fbpx
BebaNovorođenčeZdravlje deteta

Hipotireoza kod beba: Kongenitalni hipotiroidizam – rana dijagnostika, simptomi i lečenje

Hipotireoza kod beba predstavlja ozbiljnu medicinsku stanje koje zahteva rano otkrivanje i odgovarajuće lečenje. Ovo stanje se naziva i kongenitalni hipotiroidizam – smanjena funkcija štitne žlezde kod bebe. Ovaj poremećaj štitne žlezde može značajno uticati na fizički i mentalni razvoj bebe, stoga je ključno razumeti kako se dijagnostikuje, leči i kakve su dugoročne posledice. Da li postoje simptomi u ranoj fazi i kakvi su izgledi da je beba preraste?

Kako se saznaje da novorođenče ima hipotireozu?

Rano otkrivanje hipotireoze kod novorođenčadi od suštinskog je značaja. Rutinsko testiranje se sprovodi u okviru Gatrijevog testa. Ovo se obično radi 48 sati nakon rođenja bebe, odnosno u prvim danima posle rođenja. Test se sastoji od merenja nivoa tireo-stimulišućeg hormona (TSH) u krvi bebe. Povećani nivo TSH može ukazivati na hipotireozu.

Praksa je da vas NE POZIVAJU nakon dobijanja rezultata, ukoliko je sve u referentnim vrednostima, već samo ako neki parametar nije u referentnim vrednostima. Ovo ne znači odmah da novorođenče ima neki problem, već da samo treba ponoviti rezultate.

beba 8
Photo by Filip Mroz on Unsplash

Simptomi hipotireoze kod beba

Simptomi hipotireoze kod novorođenčadi mogu varirati, ali neki od najčešćih su:

  • Problemi s hranjenjem – bebe s hipotireozom često imaju problema s dojenjem ili pijenjem mleka iz flašice.
  • Nedostatak energije – uglavnom se radi o opštoj slabosti i letargiji.
  • Otežano disanje.
  • Oticanje u predelu vrata, lica i jezika.

Kako se postavlja dijagnoza: hipotireoza kod beba?

Dijagnoza hipotireoze kod novorođenčadi postavlja se na osnovu rezultata testiranja nivoa TSH u krvi. Ako su rezultati iznad normalnog opsega, lekar će dalje istražiti prisustvo hipotireoze. Dodatni testovi, poput merenja nivoa slobodnog tiroksina (FT4), mogu se koristiti za potvrdu dijagnoze.

Koje su referentne vrednosti TSH za novorođenče?

Referentne vrednosti tireo-stimulišućeg hormona (TSH) kod novorođenčadi mogu se razlikovati u zavisnosti od laboratorije i tehnike merenja. Međutim, opšte prihvaćeni opsezi obično se kreću između 0,7 mIU/L do 20 mIU/L. Važno je napomenuti da su ovi opsezi samo smernice, i lekar koji prati zdravlje vaše bebe najbolje će moći interpretirati rezultate u odnosu na specifične okolnosti i uslove.

Povećanje nivoa TSH iznad normalnog opsega u novorođenčadi često ukazuje na mogući problem sa štitastom žlezdom. Kao deo rutinskog skrininga nakon rođenja, bebe se obično testiraju na nivo TSH kako bi se identifikovali potencijalni poremećaji štitaste žlezde što je ranije moguće. U slučaju povećanja TSH-a, dodatni testovi, poput merenja nivoa slobodnog tiroksina (FT4), mogu biti sprovedeni kako bi se utvrdila tačna dijagnoza.

Važno je naglasiti da samo lekar može interpretirati rezultate testova i pružiti adekvatne informacije o zdravlju vaše bebe. Ako imate bilo kakve zabrinutosti ili pitanja o rezultatima testova TSH-a kod vašeg novorođenčeta, obratite se svom pedijatru ili stručnjaku za štitnu žlezdu.

Kako se leči hipotireoza kod beba?

Lečenje hipotireoze kod beba obično uključuje supstitucionu terapiju levotiroksinom, sintetičkim oblikom hormona štitaste žlezde. Ova terapija pomaže nadoknaditi nedostatak hormona i omogućava normalan fizički i mentalni razvoj bebe. Važno je redovno pratiti nivoe hormona i prilagoditi dozu levotiroksina prema potrebi.

Da li uzimanje lekova u trudnoći za štitnu žlezdu može da utiče da beba nakon rođenja ima viši nivo TSH hormona?

Upotreba lekova za regulaciju funkcije štitne žlezde tokom trudnoće može imati uticaj na nivo tireo-stimulišućeg hormona (TSH) kod novorođenčeta. U nekim slučajevima, postoji rizik da beba ima privremeno povećan TSH nakon rođenja, što se povezuje s izloženošću lekovima tokom trudnoće.

Lekovi koji se obično koriste za lečenje problema sa štitastom žlezdom tokom trudnoće uključuju levotiroksin, koji je sintetički oblik hormona štitne žlezde. Ako majka ima hipotireozu ili neki drugi problem sa štitastom žlezdom, lekar može preporučiti lekove kako bi održao optimalne nivoe hormona tokom trudnoće. Izvor: PubMed

Međutim, treba napomenuti da lekovi koji se koriste u trudnoći obično prolaze kroz placentu i mogu uticati na fetus. Povećanje nivoa TSH kod novorođenčeta može biti privremeno i često se normalizuje tokom prvih nekoliko nedelja života. Lekar će pažljivo pratiti stanje novorođenčeta i preduzeti potrebne korake ukoliko se pojave odstupanja.

Važno je razgovarati s lekarom o bilo kakvim lekovima koje uzimate tokom trudnoće i razumeti potencijalne rizike i koristi. Lekar će pažljivo balansirati potrebu za lečenjem štitne žlezde kod trudnice s potrebom da se minimiziraju rizici za zdravlje novorođenčeta. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa će odluka o lečenju biti prilagođena individualnim okolnostima.

beba 9
Photo by Picsea on Unsplash

Koliko često se javlja kongenitalni hipotiroidizam?

Kongenitalni hipotiroidizam (CH) je retko stanje, ali se rutinski skrining obavlja u mnogim zemljama kako bi se identifikovale novorođenčadi sa smanjenom funkcijom štitne žlezde. Incidencija kongenitalnog hipotiroidizma varira širom sveta i zavisi od različitih faktora, uključujući genetske predispozicije i nivo joda u ishrani.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), procenjuje se da je učestalost kongenitalnog hipotiroidizma oko 1:2000 do 1:4000 novorođenčadi. Važno je napomenuti da ove brojke mogu varirati među različitim populacijama i geografskim područjima.

S obzirom na relativnu retkost ovog stanja, mnoge zemlje su implementirale programe skrininga kako bi se identifikovali novorođenčad sa kongenitalnim hipotiroidizmom i omogućilo im ranu intervenciju i lečenje. Ovo je slučaj i u Srbiji, gde se analiza radi u prvim danima nakon rođenja.

Rana dijagnoza i lečenje kongenitalnog hipotiroidizma su ključni za sprečavanje dugoročnih komplikacija u razvoju, s obzirom na značajnu ulogu štitaste žlezde u regulaciji rasta i razvoja organizma.

Da li je hipotireoza kod beba trajno stanje ili može da se preraste?

U većini slučajeva, hipotireoza kod novorođenčadi nije trajna i može se uspešno lečiti. Međutim, postoji mala grupa beba kod kojih se hipotireoza može pretvoriti u hronično stanje. Praćenje lečenja i redovne medicinske provere ključni su za praćenje razvoja bebe i pravovremeno reagovanje na eventualne komplikacije.

Da li je hipotireoza kod beba nasledna bolest?

Iako je često nepoznato zašto se javlja hipotireoza kod beba, postoje slučajevi gde je stanje nasledno. Ako roditelji imaju istoriju problema sa štitnom žlezdom, povećava se rizik od hipotireoze kod potomstva. Međutim, genetski faktori nisu jedini uzrok, i okolina može takođe doprineti razvoju ovog stanja.

Rezime

Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze su od ključnog značaja, a nakon toga se treba sprovoditi adekvatno lečenje kako bi se upravljalo hipotireozom kod novorođenčadi. Roditelji sa lekarima moraju redovno pratiti bebin razvoj i moguće simptome, kako bi se terapija sprovodila, ali i prilagođavala na adekvatan način. Praćenje nivoa hormona i redovne kontrole su ključne.

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button