fbpx
BebaKalkulator razvojaRazvoj deteta

Kalkulator rasta bebe i deteta do 5 godina

Praćenje rasta dece je veoma važno kako bismo znali da li napreduje i razvija se u skladu sa svojim potrebama. U nastavku teksta su kalkulator rasta bebe, kao i zvanične tabele Svetske zdravstvene organizacija za rast dece do druge, odnosno pete godine, kao i za rast obima glave.

Važno je da imate u vidu da decu ne treba upoređivati u odnosu na vršnjake, već u odnosu na njihov individualni napredak. Postoje mnogi faktori koji utiču na rast dece, ali je globalnom nivou tendencija rasta kod sve dece na planeti ista do pete godine. SZO je razvila grafikon težine bebe koji opisuje tipičnu putanju razvoja deteta.

Kalkulator rasta bebe: Sva deca u svetu imaju tendenciju da isto rastu

kalkulator rasta bebe

Novi međunarodni standardi rasta dece i odojčadi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pokazuju da svako dete u svetu ima istu tendenciju rasta. Ovde govorimo o deci koja su rođena u terminu ( za prevremeno rođene bebe se koriste posebne tabele). Deca bez obzira na individualne razlike, kako globalno tako i regionalno, imaju sličan prosečan rast.

Deca iz Indije, Brazila ili Norveške imaju sličan obrazac rasta, ako im se pruže zdravi uslovi života. Na razlike u rastu dece do pet godina najviše utiču način ishrane, životna sredina i zdravstvena zaština, nego genetika ili etična pripadnost. (*1)

Prema standardima koje je predočila SZO, čak i roditelji, ali i pedijatri će znati kada potrebe u ishrani i zdravlju dece nisu u potpunosti zadovoljene. Neuhranjenost, prekomerna telesna težina, gojaznost i druga stanja se mogu otkriti dok su još u ranoj fazi.

Deca koja su učestvovala u ovoj studiji od sedamdesetih godina prošlog veka, pa sve do 2006. godine kada je završena su bila zdrava, rođena u devetom mesecu trudnoće. Majke im nisu bile pušači. Sva deca su dojena, a zatim hranjena uravnoteženo.

Prosečna težina bebe na rođenju

Prosečna težina novorođene bebe je 3,2-3,4 kg, ali u praksi je to 2,6 do 3,8 kg. Malom težinom na rođenju se smatraju bebe rođene u terminu sa manje od 2,5 kilograma i bebe rođene sa više od 4 kilograma.

Šta utiče na težinu bebe na rođenju?

  • U kojoj nedelji je beba rođena – bebe rođene pre očekivanog termina su nešto sitnije u odnosu na bebe rođene posle predviđenog termina.
  • Loša ishrana u trudnoći može dovesti do toga da beba bude sitnija ili pak previše krupna.
  • Pušenje takođe može dovesti do toga da se beba rodi sitnija od poseka.
  • Gestacijski dijabetes može dovesti do rođenja bebe krupnije od proseka.
  • Genetika – može igrati ulogu, mada je uglavnom nasleđe prema onome što majka može da iznese.
  • Pol bebe – devojčice su u proseku nešto manje telesne težine od dečaka.
  • Višeplodna trudnoća – normalno je da jedna beba bude krupnija, nego kada se istovremeno rađaju blizanci ili trojke.
Kako beba napreduje u prvim nedeljama?

U prvim danima života, normalno je da novorođenče izgubi deo težine koje je imalo na rođenju. Bebe na adaptiranom mleku do 5%, a dojene bebe do 10%. Međutim, do navršene dve nedelje beba bi trebalo da ima težinu koju je imala na rođenju. A onda do navršenog prvog meseca da nastavi da dobija na težini.

Prosečna težina bebe u prvim mesecima  Kalkulator rasta bebe i deteta 1

Beba će napredovati svojim tempom u prvoj godini. Trebalo bi da prvog meseca napreduje najmanje 500 grama i nastavi dok ne udvostruči svoju težinu sa rođenja između četiri i šest meseci. Prvog meseca je prioritet da beba uspostavi ritam hranjenja i verovatno ćete imati utisak da sisa bez prestanka ponekad. A nakon toga će napredovati nešto sporije, tako da bi za prvi rođendan trebalo da ima oko trostruko više kilograma nego na rođenju.

Prvog meseca je prioritet da beba uspostavi ritam hranjenja i verovatno ćete imati utisak da sisa bez prestanka ponekad.

Prosek sa 6 meseci je 7,5 kg za devojčice i 7,9 kg za dečake. A sa godinu dana 8,9 kg za devojčice i 9,6 kg za dečake. Na težinu utiču pol i vrsta hrane (dojenje ili adaptirano).

Tabele za praćenje rasta dece

Kako se tumači tabela rasta?

Prilikom tabele rasta ne treba koristiti samo kilograme, već je važno pratiti krivulju rasta. Ako rezultat prelazi dve i više linije percentila (povećava se ili smanjuje za najmanje dva opsega) trebalo bi da se konsultujete sa lekarom.

Isto tako, treba pratiti bebinu individualnu liniju. Ako je težina ispod 5 ili preko 95 percentila, proverite da li je beba uvek u tim granicama. U redu je ako prati svoju liniju, ali ako je nedavno ušlo u ove opsege, obratite se lekaru.

Tabela rasta do 2 godine – devojčice

Tabela rasta do 2 godine – dečaci

Kalkulator rasta bebe

Calucator by infantchart.com

Obim bebine glave

Obim bebine glave – dečaci do 2 godine

Obim bebine glave – devojčice do 2 godine

Kalkulator rasta bebe
Kalkulator rasta bebe

Literatura:

  1. WHO: World Health Organization releases new Child Growth Standards – https://www.who.int/news/item/27-04-2006-world-health-organization-releases-new-child-growth-standards
  2. OMNI Calculator: Child Weight Percentile – https://www.omnicalculator.com/health/child-weight-percentile

Photo by Karolina Grabowska from Pexels

Kalkulator rasta bebe objavljen: 11. decembar 2021. godine, ažuriran: 28. decembar 2023. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button