fbpx
PorođajTrudnoća

Kako da znam da se porođaj bliži – Saznanje da se porođaj bliži

Kako ćete znati da se porođaj bliži, vaše telo počeće da se priprema za njega, a vi ćete verovatno uočiti neke od promena.

1. Spuštanje bebe kao znak da se porožaj bliži

Verovatno ćete osetiti kako se beba spustila niže. Moguće je da će se vaš profil, odnosno oblik stomaka promeniti. Zbog toga će i vaš centar za ravnotežu biti malo poremećen, pa u ovom periodu treba da budete opreznije prilikom savijanja i saginjanja.

Verovatno ćete i malo lakše disati jer vam beba ne pritiska toliko rebra, a moći ćete i više da pojedete. S druge strane, beba će sada svojom težinom jače pritiskati bešiku, pa ćete opet, kao na početku trudnoće, morati češće da idete u toalet.

Navedene promene, ukoliko vam je ovo prva trudnoća, verovatno ćete osetiti dve do četiri nedelje pred porođaj. Ukoliko vam ovo nije prva trudnoća, može da se desi da se beba spusti samo nekoliko sati pred porođaj. Žene koje su od početka nosile bebu nisko, verovatno neće uopšte ništa od toga ni primetiti.

Skraćenice sa ultrazvuka
Znaci da se porođaj bliži

2. Promena položaja bebe u stomaku može biti znak da se porođaj bliži

Tokom trudnoće, vaša beba menjala je različite položaje. Na početku se slobodno kretala kroz vaš stomak, ali kako je rasla, ostajalo joj je sve manje i manje mesta za manevrisanje. Verovatno vas je tokom pregleda ginekolog obaveštavao o trenutnom položaju bebe – da li je ona okrenuta levo ili desno, ili prednjači nogama ili glavom.

U periodu između 32. i 36. nedelje trudnoće, vaša beba će se najverovatnije okrenuti i smestiti tako da je okrenuta glavom naniže. Ona tako zauzima najpovoljniji položaj i to je znak da se porođaj bliži.

U retkim situacijama desi se da se beba okrene dosta kasnije, zbog čega će vaš ginekolog tražiti češće preglede. Moguće je i da u trenutku kada krene porođaj beba prednjači nogama, što je najčešće indikacija za carski rez.

3. Grlić materice počinje da se širi

Grlić materice se postepeno priprema za porođaj. Ovo je potpuno prirodan proces. On se polako otvara i briše se (razređuje se) nekoliko dana, pa čak i nedelja pred rođendan. Možda će lekar kada se približite terminu vršiti manuelni pregled da proveri dužinu i stanje grlića materice.

Svako napreduje različito, pa nemojte da se obeshrabrite. U Srbiji je delimično problem i to što se nekada progesteron trudnicama daje češće i više nego što je potrebno, pa otvaranje grlića ne ide prirodnim tokom i sa lakoćom kojom je to očekivano. Izuzetak su preteći pobačaji kod kojih je upotreba progesterona neophodna. Više: Skraćivanje grlića materice

4. Bol u leđima kao jedan od znakova da se porođaj bliži

Pojava grčeva i bolova u donjem delu leđa i preponama je još jedan od znakova da se porođaj bliži. Neke trudnice kažu da su veće bolove imale prilikom prve trudnoće, dok su se druge na ovaj bol žalile u narednim trudnoćama. Mišići i zglobovi se sada istežu i pomeraju tako da se pripremite za porođaj.

ne pretopljavajte bebu
Znaci da se porođaj bliži
5. Opušteni zglobovi

U toku trudnoće, hormon relaksin čini da se ligamenti olabave što može biti uzrok vaše nespretnosti, pa čak i padova tokom trudnoće. Kako dođete u fazu da se porođaj bliži, moguće je da ćete primećivati da su zglobovi sve opušteniji i labaviji.

Opuštanjem zglobova telo se prirodno priprema da karlica bude spremna da omogući bebi da lako dođe na svet.

6. Brakston-Hiksove kontrakcije

Još u drugom ili u trećem trimestru trudnoće, moguće je da ćete osetiti blage kontrakcije – vaša materica će lagano da se skuplja i opušta, što ćete posebno dobro osetiti ako zadržite dlan na stomaku. To su periodične i bezbolne kontrakcije i u stvari su način na koji vaše telo vežba za porođaj. Nazivaju se lažne, ili Brakston-Hiksove kontrakcije.

Kako se porođaj bude bližio, ove kontrakcije postajaće jače, ili čak bolne. No, nije teško napraviti razliku između Brakston-Hiksovih i pravih, porođajnih kontrakcija. Ove prve se javljaju u nepravilnim intervalima i prestanu ubrzo pošto se umirite.

Prave kontrakcije označavaju početak porođaja, a lažne su samo znak da se porođaj bliži. Prave se javljaju u pravilnim intervalima, postaju sve intenzivnije i jače kako vreme odmiče. One neće prestati sve dok se ne porodite, bez obzira na to da li ste se umirili ili ne.

7. Dijareja

Kao što se u materici opuštaju mišići pred porođaj, tako se opuštaju i drugi mišići, uključujući mišiće rektuma. Ovo može dovesti do toga da dan ili dva pred porođaj imate dijareju. Ovo je potpuno normalno i još jedna od stavki koju je priroda perfektno isplanirala jer je ovo donekle i prirodni klistir. Time se i olakšava put bebi da dođe na svet.

beba je zamenila noć za dan
8. Prestanak dobijanja na težini je znak da se porođaj bliži

Moguće je da pred sam kraj trudnoće prestanete da dobijate na težini. Neke žene čak i izgube koji kilogram pred sam porođaj. Ovo je potpuno prirodno i neće uticati na težinu bebe na rođenju. Ona i dalje dobija na težini, čak i ako vi gubite i zbog smanjenje količine plodove vode.

9. Sluzavi ili sluzni čep

Jedan od poslednjih konkretnijih znakova da beba stiže, koji se može pojaviti nekoliko sati ili čak desetak dana pred početak porođaja, je ispadanje takozvanog sluzavog čepa. Na ulazu u matericu još na početku trudnoće nastao je deblji sluzavi čep koji štiti matericu i bebu od raznih spoljnih uticaja.

Znaci da se porođaj bliži
Znaci da se porođaj bliži

Ovaj čep može da počne da ispada neposredno pred početak, ali i nedelju ili više dana pred porođaj. Moguće je da će na vešu ostati nešto braonkaste sluzi, mada neke žene ispadanje sluzavog čepa uopšte ne primete. Pročitajte više: Sluzni čep

10. Sindrom gnežđenja

Pred sam kraj će biti dana da vam se čini da se trudnoća neće još veoma dugo završiti, a da se zapravo porodite u toku iste noći. Normalno je i da vas je dosta stalnih odlazaka u toalet i umora koji sada već osećate. Bez obzira na količinu umora i to da vam je dosta svega, možda ćete dobiti neočekivani nalet energije i potrebu da sređujete, renovirate, pomerate detalje u domu. Ovo se zove sindrom gnežđenja i još jedna je od stvari koje se prirodno dešavaju kod svih živih bića – pripremate okruženje za prinovu. Više: Sindrom gnežđenja

Pročitajte: Kućni porođaji su sve češći: Zašto raste broj porođaja kod kuće i u svetu?

Literatura:

Objavljen: 11. januar 2012. godine, ažuriran: 28. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button