fbpx
Zdravlje deteta

Kako olakšati izbijanje zubića?

Kada počnu da rastu i bole zubići, jedna od najvećih roditeljskih briga i dilema je kako olakšati izbijanje zubića?

Rast zubića i bolovi

Bebama obično počinju da izbijaju zubi između 4. i 12. meseca starosti i nastavljaju sve do oko njihovog drugog rođendana. Kako olakšati izbijanje zubića koji znaju da ih dugo muče?

Prednji zubi, u najvećem broju slučaja, stižu prvi. Pošto krenu, neke bebe dobijaju jedan po jedan zub, dok će druge dobiti nekoliko njih odjednom.

To što beba balavi, nije znak nicanja zuba. Bebama pljuvačne žlezde između dva i tri meseca počinju pojačano da luče pljuvačku. Verovatno ne možete da zamislite dan bez portikle, a nekada ni one nisu dovoljne.

Ako primetite da beba pokušava da stavi u usta sve što ugleda, velika je verovatnoća da joj rastu zubići. Ovo je faza koja može i mesecima da potraje dok se pojavi prvi zubić, a kasnije to ide brže. Bebe ponekad vuku i svoje uši, takođe, jer nervi koji inervišu vilicu takođe inervišu i srednje uho. Ali ako Vaš mališan ima povišenu temperaturu ili simptome prehlade, verovatno postoji neka upala uha. Dakle, treba ga odvesti do lekara.

Možda ćete videti i da su desni neravne, otekle ili crvene.

Pojava beličastih kružića na desnima, posebno ako beba ima samo 2-3 meseca nije znak izbijanja zuba, već mlečna cista na mestu gde će jednom izbiti zubić. Ako je bela površina tvrda na dodir, u pitanju je zubić. 

Par trikova kako olakšati izbijanje zubića bebama

Ako Vaša beba izgleda razdražljivo, probajte s bilo kojim trikom koji inače koristite: nosite ga, trljajte stomak, mazite ga. Ako to ne pomogne, masirajte mu desne svojim čistim prstom. Koristite blagi pritisak dok trljate to područje ili jednostavno pustite svog mališana da Vam grize prst.

kako olakšati izbijanje zubića

Bebe kojima izbijaju zubi naročito vole da žvaću stvari koje su rashlađene. Pokušajte sa hladnom glodalicom, mokrim peškirom ili polu-smrznutom bananom (ako ste uveli čvrstu hranu). Što god izabrali, to ne bi trebao da bude potpuno zamrznuto, jer to će biti previše tvrdo. Dovoljno je da to što želite držite u frižideru 10-15 minuta, a onda date bebi.

Ako postoji promena u detetovom ponašanju, na primer da plače više nego obično, budi se češće noću, razgovarajte sa svojim pedijatrom o davanju nekog analgetika (na primer paracetamol) dan ili dva. Važno je da bebi olakšate koliko je to moguće. Nemojte je ostavljati da po celu noć trpi jake bolove.

I dalje ćete se pitati kako olakšati izbijanje zubića bebama. Možete probati i sa gelovima za desni, mada ne pomažu svim bebama. Ćilibarske ogrlice i slično nemaju dokazano dejstvo.

Photo by Victoria Borodinova from Pexels

Objavljen: 30. mart 2013. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine

Related Articles

Back to top button