fbpx
Razvoj deteta

Kada dete može da sedi napred u automobilu?

Kako deca rastu, a pravilnici se menjaju, mnogi roditelji se pitaju kada dete može da sedi napred u automobilu, a da je to dozvoljeno? Posebno što često roditelji nisu sigurni da li treba da se rukovode visinom, kilažom deteta ili godinama, a deca su nekada nestrpljiva da se što pre nađu na prednjem sedištu.

dete sedi napred u autu 1
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Kada dete može da sedi napred u automobilu?

Kako dete raste, tako se menjaju sedišta koja su prilagođena njegovoj građi i uzrastu. U nekom momentu prestane da koristi sedište, jer više nije potrebno prema Pravilniku koji je zakonom propisan, ali vi niste sigurni da je u redu da pređe na prednje sedište. Važeći Pravilnik o bezbednosnim sedištima (“Sl. glasnik RS”, br. 126/2020)

Zašto je važno da dete ne sedi napred pre vremena?

Nije samo stvar zakona zašto dete ne bi trebalo da sedi napred pre vremena. Stvar je u tome da se njegov mišićno-skeletni sistem još uvek razvija i ono je ranjivije prilikom sudara. Pedijatri stalno skreću pažnju koliko je važno da se sa sedenjem na prednjem sedištu ne požuruje. Preporuka lekara jeste da dete ne bi trebalo da sedi napred pre navršenih 12 godina. Izuzetak su deca do tri godine, okrenuta suprotno od smera vožnje i u automobilu gde je vazdušni jastuk isključen na prednjem sedištu.

Potrebno je i da deca budu dovoljno visoka da im pojas prelazi preko grudi. Nije bezbedno prevoziti decu koja nemaju pravilno postavljen pojas.

kada dete sedi napred
Kada dete može da sedi napred u automobilu? – Photo by Marcel Strauß on Unsplash

Da li dete treba da ima određenu težinu da bi se vozilo napred?

Telesna težina ne igra ključnu ulogu kada je prevoz dece na prednjem sedištu u pitanju. Razlog tome je što su kosti i dalje mekše nego kod odraslih i dete se razvija. Telesna težina nema toliki uticaj, kao kada je u pitanju čvrstina dečijih kostiju.

Pored čvrstoće kostiju, vazdušni jastuci su najveći razlog zašto nije bezbedno da se deca rano prevoze napred. Oni su dizajnirani da štite  prosečnu odraslu osobu, a ako je dete niže, on se može aktivirati iznad njegove glave što može da dovede do povrede ili čak smrtnog ishoda.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima (“Sl. glasnik RS”, br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – odluka US, 55/2014, 96/2015 – dr. zakon, 9/2016 – odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 – dr. zakon, 87/2018, 23/2019 i 128/2020 – dr. zakon), u kolima na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mlađe od 12 godina, a u odgovarajućem homologovanom bezbednosnom sedištu moraju se prevoziti deca niža od 135 centimetara.

Imajte u vidu da se zakoni razlikuju u različitim zemljama, pa se obavezno raspitajte pre nego što dozvolite detetu da sedne napredi ili ga ne stavite bez sedišta u određenom uzrastu.

kada dete može da sedi napred u autu
Dete sedi napred u autu – Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Na šta treba obratiti pažnju kada dođe vreme da dete može da sedi napred u automobilu?

  • Vodite računa da je sigurnosni pojas pravilno zakopčan sve vreme dok je automobil u pokretu. Nije dovoljeno da pojas bude ispod ruke, samo preko nogu ili vezan iza deteta.
  • Stopala deteta moraju da se oslanjaju na pod i ne treba da ih drži podignuta na instrument tabli.
  • Koristite dozvoljeni i sertifikovani dodatak ako pojas ne leži lepo preko sredine ramena.
  • Podsetite decu da nije bezbedno da se naginju napred ili vrpolje u svom sedištu, već da sede pravilno.
  • Nemojte žuriti sa prelaskom na prednje sedište, ako niste sigurni da je dete dovoljno zrelo i spremno za sedenje napred.

Pročitajte: Auto sedište – kako odabrati odgovarajuće za dete

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button