fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoća

Kada ću moći da saznam pol bebe u stomaku? 5 načina da saznate pol bebe

Čuveno pitanje: “Kada ću moći da saznam pol bebe u stomaku?”, načina nekoliko, a o kojim se nedeljama radi u nastavku teksta.

Kada se vidi da li je dečak ili devojčica?

Kada dođete na pregled u 18. nedelji trudnoće, jasno se već može videti da li je u pitanju dečak ili devojčica, ali čak i tada postoji mogućnost da su genitalije nezgodno postavljene i da čak i tada ne saznate da li se radi o dečaku ili devojčici, sve do narednog pregleda.

17.nedelja

U principu, na savremenim ultrazvučnim aparatima, iskusan lekar može vam već između 13. i 14. nedelje reći kog je pola beba. Posebno ukoliko je reč o dečaku. Za bebe muškog pola, lekari se uglavnom ranije izjašnjavaju.

Roditelji često saznaju pol bebe tek tokom drugog tromesečja na nekom od pregleda. Tada su genitalije već dovoljno vidljive da lekar može jasno videti pol.

Pojedini roditelji ne žele da znaju pol bebe, dok drugi žele da se pripreme na vreme i sve obezbede u prigodnoj boji. Odluka je vaša!

Imajte na umu da u našim bolnicama i domovima zdravlja još uvek postoji veliki broj jako loših ultrazvučnih aparata, pa se može dogoditi da lekar prvo kaže pol koji nije tačan, a zatim se na sledećem pregledu predomišlja. Na kraju i vas zbuni, pa više ne znate šta da kažete kog je pola beba.

Međutim, ukoliko je reč o savremenom aparatu, neretko se dešava da roditelji čak i ako ne žele da znaju pol, sami uoče izgled genitalija na ekranu prilikom ultrazvučnog pregleda.

Amniocenteza i druge analize tog tipa su jedini način da budete 100% sigurni kog je pola vaša beba.

Postoje stare ”Bapske priče” o određivanju pola bebe. Uglavnom nijedna od njih nije tačna, ali su zabavne. Neki će reći da se njima pokazala metoda kao tačna, a zapravo su imali 50% šansi da pogode, što uopšte nije zanemarljiv procenat. Save

decak ili devojcica
Kada ću moći da saznam pol bebe u stomaku?

Kada ću moći da saznam pol bebe u stomaku?

Postoji više metoda na osnovu kojih možete saznati bebin pol, počev od testova do ultrazvučnog pregleda. Nisu svi testovi dobri i potrebni za sve, a neki od njih se samostalno plaćaju te nije zgodno izdvajati novčana sredstva samo u ove svrhe.

1. Izvor pola prilikom vantelesne oplodnje

Postoji mogućnost da saznate pol bebe već prilikom vantelesne oplodnje, ali se ovo za sada radi samo u slučajevima da postoji rizik od hemofilije ili drugih bolesti koje su zavisne od pola bebe. Odabir pola prilikom procedure vantelesne oplodnje je tačan oko 99%.

Ova metoda se ne smatra etičkom i posebno je problematična za zemlje gde inače postoji selektivni abortus. Pročitajte više: Selektivni abortus je uzrok 4,7 miliona manje devojčica u svetu

2. Neinvanzivni prenatalni test

NIPT proverava hromozomska stanja kao što je Daunov sindrom i može se raditi počev od 10. nedelje trudnoće. On ne prikazuje poremećaj hromozoma, već samo mogućnost. Ukoliko se pokaže da postoji neka moguća anomalija, lekar će vas slati na dalju dijagnostiku i savetovati amniocentezu.

Prilikom ovog testiranja se daje uzorak krvi koji proverava prisustvo fetalne DNK, a može i odrediti pol bebe.

3. Biopsija horionskih čupica

Ova dijagnostička metoda se sve ređe radi od kada postoji neinvanzivni prenatalni test. Ona se koristi za identifikaciju Daunovog sindroma uzimanjem uzorka horionskih resica. Ovaj test se radi između 10. i 12. nedelje trudnoće, ali nosi izvestan rizik da može doći do spontanog pobačaja.

kada cu moci da saznam pol bebe u stomaku
Foto: Canva/Demetra

Lekar će ovaj test savetovati trudnicama starijim od 35 godina i onima sa istorijom abnormalnosti ploda.

4. Amniocenteza

Amniocenteza je dijagnostička metoda koja služi za otkrivanje razvojih problema fetusa. Lekar će uzeti malo amnionske tečnosti i testirati Daunov sindrom, spinu bificu i druga zdravstvena stanja. Aminocenteza se preporučuje ženama koje imaju više od 35 godina u vreme porođaja ili porodičnu istoriju hromozomskih poremećaja. Testiranje se vrši između 15. i 18. nedelje trudnoće i traje oko pola sata, nakon čega se savetuju umerene aktivnosti narednih par dana. Rezultati se čekaju jednu do 3 nedelje, kada ćete i saznati pol bebe.

5. Ultrazvuk – Kada ću moći da saznam pol bebe u stomaku pomoću ultrazvuka?

Ultrazvuk je rutinski prenatalni pregled koji se obično obavlja 3 puta tokom trudnoće, dok je u Srbiji praksa da se ponavlja jednom mesečno ili na svakih 6 nedelja u privatnim ustanovama. On se koristi kako biste proverili zdravlje svoje bebe i većina lekara zakazuje drugi eksteprtski ultrazvučni pregled između 18 i 21. nedelje trudnoće, kada sa velikom sigurnošću može utvrditi i pol bebe.

Ukoliko je zakazan pregled oko 14. nedelje trudnoće, već tada se može odrediti pol, ako je aparat dobar, a beba pogodno postavljena. Greške se dešavaju i dalje, bez obzira na savremene aparate i obučeno medicinsko osoblje.

Objavljen: 9. oktobra 2014. godine, ažuriran: 30. decembra 2023. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button