fbpx
Zatrudnjivanje

Kako najlakše zatrudneti

Zatrudnjivanje može da bude zabavno, jer je to prilika da se mazite i uživate češće sa partnerom. Međutim, nekada pravljenje bebe potraje, pitamo se kako najlakše zatrudneti i onda prestaje da bude zabavno. Opterećeni i zabrinuti, postajete frustrirani i stvar kreće u drugom smeru.

Kako najlakše zatrudneti i postati roditelj

Kako najlakše zatrudneti uz zdravu ishranu?

Uvek je lakše praviti planove o tome kako ćete od sutra zdravije da se hranite, ali da li to zaista i uradite? Zdrava ishrana je veoma važna ukoliko želite da povećate svoje šanse za zatrudnjivanje.

Redovno vežbanje će takođe doprineti da vam telo bude u dobroj formi, da ojačate imunitet i opšte zdravlje.

Potrudite se da jedete dovoljno voća i povrća. Odlične su borovnice, crvena paprika, paradajz i brokoli. Zatim, važna je hrana bogata cinkom. Na primer, cinkom je bogata teleća i svinjska džigerica (8mg u 100g), žumance, riba.

Folna kiselina je osnov zdrave trudnoće, a namirnice bogate folnom kiselinom su, između ostalog, spanać i brokoli, kao i ostalo lisnato povrće. Konzumiranje mlečnih proizvoda i proteina će vam takođe pomoći.

Kako najlakše zatrudneti uz suplemente

Najvažniji vitamini i minerali tokom trudnoće i planiranja trudnoće su: vitamin E, cink, bakar, pantotenska kiselina, kalijum, vitamin A, vitamin C, vitamin D, riboflavin i niacin.

uvođenje čvrste hrane i bebino spavanje noću
Kako najlakše zatrudneti?

Idealna težina za zatrudnjivanje

Ukoliko vam je BMI veći od 25, imate višestruko veći rizik od povišenog krvnog pritiska, preeklampsije, dijabetesa i drugih komplikacija u trudnoći. Neka od ovih stanja mogu postati hronična, pa je bolje da se ovim problemom pozabavite pre trudnoće. Bilo da imate problem sa pothranjenošću ili prekomernom težinom, obe situacije mogu da sprečavaju začeće. Ukoliko pokušavate da zatrudnite ozbiljno razmislite o tome. Vaš indeks telesne mase (BMI) treba da bude između 20 i 25.

Jasno nam je da vi želite da budete trudni sada i odmah, ali ovo će vam doneti zdravlje na duže staze. Gubljenje težine je proces, a rezultat toga je zdrav roditelj.

kako najlakše zatrudneti
Kako najlakše zatrudneti?

Detoksikacija za zatrudnjivanje

Kada kažemo detoksikacije, ne mislimo da sada treba da se odreknete svega i podvrgnete se detaljnom čišćenju organizma. Ovaj put prvenstveno mislimo na to da smanjite ili potpuno izbacite alkohol, prestanete da pušite, što isto se odnosi na oba partnera. Upotreba droga, podrazumeva se, u potpunosti je zabranjena. Više: Uticaj droge na potomstvo i uticaj alkohola na plodnost

Kako najlakše zatrudneti bez kofeina?

Još jedan porok, o kom bi trebalo da razmislite, je kafa. Ne mislimo da je loše popiti jednu-dve kafe dnevno. Nije potrebno da izbacite uživanje u kafi u potpunosti. Ali svakako više od četiri šoljice kafe dnevno vam ne mogu doneti ništa dobro.

Ako želite da zatrudnite imajte redovan seks

Verovatno vam ovo sada zvuči smešno, jer smatrate da se podrazumeva, ali veoma je važno naglasiti da je za uspešno začeće važno da redovno imate seksualne odnose. Nemojte samo razmišljati o sredini meseca i plodnim danima, jer je velika verovatnoća da ćete upravo tada promašiti. Imajte seks bar 2-3 puta nedeljno tokom celog meseca.

Prema istraživanjima, prosečan par ima seks 104 puta pre nego što ostvari trudnoću.

Upoznajte se sa svojim ciklusom i eto bebe

Možda vam i ovo zvuči smešno i bespotrebno, ali često se dogodi da žena tek posle praćenja ciklusa ili folikulometrije shvati da mesecima kasni i promašuje upravo dan ovulacije.

Lekari se slažu da većina žena zatrudni upravo na dan ovulacije ili 24 sata pre i posle.

Posetite svog lekara pre trudnoće

Ukoliko do sada niste obavili detaljan ginekološki pregled, vreme je da to uradite. Uradite osnovne i dodatne analize ukoliko vam lekar to bude savetovao.

Preporučljivo je da i partner uradi osnovne analize, spermogram i spermokulturu. Zdravlje vašeg partnera je jednako važno. Muškarac mora da povede računa o ishrani, poveća unos vitamina E i vitamina C koji su bitni za kvalitet sperme.

Sada je pravo vreme za detaljan sistematski pregled kod lekara opšte prakse, analizu krvne slike i pregled stomatologa.

dolazak kući sa prevremeno rođenom bebom
Kako najlakše zatrudneti?

Poza za zatrudnjivanje

Neke poze u seksu su pogodnije za ostvarivanje trudnoće. Kada imate seks, bolje bi bilo da je u položaju kada će partnerka ležati kako bi spermatozoidi mogli lakše da ”plivaju” do jajne ćelije. Više: Seksualni položaj za pravljenje bebe

Kako najlakše zatrudneti – Bez stresa do bebe

Stres može da odloži oplodnju na neko vreme. Bilo da ste u pitanju vi ili partner. Uverite se da možete da se opustite jer enzimi koje proizvode hormoni usled stresa smanjuju mogućnost oplodnje prema nekim istraživanjima za 12%. Razmislite o tehnikama opuštanje, meditaciji ili časovima joge.

Koliko će vremena proći do ostvarivanja trudnoće?

Čak 75-84% parova ostvari trudnoću u toku prve godine pokušavanja. 

Statistički gledano u roku od 2 godine, do trudnoće dođe kod 92% parova, ali se ipak savetuje da svi koji nisu ostvarili trudnoću tokom 12 meseci posete lekara.

Ženama mlađim od 25 godine je potrebno  i do 4-5 meseci da ostanu u drugom stanju. Dok onima od 25-30 godina treba između 7 i 10 meseci.

Nakon 30. godine će između 60-70% žena trudnoću moći da ostvari spontano, dok će kod preostalih 30-40% biti potrebna pomoć ginekologa u smislu davanja terapije, ciljanih odnosa ili vantelesna oplodnja. Stoga se nakon navršenih 35 godina savetuje da već posle 6 meseci neuspelih pokušaja zatrudnjivanja ipak potražite savet i detaljan pregled lekara.

Literatura:

  1. Live Science: How to get pregnant: Tips and facts to increase fertility – https://www.livescience.com/44221-how-to-get-pregnant.html
  2. The Bump: How to Get Pregnant Fast – https://www.thebump.com/a/how-to-get-pregnant-fast-tips

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button