečenja neplodnosti. Kada je u pitanju koenzim Q10 i plodnost, on održava zdrave jajne ćelije u telu žene. Sa druge strane, on je tu da muškarcima pomogne da spermatozoidi efkasnije funkcionišu.

Da li se koenzim Q10 smanjuje sa starenjem?

Lekari su otkrili da nivo Q10 počinje da se smanjuje kako starimo i to je prirodan proces gde naše telo ima manje energije. Unošenjem Q10 ćelije koje su počele da propadaju ponovo počinju da rade efikasno i ovo rezultira i pobošljanjem sveukupne plodnosti.

suplementi

Koenzim Q10 i plodnost muškarca

Prisustvo koenzima direktno utiče na prisustvo antioksidanata u telu koji deluju kao svojevrsna odbrana i štite spermatozoide od oksidativnog oštećenja i omogućavaju im da napreduju. Optimalni nivo Q10 pomaže u povećanju broja spermatozoida kod muškaraca i pokretljivost spermatozoida počinje da se poboljšava, kao rezultat pravilne strukture strukture koja im pomaže da se poboljšavaju.

Određeni faktori životne sredine i navika kao što su pušenje, izloženost stresu i sunčevim zracima mogu uticati na oslobađanje slobodnih radikala koji razbijaju zdrave ćelije svuda okolo. Ovaj koenzim pomaže da se telo zaštiti od ovih efekata.

Kako koenzim Q10 utiče na plodnost žena?

Kada je u pitanju uticaj ovog koenzima na plodnost žena, u fokusu je kvalitet jajnih ćelija. Koenzim Q10 je glavni faktor u pogledu plodnosti kod žena jer on pomaže u obavljanju i pobošljanju ćelija u telu. Da bi jajna ćelija bila oplođena, ona mora da sazri do određane tačke i uspešno se implantira i preraste u fetus.

Preporučena dnevna doza konezima Q10
Sta kada otkrijete da imate HPV 2

Konsultujte se obavezno sa lekarom pre nego što počnete da uzimate koenzim. Suplementi mogu da potiru ili utiču na efekat onog drugog, pa je veoma važno da se konsultujete sa stručnjakom pre nego što krenete sa suplementacijom. Preporučena dnevna doza za muškarce je 200 mg, a za žene 100 mg, odnosno 200 mg ako tako preproruči lekar.

Hrana u kojoj ima koenzima Q10
  • meso i džigerica,
  • masna riba, kao što su tunjevina i losos, sardina,
  • orašasti plodovi – susam, pistaći,
  • jagode i pomorandže,
  • lisnato povrće – spanać, brokoli, karfiol.
Svaki suplement treba uzimati sa oprezom

Ono o čemu ljudi često ne razmišljaju jeste da svaki suplement ili lek koji nečemu pomaže paralelno na neke druge stvari može imati neželjeno dejstvo. Zato je i važno da se konsultujete sa lekarom pre početka uzimanja. Ovaj enzim može da reaguje sa lekovima koji služe za kontrolu krvnog pritiska, a tretmani kao što su glaukom ili potreba za hemoterapijom ometaju funkcionisanje CoQ10.

Nemojte očekivati čuda upotrebom ovog koenzima jer on ne može da zameni agresivne terapije i proces vantelesne oplodnje ukoliko je potreban, ali je jedan od prirodnih načina da poboljšate plodnost.

Koenzim Q10 posle emobriotransfera: Da li koenzim Q10 ima svrhe koristiti posle transfera embriona?

Uzimanje suplemenata se preporučuje tokom faze uzimanja jajne ćelije prilikom pripreme za vantelesnu oplodnju, ali nije pogodna upotreba posle embriotransfera. U trudnoći se nivo CoQ10 postepeno povećava.

Koenzim Q10 i plodnost
Literatura:
  1. CNY Fertility: Coenzyme Q10 (CoQ10) for Fertility – https://www.cnyfertility.com/coq10-fertility
  2. PubMed: Pretreatment with coenzyme Q10 improves ovarian response and embryo quality in low-prognosis young women with decreased ovarian reserve: a randomized controlled trial – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5870379/
  3. PubMed: Coenzyme Q10 restores oocyte mitochondrial function and fertility during reproductive aging – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4568976/
  4. Legacy IVF: Benefits of Taking CoQ10 During Fertility Treatments – https://legacyivf.com/benefits-of-taking-coq10-during-fertility-treatments/
  5. FirstCry Parenting: Coenzyme Q10 for Fertility – Importance, Dietary Sources, and Precautions – https://parenting.firstcry.com/articles/coenzyme-q10-for-fertility-importance-dietary-sources-and-precautions/

Objavljen: 6. maj 2022. godine, ažuriran: 22. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button