fbpx
Zdravlje deteta

Intolerancija ili alergija na kravlje mleko

Intolerancija ili alergija na kravlje mleko – u čemu je razlika? Alergija na kravlje mleko je jedna od uobičajenih nutritivnih alergija i može biti potencijalno ozbiljna za malu decu. Važno je voditi računa, ako dete ima alergiju na kravlje mleko, jer bez pažljivog izbegavanja nutritivnih alergena, dete može biti u opasnosti od anafilakse.

Neke sumnjive alergijske reakcije su zapravo možda samo posledica intolerancije na mleko i mlečne proizvode, te su manje ozbiljne. Stoga je važno razumeti razliku o čemu se radi.

Da li je u pitanju intolerancija ili alergija na kravlje mleko?

Nije uvek lako razaznati da li je u pitanju intolerancija ili alergija, kada su određene namirnice u pitanju. Alergija na mleko je imunološki odgovor na proteine u kravljem mleku, dok je intolerancija na mleko neimunološki odgovor koji se dešava zbog problema sa varenjem. Izvor: Chacko

Znaci alergije mogu da variraju od osobe do osobe i kreću od blagog osipa i svraba, a mogu izazvati i mučninu, kao i teške probleme sa disanjem. Intolerancija može da donese nelagodnost i bol u trbuhu koji uključuje nadimanje, grčeve i dijareju, ali nije opasna po život.

Ukoliko posumnjate da imate problem sa unosom kravljeg mleka, svakako bi trebalo da odete na pregled kod lekara, a zatim i kod alergologa i gastroenterologa.

mleko 1

Zašto se javlja alergija na kravlje mleko?

Alergija na kravlje mleko je uzrokovana preteranom reakcijom imunog sistema na proteine koji se nalaze u kravljem mleku. Dva glavna proteina koji izazivaju alergiju, a prisutni su u kravljem mleku su: surutka i kazein. Nakon što popijete mleko, kod osoba koje su alergične, oslobađa se histamin i kao odgovor javlja se reakcija. Ovi simptomi se javljaju u roku od nekoliko minuta kod jednog broja osoba, dok dok drugih reakcija može da se javi posle par sati.

Zašto se javlja intolerancija na laktozu?

Intolerancija na mleko je uzrokovana nesposobnošću organizma da razgradi šečer koji se zove laktoza, a kog ima u mleku. Čovek bez enzima laktaze ne može da razgradi laktozu i ima problem sa varenjem ovih šećera što može da uzrokuje bolove u stomaku, nadimanje, dijareju i druge probleme sa crevima.

Svi koji imaju alergiju na laktozu ili intoleranciju mogu da prilagode svoju ishranu tako da izbegavaju kravlje mleko i proizvode od njega, odnosno proizvode koji u svom sastavu imaju mleko i mlečne proizvode. Problem se javlja zbog toga što je veoma važno obratiti pažnju da se kalcijum u tom slučaju nadoknađuje iz drugih izvora.

Alergolog će vam posavetovati koje mere je potrebno preduzeti, a možete se konsultovati i sa nutricionistom koji će preračunati koju količinu drugih namirnica treba da uzimate i na koji način, kako bi se nadoknadio deficit kalcijuma.

mleko 2
Kako još možete razlikovati alergiju i intoleranciju?

Nakon što je popilo flašicu mlečne formule bazirane na kravljem mleku ili čašu mleka, vaše dete povraća i ima proliv. Smatrate da je alergično na mleko? Nemojte da budete toliko sigurni. Gastrointestinalni poremećaji mogu da budu simptom alergije, ali i znak netolerancije na mleko. Kako ćete razlikovati alergiju i intoleranciju?

Uzrok:

Intolerancija na mleko: beba ne može da svari laktozu – šećer koji se nalazi u mleku

Alergija na mleko: imuni sistem greškom zameni proteine u mleku za štetne mikrobe

Simptomi:

Netolerancija na mleko: proliv i / ili povraćanje; nadutost

Alergija na mleko: problemi sa želucem i / ili osip, oticanje usana i očiju, teško disanje i anafilaktički šok

Koliko je potrebno za reakciju?

Netolerancija na mleko: značajan unos mleka

Alergija na mleko: mala količina mleka

Tipični tretman:

intolerancija ili alergija na mleko
Intolerancija ili alergija na mleko

Netolerancija na mleko: formule bez laktoze; beba može da bude u mogućnosti da pije bez laktoze mleko i jede jogurt, sir ili sladoled

Alergija na mleko: hipoalergijske formule u kojima su proteini mleka dovoljno smanjeni da bi se izbeglo izazivanje reakcije; izbegavati mleko i mlečne proizvodeSave

Objavljen: 23. avgust 2012. godine, ažuriran: 1. februar 2024. godine

Ads

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button