fbpx
Neplodnost

Ispitivanje uzroka neplodnosti

Da bi se postavila dijagnoza uzroka inferiliteta, potrebno je izvršiti niz ispitivanja. Ispitivanje uzroka neplodnosti je kompleksno. Nakon razgovora sa lekarom, možda ćete morati da se podvrgnete analizama, pregledima, a moguće i intervencijama. Ovi pregledi mogu biti skupi ili se dugo čekati, a neretko su i malo neprijatni. No onima koji se odluče za potomstvo, ovo je samo korak do ostvarenja cilja i ne predstavlja joj problem.

tezina posle trudnoce2
Photo by Aiony Haust on Unsplash

Ispitivanje uzroka neplodnosti

1. korak – pitanja vezana za vaše zdravlje i navike

Lekar će vam postaviti niz pitanja, kako bi mogao da stvori kompletnu sliku na osnovu koje će vas dalje upućivati na ispitivanje;

  • Koliko dugo pokušavate da zatrudnite?
  • Koliko često imate seksualne odnose?
  • Na koliko dana dobijate menstruaciju?
  • Da li osećate neke bolove tokom meseca? Da li imate bolne menstruacije? Da li osećate bol tokom seksualnog odnosa?
  • Da li ste nekada ostajali u drugom stanju? Kako su se te trudnoće, ako ih je bilo, završile?
  • Da li ste nekada imali seksualno prenosive infekcije ili loš nalaz PAPA testa?
  • Da li ste imali nekih ginekoloških operacija ili problema?
  • Da li imate porodičnu istoriju nekih medicinskih problema?

Odgovori na ova pitanja će lekaru pomoći da donese bolju procenu i odluči kojim će tokom ispitivanje ići.

2. korak – Ispitivanje uzroka neplodnosti ili utvrđivanje plodnosti muškarca

Osnovno ispitivanje koje se radi kod muškaraca je analiza sperme. Muškarac daje uzorak sperme na analizu. Rezultat koji dobija, naziva se spermogram, a više  o svim parametrima možete naći u tekstu:

Tumačenje nalaza spermograma. Najbolje je odmah uraditi i spermokulturu.

trudnoca 12
Photo by John Looy on Unsplash

3. korak – Ispitivanje plodnosti žene

Nakon redovnog ginekološkog pregleda koji uključuje manuelni pregled, zatim ultrazvuk, te uzimanje briseva na polno prenosive infekcije, bakteriološki bris i  PAPA test, rade se dalja ispitivanja. Potrebno je utvditi da li postoji ovulacija. Testiranje ovulacije se vrši redovnim ultrazvučnim pregledima – folikulometrija i analizom hormona. Na ultrazvučnom pregledu se utvrđuje ida li da nema polipa ili mioma koji mogu da otežaju začeće, kao i kakvo je stanje jajnika i da li postoje ciste.

Testiranje hormona

Uzimanje uzorka krvi  da bi se izvršila analiza hormona je standardna procedura. Osim ženskih hormona, potrebno je uraditi i analizu hormona štitne žlezde, kao i drugih hormona po savetu lekara. Potrebno je utvrditi da li se dogodila ovulacija, da li nije nizak nivo progesterona, rezerve jajnika i kako funkcionišu hormoni hipofize.

Nekada, a obavezno ako se sumnja na sindrom policističnih jajnika ili je reč o gojaznoj osobi, potrebno je uraditi OGTT – test opterećenja glukozom sa insulinom. Važno je da svako vađenje šećera pri testiranju bude praćeno vađenjem nivoa insulina. Tako će se utvrditi da li postoji insulinska rezistencija i dati preporuka ishrane i terapija lekovima.

Nakon što se ultrazvukom utvrdi da postoji ovulacija, da li žena ima sindrom policističnih jajnika ili mikrocistične, da je sa jajnicima naizgled sve u redu, potrebno je uraditi i ispitivanje prohodnosti jajovoda.

ispitivanje uzroka neplodnosti
Ispitivanje uzroka neplodnosti

Ponekad je potrebno uraditi i druge analize i ispitivanja, kao što su dijagnostička laparoskopija. Kod eventualnog postojanja nekih anomalija materice postebno je uraditi histerektomiju.

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Objavljen: 22. oktobar 2019. godine, ažuriran: 10. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button