fbpx
Spontani pobačaj

10 poznatih ličnosti je ispričalo iskustvo sa abortusom

Razlozi za obavljanje abortusa su raznovrsni kao i iskustvo sa abortusom. Dok razlozi treba da ostanu lični i o njima ne treba raspravljati, neke poznate ličnosti su odlučile da javno podele svoje iskustvo i time podrže žene koje sa njim suočavaju. Njihovo iskustvo preneo je „Everyday Health“.

Iskustvo sa abortusom i poznati

1.      Uma Turman

Glumica Uma Truman je napisala članak za „The Washington Post“ protiveći se zakonu o abortusu u Teksasu. Zvezda filmova „Kill Bill“ je objasnila deli svoju odluku sa abortusom „u nadi da će odvući plamen kontroverze od ranjivih žena na koje će ovaj zakon odmah uticati“.

Uma Turman je opisala svoje iskustvo kada je imala 15 godina, živela u inostranstvu i ostala trudna sa mnogo starijim muškarcem. Pričala je o svojoj želji da zadrži bebu, ali da je nakon konsultacija sa roditeljima ipak odlučeno da prekine trudnoću. Napominje i da joj je srce tada bilo slomljeno.

Embed from Getty Images

2.      Vupi Goldberg

Vupi (66) je glumica i voditeljka koje je nedavno održala strastveni govor o telesnoj autonomiji, izjednačavajući pristup abortusu sa zdravstvenom zaštitom. Ona je i ranije govorila o svom iskustvu sa nebezbednim abortusom u eseju za knjigu „Izbori koje smo napravili“:

„Saznala sam da sam trudna kada sam imala 14 godina. Nisam dobila menstruaciju. Ni sa kim o tome nisam razgovarala. Uspaničila sam se. Sedela sam u vrućim kupkama. Pila sam čudne izmišljotine o kojima su mi devojke pričale. Nasilno sam se razbolela.“, seća se Vupi Goldberg.

Embed from Getty Images

3.      Čelzi Hendler

Komičarka Čelzi Hendler je napisala u ličnom eseju za časopis Plejboj o dva abortusa koje je imala sa svojih 16 godina. Ona se prisetila svojih razmišljanja u to vreme i napisala je: „Samo sam pomislila zašto ne? Mogu da imam bebu. Možda ću imati blizance i dati im imena koja se rimuju.“ Ali iz perspektive vremena Čelzi, koja je ovaj esej napisala u 42. godini, rekla je:

„Naravno, ideja da ću imati dete i sama ga odgajati u tim godinama, kada nisam mogla ni da se snađem u kući noću, bila je smešna. Moji roditelji su to shvatili i ponašali su se kao roditelji prvi put u mom životu i odveli su me u „Planirano roditeljstvo“.“

Embed from Getty Images
4.      Mila Jovović – iskustvo sa abortusom
iskustvo sa abortusom
Photo by Instagram: https://www.instagram.com/p/ChiliLDvO01/?hl=en

Glumica i manekenka Mila Jovović je razgovarala o hitnom abortusu dok je snimala film u inostranstvu u istočnoj Evropi 2016. godine kao odgovor na gruzijski „Zakon o otkucajima srca“ koji kaže da abortus ne sme da se obavi ako nerođeno dete ima otkucaje srca.

„Ne volim da se bavim politikom i pokušavam da to radim samo kada zaista moram, ali ovo je jedan od tih trenutaka.“, napisala je Mila na svom Instagram nalogu.

„Iskustvo sa abortusom je dovoljno teško za žene na emotivnom nivou, da ne moraju da prolaze kroz njega u potencijalno nebezbednim i nehigijenskim uslovima.“

5.      Džemima Kirk

Ova glumica, koja je pričala svoje iskustvo sa abortusom, je slavu stekla ulogom u seriji „Devojke“, a o odluci da abortira pričala je u znak podrške kampanji „Povuci liniju“. Ova kampanja je delila ženske priče o reproduktivnom zdravlju. Ona danas ima dvoje dece, a ispričala je kako je 2007. godine bila trudna sa svojim dečkom, ali nije bila sigurna da li sa njim želi da ostane do kraja života. Smatra da njen život tada nije bio pogodan za podizanje srećnog deteta.

Embed from Getty Images

6. Minka Keli – iskustvo sa abortusom

Glumica Minka Keli objavila je sliku 25 senatora države Alabama koju su glasali za Zakon o zaštiti ljudskih života na svom Instagram profilu. Ovaj zakon je trebalo da zabrani abortuse u državi. Ona je odlučila da podeli svoju životnu priču i iskustvo sa abortusom. Naglasila je da smatra da je to najbolja odluka koju je mogla da donese.

„Kada sam bila mlađa, imala sam abortus. To je najpametnija odluka koju sam mogla da donesem, ne samo za sebe, već i za dečka, ali i nerođeni fetus. Imati bebu u tom momentu, samo bi produžilo ciklus siromaštva, haosa i disfunkcije u kome sam i sama rođena.“, izjavila je ona.  

Minka Kelly 2012
NEW YORK FASHION WEEK FW12, izvor: Wikimedia Commons
Poznate licnosti o abortusu
Poznati i iskustvo sa abortusom

7. Niki Minaž

Niki Minaž, tridesetdevetogodišnja reperka, podelila je svoje iskustvo sa abortusom koji je imala kao tinejdžerka u svom intervjuu za časopis „Roling Stouns“ još 2014. godine. Ona je izjavila da je mislila da će umreti, da je bila tinejdžerka i da je to najteža stvar kroz koju je prošla u životu. Sa druge strane priznaje da nije bila spremna i da nije imala šta da ponudi detetu.

Embed from Getty Images

8. Fibi Bridžers

Fibi Brižers je dvadesetsedmogodišnja pevačica i na svom nalogu, koji broji 1,7 miliona pratilaca je podelila priču o tome da je imala iskustvo sa abortusom. Naime, ona je abortirala prethodne godine, dok je bila na turneji.

„Otišla sam u Planirano roditeljstvo, gde su mi dali tablete za abortus. To nije bilo lako, ali svi zaslužuju tu mogućnost i pristup“, rekla je Fibi Bridžers.

Embed from Getty Images

9. Laura Prepon i njeno iskustvo sa abortusom

Laura Prepon je poznata po ulozi Done u „Veselim sedamdesetim“ i pričala je o tome kako su muž i ona doneli tešku odluku da prekinu njenu drugu trudnoću nakon što je ultrazvučni pregled otkrio da fetus ima urođeni invaliditet. Njoj je rečeno da fetus neće sazreti, a da nastavak trudnoće može da dovede njen život u opasnost. Ona je odlučila da izađe u javnost i iznese svoje iskustvo kako bi drugi znali šta sve može da se dogodi i da i to treba uzeti u obzir.

Embed from Getty Images

10. Džamela Džamil

Glumica i aktivistkinja Džamela Džamil kritikovala je zabranu abortusa u Džordžiji pričajući o abortusu koji je ona imala kada je bila mlađa. Ona je izjavila da je koristila dve vrste kontracepcije, ali da obe nisu uspele i da je osam nedelja kasnije abortirala.

„Abortus me je spasao. Nije mi bilo teško. Živim bez kajanja i osećam samo duboko olakšanje i zahvalnost“, rekla je Džamela.

Embed from Getty Images

Sve poznate ličnosti saglasile su se da uvek treba da postoji mogućnost izbora i da nikada ne možemo znati sa čime se neko nosi i koji su njegovi razlozi za određenu odluku.

Pročitajte: Mogući simptomi posle abortusa

Objavljen: 27. novembar 2022. godine, ažuriran: 13. februar 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button