fbpx
Pre trudnoćeZatrudnjivanje

Ishrana pre trudnoće – Hrana za začeće

Da li je važno kakva je ishrana pre trudnoće? Koliko ona može uticati na mogućnost začeća? Da li je kasno promeniti navike već kada počne trudnoća?

Ishrana pre trudnoće

Žene koje se inače ne hrane suviše pravilno, obično svoje navike promene u trudnoći, u želji da beba koja u njima raste bude što zdravija. No, manji broj budućih majki o ishrani razmišlja pre nego što utvrde da su trudne. Lekari, međutim, navode da o tome moraju da povedu računa što pre, onog trenutka kada prvi put požele bebu. Kvalitetna ishrana pripremiće telo za trudnoću, stanje koje je fiziološki vrlo zahtevno, i povećati šanse da do oplodnje dođe što pre.

jelovnik za plodnost 2

Folna kiselina i začeće

Prvo što se navodi kao nužna promena u ishrani je povećanje unosa folne kiseline (vitamin B9). Lekari kažu da je važno da se kroz ishranu uzimaju namirnice koje sadrže viši nivo ovog vitamina. Među njima su zeleno lisnato povrće (spanać, blitva, zelena salata), jetra i bubrezi, mahunarke, školjke, cela zrna žitarica i citrusno voće, posebno pomorandže.

Folna kiselina ima uticaj i na krvnu sliku jer pomaže u proizvodnji pigmenta hema koji je odgovoran za transport gvožđa kroz organizam.

Za žene koje planiraju trudnoću i trudnice, folna kiselina je posebno bitna, jer njen deficit može da utiče na nepravilno zatvaranje neuralne cevi kod ploda, koja predstavlja začetak nervnog sistema embriona. Posebno je važna između 22. i 28. dana od začeća. Nezatvorena neuralna cev izaziva teške defekte kod bebe.

Žene koje planiraju trudnoću trebalo bi da dva do četiri meseca pre planirane trudnoće počnu da unose folnu kiselinu i kroz suplemente, jer se ishranom teško nadoknađuje povećana tražnja organizma kada se trudnoća desi. Snižen nivo često imaju žene koje su zatrudnele ubrzo nakon porođaja, kao i žene koje puše i piju dosta alkohola, a jedu malo povrća. Preporučeni dnevni unos je oko 400 mikrograma, s tim što se često uzimaju i veće doze pošto se višak lako izbacuje iz organizma. 

ishrana pre trudnoce

Ishrana pre trudnoće: Tri zdrava obroka

Osim redovnog unosa ovog vitamina, važno je da potpuno uredite navike: pokušajte da spavate redovno i dovoljno dugo, da uvedete tri obroka dnevno, ukoliko to do sada nije bio slučaj, i da pripazite o tome šta jedete.

Evo još nekoliko konkretnih saveta:

  • Nemojte držati dijete i izgladnjavati se.

  • Prestanite da pijete alkohol.

  • Pijte manje kafe, najbolje jednu ili dve dnevno.

  • Smanjite unos šećera.

Izbegavajte i veštačke zaslađivače, koji se ne koriste u trunoći jer njihov uticaj na plod nije sasvim jasan. Koristite med ili žuti šećer.

  • Prestanite da pijete gazirano.

Ovi napici goje, a nemaju nikakve sastojke koje bi organizam mogao da iskoristi. Unosite dosta tečnosti, najviše vode i voćnih sokova bez dodatog šećera.

  • Regulišite telesnu težinu.

Smatra se da gojazne osobe mršavljenjem drastično povećavaju svoju šansu da zatrudne. U trudnoći ćete se ugojiti još u proseku 8 do 20 kilograma, pa je bolje da u nju uđete sa regulisanom težinom. Osim toga, osobe sa povišenom težinom rizikuju da u trudnoći obole od gestacijskog dijabetesa, povišenog pritiska, urinarnih infekcija… Takođe, kod premršavih osoba često dolazi do izostanka ovulacije, pa time i do nemogućnosti začeća.

  • Počnite da se rekreirate.

Ukoliko do sada to niste radili, uvedite neke lagane vežbe, jogu, pilates ili idite u duge šetnje. Saznajte više: Joga i zatrudnjivanje – može li da pomogne začeću

  • U ishranu uvedite dosta voća i povrća.

Ono će pomoći da se uspostavi pravilan odnos vitamina i minerala u organizmu.

  • Jedite ribu.

Ona je (posebno masnija riba kao što je losos) bogata omega 3 masnim kiselinama koje su veoma važne u trudnoći, naročito za moždani i neurološki razvoj fetusa. Osim ribe, omega 3 masnim kiselinama bogato je i ulje repice, orahovo ulje i seme lana.

  • Pripazite na gvožđe.
ishrana pre trudnoce
Ishrana pre trudnoce – Photo by Ello on Unsplash

Trudnice su često anemične usled nedostatka gvožđa. To se posebno događa u poslednjem trimestru trudnoće, kada beba crpi sve više hranljivih materija, i potrebe za gvožđem se udvostručuju. Lekari zato uvek naglašavaju da anemične žene treba da poprave krvnu sliku pre trudnoće, kako ne bi imale ozbiljne probleme – slabost, umor, pad imuniteta. Zbog toga još pre trudnoće počnite da jedete namirnice bogate gvožđem, kao što je crveno meso, sočivo, pasulj i žitarice. Poželjno je da uz ove namirnice unesete i vitamin C jer se tako gvožđe bolje iskorišćava.Save

Objavljen: 30. jun 2015. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button