fbpx
Zdravlje trudnice

Išijas u trudnoći: Trudnoća i išijas

Velike promene koje se dešavaju u telu trudnice, uključujući i rast telesne težine i promenu položaja leđa usled rasta ploda, po pravilu uzrokuju različite bolove. Neke žene pate od bolova u leđima, neke u kukovima, na stopalima. Išijas u trudnoći izaziva vrlo specifičan bol, pa ga nije teško prepoznati.

Šta je išijas?

Išijas je stanje koje uzrokuje bol duž staze išijatičnog živca, najdužeg živca u telu, koji se proteže od donjeg dela leđa, preko stražnjice pa sve do nogu. Tokom trudnoće, žene su osetljivije na razvoj išijasa zbog promena u telu koje utiču na leđa i karlicu.

Najjednostavnije se išijas može objasniti kao bol i druge nelagodnosti izazvane pritiskom na kičmene korenove išijadičnog živca. Bol se javlja u dnu leđa, krstima, zadnjici i često proteže niz nogu sve do stopala, a može se javiti na levoj ili desnoj strani, ili, znatno ređe, na obe istovremeno. Veoma često otežava kretanje i stajanje.

Simptomi išijasa u trudnoći

Simptomi išijasa u trudnoći mogu variriati od blagih do mučnih. Može se dogoditi da primetite samo blago peckanje u jednom delu tela, ali i da:

 • Imate pečenje u donjem delu leđa i zadnjici.
 • Jak bol koji se kreće od karlice niz zadnji deo noge.
 • Iznenadni bol koji se upoređuje sa udarom struje.
 • Bol koji se pogoršava tokom dužeg sedenja, kašlja i kijanja.
 • Utrnutost, slabost mišića i peckanje u jednoj nozi, kuku ili stopalu.
masaza
Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Zašto se javlja išijas u trudnoći?

U trudnoći, usled naglog rasta materice i ploda, pritisak na ovaj živac može stvoriti veliku neprijatnost za trudnicu. Bol se može javljati samo u određenim periodima trudnoće, ili pred kraj, kada beba oteža, zatim kada beba zauzme određeni položaj u materici, ili da traje sve vreme i sve do porođaja. Bol po pravilu prestaje odmah ili ubrzo nakon porođaja.

Činjenice o išijasu

Evo nekoliko ključnih činjenica o išijasu tokom trudnoće:

 1. Povećanje težine: Tokom trudnoće, žene dobijaju na težini što može za posledicu imati dodatni pritisak na leđa i karlicu, što može pogoršati simptome išijasa.
 2. Promene u položaju tela: Rastući fetus menja položaj tela trudnice. Ovo može rezultirati povećanim pritiskom na išijatični živac, što može uzrokovati bol.
 3. Hormonske promene: Hormoni koji su prisutni tokom trudnoće mogu oslabiti ligamente i mišiće koji podržavaju leđa i karlicu, povećavajući rizik od razvoja išijasa.
 4. Komplikacije zbog nelečenja: Nelečeni išijas tokom trudnoće može biti posebno neugodan i otežati kretanje trudnice, što može uticati na njen kvalitet života i sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.
trudnoca 9
Image by Jennifer Bayers from Pixabay
Šta možete učiniti da ublažite bol od išijasa?

Ništa ne možete da uradite da u potpunosti izlečite ovaj problem u trudnoći, ali možete olakšati simptome ako isprobate ove metode:

 • Koristite tople obloge, topao tuš ili termofor oko 10 minuta u kontinuitetu.
 • Nežno radite vežbe istezanja i prenatalnu jogu.
 • Radite vežbe snage. One koje su predviđene za trudnoću i koje su vam odobrene. Trening snage ojačava mišiće trupa i leđa i pomaže da se stabilizuje kičma.
 • Pokušajte da nagibom karlice ojačate trbušne mišiće.
 • Plivajte. Vežbe u vodi pomažu posebno kod bolova u leđima, a mnogim ženama je odobreno da plivaju tokom cele trudnoće i tako olakšaju probleme koje pravi išijas u trudnoći.
 • Probajte da nosite pojas za trudnice kako bi pružili potporu leđima i donjem delu stomaka.
 • Pravite pauze i nemojte predugo biti na nogama. Pokušajte da se oslonite samo na jednu nogu ili nogu u kojoj osećate bol oslonite na stolicu ili neki drugi predmet.
 • Nemojte sedeti u jednom položaju tokom dužeg vremena.
 • Spavajte na suprotnoj strani od one u kojoj osećate bol.
 • Držite jastuk između nogu dok spavate na boku kako bi olakšali bol.
 • Probajte alternativne metode lečenja kao što su akupunktura, kiropraktika ili masaža, ali budite sigurni da idete kod kvalifikovane i stručne osobe.
 • Pitajte svog lekara o tome koje lekove protiv bolova smete da koristite.
 • Izbegavajte da podižete bilo šta teško.
isijas u trudnoci
Photo by Joyce Hankins on Unsplash

Literatura:

 1. WalnutHill: Easing Sciatic Nerve Pain During Pregnancy – https://walnuthillobgyn.com/blog/ease-sciatic-nerve-pain-during-pregnancy/
 2. Babycenter: How to treat sciatica during pregnancy – https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body/sciatica_40007960
 3. PennMedicine: Sciatic Nerve Pain During Pregnancy – https://www.lancastergeneralhealth.org/health-hub-home/motherhood/your-pregnancy/sciatic-nerve-pain-during-pregnancy

Save

Save

Save

Objavljen: 8. jula 2015. godine, ažuriran: 18. februara 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button