fbpx
Novorođenče

Kako se nositi sa grčevima novorođenčeta?

Grčevi su jedan od stavki sa kojom roditelje najčešće plaše kada je očekuju prinovu. Kako se nositi sa grčevima? Kako da ih prepoznate? Šta ako se beba zacenjuje, a zapravo nema grčeve?

Roditelji u borbi sa plakanjem i grčevima novorođenčeta 

Konstantno plakanje nije uvek znak da bebu nešto boli, ali ako primetite da beba predugo plače, odvedite je pedijatru da proveri da li su problem grčevi ili nešto drugo. U većini slučajeva, pedijatar će utvrditi da je sa bebom sve u redu, moguće da čak i nema grčeve. kako se nositi sa grčevima

Važno je da roditelji znaju da beba može dugo da plače i da se zaceni ako je uznemirena, kada je prisutna napetost ili je prestimulisana zvucima iz okruženja (gosti, jaki zvuci, stalna buka). Pokušajte da se smirite, odete u drugu sobu na par minuta, popijete kafu ili čaj dok spava, pokušate da se opustite. Neretko i to može da pomogne da opustite i bebu. 

Dakle, kada vaša beba plače, samo duboko udahnite i nastavite sa uobičajenim aktivnostima. Hranite je na zahtev, podignite da podrigne i zamenite pelenu kada je to potrebno. Probajte sa nekom od umirujućih tehnika koje su dobre za nju, bilo da je u pitanju da joj pevušite ili je šetate u naručju. 

 

Imajte na umu da vaše tehnike možda nekada neće pomoći. Ako beba bude imala grčeve, to samo znači da će plakati i nekada bez očiglednog razloga. Ovo može biti jako stresno, ali važno je da znate da vi ništa loše niste uradili i da će to proći. 

Šta ako nekada ne znate kako se nositi sa grčevima bebe i osećate se preplavljeno?

Roditelji se neretko osećaju depresivno, bespomoćno, nekad su čak i ljuti, te se svađaju sa partnerom kada su suočeni sa stalnim plakanjem bebe. Znajte da mnogi parovi kroz ovo prolaze, ali se potrudite da dodatno ne podižete tenziju, jer beba oseća napetost. Vaša nervoza može izazivati plač kod bebe, čak i kada grčevi nisu prisutni. 

Ako partner, sestra, majka ili neko drugi može povremeno da vam pomogne, nemojte se ustručavati da prepustite bebu i napravite pauzu od roditeljskih dužnosti. Nevažno je da li ćete uspeti da odete negde van kuće u kupovinu, na kafu ili makar do kupatila, da se okupate na miru. 

Ako ste sami sa bebom, možete da:

 • Izađete sa bebom u šetnju. Svež vazduh će vam oboma prijati.
 • Pozovite telefonom prijateljicu i pričajte sa njom o tome kroz šta prolazite.
 • Pustite muziku i plešite sa bebom.
 • Meditirajte. 
 • Igrajte igrice na računaru ili telefonu koje mogu da vas opuste (Tetris, neke igre sa lopticama, pasijans…). 

Ako pored svega vaš stres prerasta u ljutnju, ostavite bebu u krevetac gde će biti bezbedna i zatvorite se u kupatilo na 5 minuta. Možete i sa slušalicama u ušima. Bebi neće biti ništa za to vreme, a poslednje što vi želite je da bes usmerite na bebu. Nakon 5 minuta se vratite kod bebe. 

Iskoristite vreme kada beba ne plače kako se nositi sa grčevima

Kada je beba mirna i spava, poslednje što treba da radite je sređivanje kuće, čišćenje i peglanje. Morate imati na umu da je zbog bebe, ali i vas najvažnije da budete opušteni, da pomognete sebi i da budete u stanju da brinete o bebi još dugo. Zato to vreme iskoristite da se opustite koliko god je to moguće:

 • Pogledajte neku seriju ili film,
 • Čitajte neku laganu knjigu,
 • Popunjavajte bebinu radosnicu,
 • Razgovarajte sa parterom,
 • Bavite se svojim hobijem,
 • Popijte kafu sa drugaricom, kao nekada, makar i preko Skypa.
 • Razgovarajte sa drugim mamama koje se suočavaju sa ovim problemom na nekom forumu ili grupama na društvenim mrežama. 

Važno je da ste svesni da niste jedini u ovome, već da dobar deo roditelja prolazi kroz isto. Takođe je veoma bitno da je beba zdrava i dobro, a da je ovo jedna prolazna faza. Nemojte se ustručavati da pričate sa drugima o stresu kom ste izloženi i da potražite stručnu pomoć, ako to bude potrebno. Jedan od najvećih problema mladih mama je postporođajna depresija. 

Više o načinima kako da pomognete bebi koja ima grčeve možete pročitati ovde: 

Photo by Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button