fbpx
Razvoj deteta

Kada beba počinje da prepoznaje lica?

Pojedini istraživači veruju da beba svoju majku može da prepozna odmah po rođenju. Iako veoma slabo vidi, po njima, novorođenče prepoznaje mamin glas koji je slušalo dok je bilo u stomaku. Međutim, vizuelno prepoznavanje dolazi tek kasnije, kroz nekoliko nedelja. Bebi je u početku pred očima veoma mutno i najbolje vidi ono što je na udaljenosti od 20-30 centimetara, što odgovara udaljnosti maminog lica dok joj beba leži u naručju i sisa.

Bebin vid će se popravljati s vremenom, tako da će sa šest meseci čak moći da prepozna svoju mamu na fotografiji na kojoj ima više ljudi. Kada napuni dve godine, vid deteta biće gotovo savršen, a sa osam godina dete će videti jednako dobro kao i odrasli. Više: Šta beba vidi?

razvoj bebe 4-6 meseci

Kada će beba zapamtiti baku i deku?

Kada beba uoči poznato i drago lice, ona se smeši ili guče. Kada će ida li će beba prepoznati baku i deku kada dođu u posetu, najviše zavisi od toga koliko često ih viđa. Ukoliko je to jednom nedeljno, beba će ih prepoznavati tek kada bude imala šest do devet meseci, navodi Ljuba Konopasek iz Njujork-prezbiterijanskog Veil Kornel medicinskog centra.

Ako deka i baka žive sa bebom ili je viđaju svakodnevno, beba će već posle nekoliko nedelja prepoznavati njihova lica. Međutim, ako oni žive daleko i bebu viđaju retko, moguće je da će proći čak i godina ili dve pre nego što ih zapamti. Možete joj pomoći tako što ćete bebi često pominjati baku i deku, njihova imena, podsećati na zajedničke dogodovštine, pokazivati njihove fotografije…

 

Save

Related Articles

Back to top button