fbpx
Porođaj

Izbegnite epiziotomiju na porođaju

Epiziotomija: Izbegnite epiziotomiju na porođaju

Da li znate da je Srbija zemlja u kojoj se neuporedivo češće obavlja epiziotomija nego u ostalim evropskim zemljama? Izbegnite epiziotomiju na porođaju tako što ćete se za isti spremiti, jer podjednako je čest uzrok nedovoljna priprema trudnice, kao što je drugih 50% na uslovima u porodilištu i osoblju. Epiziotomija, postupak u kom se tokom porođaja zaseče deo kože na ulazu vagine, kako ona ne bi sama popucala, veoma je čest.

Photo by Christian Bowen on Unsplash porodajni centri
Photo by Christian Bowen on Unsplash

Čak, u nekim bolnicama epiziotomija se obavlja kod svih trudnica koje se porađaju vaginalno, bez obzira na tok porođaja. No, glavni razlog za epiziotomiju je položaj u kom se žena porađa (ležanje na leđima stvara najveći pritisak na međicu), kao i krupnija beba, rigidni mišići karličnog dna i neelastična koža.

U nekim slučajevima epiziotomija može da se izbegne upornom masažom koju sprovodi babica tokom gotovo čitavog porođaja. Međutim, i trudnica često može sama sebi da pomogne. Masaža međice (perineum, međica između vagine i analnog otvora) pokazala se kao efikasan način kod mnogih trudnica da se omekša ova oblast i izbegne epiziotomija na porođaju. Masaža je naročito efikasna kod prvorotki i žena u dvadesetim godinama. Masažom se ovaj deo tegli i priprema za porođaj.

Najbolje je početi sa masažom oko 34 nedelje trudnoće, ali ako ste zakasnili, to ne treba da vas obeshrabri. Masažu možete sprovoditi jednom dnevno.

biohemijska trudnoća

Kako masirati međicu

  • Najpre nađite mirno mesto na kom vas niko neće ometati.
  • Uzmite ogledalo i pronađite međicu. To je čvrsti deo koji možete napipati između vagine i rektuma.
  • Napravite toplu oblogu ili se polivajte mlakom vodom tokom 10 minuta kako biste omekšali kožu i opustili mišić.
  • Nanesite na oba palca malo maslinovog ulja ili ulja obogaćenog vitaminom E.
  • Palčeve postavite oko 2 centimetra unutar vagine i lagano pritiskajte perineum i povlačite ga na stranu.
  • Nemojte biti grubi jer tokom masaže možete da osetite zatezanje ili lagano peckanje ali nikako bol. U tom slučaju odmah prestanite sa masažom.
  • Tretiranje međice trebalo bi da traje svega 2-3 minuta, ali ako ste već imali epiziotomiju, moguće je da će vam biti potrebno više vremena.
  • Važno je da pazite da sredstvo sa kojim masirate međicu ne dođe u dodir sa urinarnim otvorom jer može izazvati infekciju.
  • Takođe, ukoliko imate herpes ili nekakav problem sa kožom, posavetujte se sa svojim lekarom da li smete da radite masažu međice jer se u nekim slučajevima kožno oboljenje može proširiti.

Pročitajte još:

Objavljen: 19. oktobar 2014. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button