fbpx
Razvoj deteta

Mlečni i stalni zubi – kada rastu zubi?

Ljudi često ne znaju da je već u maminom stomaku vreme kada rastu zubi deteta, odnosno tada se formiraju, a javljaju se mnogo kasnije na površini. Formiranje mlečnih zuba kod fetusa počinje u 7. nedelji trudnoće, a razvoj mlečnih zuba se događa u 19. nedelji trudnoće. Međutim, proći će još nekoliko meseci pre nego što se pojavi prvi zubić na površini.

Ukoliko bude potrebe da dete u predškolskom uzrastu izrađuje rendgenski snimak vilice, imaćete prilike da vidite kako izgledaju zametci stalnih zubića koji se sve vreme nalaze u vilici iznad mlečnih i čekaju svoje vreme da ”poguraju” mlečne zubiće.

Rast mlečnih zubića

Kada rastu zubi: Prvi zub

Prvi zubić se bebi pojavljuje uglavnom u periodu od  4. do 10. meseca. Imajte na umu da je vreme rasta zuba individualno i nema nikakvog uticaja na njihov kvalitet. Neka deca prvi zub dobiju tek sa 18 meseci, ali to nije garancija boljeg kvaliteta.

Pri nicanju zuba, desni mogu da budu crvene i otečene, beba je ponekad nervozna zbog svraba i bola koji se javlja, može se dogoditi da se javi i temperatura. Možete se raspitati kod dečijeg stomatologa ili pedijatra o tome koje je sredstvo najbolje da koristite za ublažavanje tegoba. Na tržištu postoje različiti gelovi koji sadrže blagi anestetik. Kod pojave temperature i jakog bola, savetuje se davanje sirupa na bazi paracetamola ili ibuprofena.

kada rastu zubi

Rast mlečnih sekutića

Prvi zub koji izbija je uglavnom donji sekutić. Dešavaju se i izuzeci. Drugi donji središnji sekutić obično izbija odmah nakon prvog zuba. Nekada se pojavljuju i u paru. Uobičajeno vreme kada rastu zubi je u periodu od 6. meseca do prvog rođendana.

Redosled kada rastu zubići: donji centralni, gornji centralni, zatim donji bočni sekutići (popularno nazvani ”dvojke”), pa gornji bočni sekutići.

Zanimljivo je i to donji zubi uglavnom izbijaju prvi i da devojčice pre dobijaju zube od dečaka. Uglavnom se zubi pojavljuju u parovima. S tim da između izbijanja zuba na levoj i desnoj strani, na istoj poziciji, može proći nekoliko dana.

Kada rastu zubi posle prvog rođendana

Ako je vaše dete napunilo godinu dana, a nijedan zubić se još nije pojavio, nema razloga za brigu. Vaš pedijatar će svakako to primetiti na sistematskom pregledu, ali se može dogoditi da zubi počnu da rastu tek za nekoliko meseci.

U ovom periodu će izbiti svi sekutići, a onda možete očekivati i rast pretkutnjaka (četvorke) u narednih 6 meseci. Pretkutnjaci koji sada rastu su manji i mekši od stalnih zuba koji će ih zameniti. Uglavnom se sva četiri pojavljuju jedan za drugim skoro u isto vreme.

Kada se pojave sva četiri pretkutnjaka, negde oko 18. meseci, može se očekivati i rast prvih očnjaka. Nekoj deci su očnjaci zubići čiji ih rast najviše namuči, dok drugi i ne primete kada se pojave, ali imaju problem sa izbijanjem pretkutnjaka. Očnjaci su oštri i šiljati.

Poslednji mlečni zubi koji se pojavljuju su petice, pretkutnjaci koji izbijaju nakon 18 meseci, a najčešće do trećeg rođendana. Njihovo izbijanje može da bude dugotrajno i praćeno blagim krvarenjem.

Kada se i petice pojave, dete ima 20 zuba i oni će se svi menjati tokom odrastanja. Sa četiri godine kosti vilice nastavljaju da rastu praveći prostor za nove zube.

Rast stalnih zuba

Prvi stalni zubi i prvi kutnjaci – šestice pojavljuju se obično nakon 6. rođendana.

kada rastu zubi

Kod dece predškolskog uzrasta počinje ispadanje mlečnih zuba. Uglavnom počinje menjanje prvo donjih sekutića, a zatim i gornjih, pa bočnih. Uobičajeno je da deca prve zube menjaju između 6. i 8. rođendana. Vađenje i rast kutnjaka i očnjaka je nakon toga. Najčešće svi ispadnu do 12 godina. Sa navršenih 12 godina dete ima svih 28 zuba.

Drugi stalni zubi – sedmice se pojavljuju u periodu od 11-13 godina, dok se umnjaci – osmice pojavljuju nakon 16. godine, a neretko i tek oko 30. rođendana. Kod pojedinih osoba ovi zubi nikada ne izbiju iznad desni, a ukoliko nema mesta, mogu izazvati komplikacije koje rezultiraju operativnim zahvatom u ambulantim uslovima.

Pročitajte još: Kako olakšati izbijanje zubića?

Objavljen: 11. oktobar 2013. godine, ažuriran: 10. januara 2024. godine

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button