fbpx
Dojenje

Kafa i dojenje

Da li kofein smeta majčinom mleku?

Mame koje doje se često brinu da li će kafa držati njihovu decu budnima po celu noć. Takođe brinu i o tome da li je kafa štetna za bebe.

Prema studiji koja je sprovedena u Brazilu, konzumiranje kafe tokom dojenja može da utiče vrlo malo ili čak ni malo bebin ciklus spavanja i buđenja. Tokom vršenja ispitivanja, istraživači su intervjuisali 885 novopečenih majki o unosu kofeina, kao i o navikama spavanja njihove dece uzrasta 3 meseca. Nešto više od 14 posto je izjavilo da unosi velike količine kofeina, i to više od 300 mg dnevno, u prva tri meseca nakon porođaja. To je oko 500ml kafe.

Tokom dojenja je dozvoljeno da popijete dve kafe dnevno bez ikakve brige da će imati uticaj na novorođenče. Izbegavajte da pijete količine veće od tri kafe dnevno.

Kad su istraživači pitali majke o navikama spavanja njihovih beba, 15 posto je reklo da se njihova tri meseci stara beba budi više od tri puta svake noći. Međutim, deca čije su majke bile teški potrošači kofeina imaju veću verovatnoću da će se budite nego bebe čije se mame uzdržavaju od kofeina.

Dokle god se držite umerenih količina, “upotreba kofeina za vreme trudnoće i dojenja čini se nema posledice [na spavanje deteta]”, naučnici su izjavili za Reuters.

kafa i dojenje
Kafa i dojenje

Ali, pedijatrijski stručnjaci ističu da je neophodno da neke mame preduzmu mere opreza. Nedonoščad i novorođenčad metabolišu kofein sporije i mogu da budu osetljiviji na malu količinu kofeina koja prolazi u majčino mleko. Studije takođe pokazuju da uzimanje velikih količina kofeina tokom dojenja – “mnogo više” od 300 mg dnevno, doprinose nervozi i lošem snu kod dece. Radi zdravlja (i spavanja) njihove bebe, te mame bi trebale da isključe kofein iz konzumiranja.

Related Articles

Back to top button