fbpx
Pregledi u trudnoćiTrudnoćaZdravlje trudnice

Hematom u trudnoći (subhorionski hematom)

Hematom u trudnoći (subhorionski hematom) je krv koje se formira između zida materice i horionske membrane u trudnoći.

Koliko se često javlja hematom u trudnoći?

Hematom može biti jedan od uzroka krvarenja u ranoj trudnoći, ali i tokom čitave trudnoće. On se javlja između zida materice i amnionske kese u kojoj je beba u plodovoj vodi. U nekim slučajevima može da se smanji ili povuče bez lečenja. Lekar može da preporuči plan lečenja ukoliko se ukaže potreba, a retko može izazvati zdravstvene komplikacije.

Hematom u trudnoći je najčešći između 10. i 20. nedelje trudnoće i čini oko 10% svih vaginalnih krvarenja. Većina hematoma izazivaju blago krvarenje jer su mali i nisu razlog za brigu.

trudnoca

Kako nastaje hematom u trudnoći?

Subhorionski hematom nastaje kada se membrana u kojoj se nalazi plod odvoji od zida materice. Amnionska kesa je prostor u kome se beba razvija, a ovo odvajanje horionske membrane može da bude malo ili veliko. Lekari nisu sasvim sigurni šta ga izaziva, ali postoji nekoliko razloga koji mogu da povećaju rizik od njegove pojave. Veći rizik od razvoja hematoma imaju žene sa:

 • anomalijama ili nepravilnostima materice,
 • trudnoće nastale vantelesnom oplodnjom,
 • kod žena koje su imale traume materice,
 • posle spontanih pobačaja,
 • kod žena sa istorijom infekcija materice,
 • kod žena koje imaju visok krvni pritisak.

Simptomi hematoma u trudnoći

Najčešći simptom hematoma je vaginalno krvarenje u prvoj polovini trudnoće. Ono može biti veoma blago do teškog praćenog ugrušcima.

Nekada je simptom pojava bolova, ali to nije uobičajen slučaj. Mnoge žene nemaju uopšte krvarenje, te se hematom otkriva prilikom ultrazvučnog pregleda. Ako vam se dogodi krvarenje, trebalo bi da se obratite lekaru, kako bi izvršio pregled i isključio postojanje ozbiljnih komplikacija.

Komplikacije zbog hematoma u trudnoći

Hematomi koji se otkriju ranije, obično su manje problematični. Pod ovim se misli na hematome otkrivene u prvim nedeljama trudnoće. Mali hematomi na površini posteljice, daleko su manje zabrinjavajući od onih koji se razviju ispod placente ili fetalne membrane. Izvor: Obstetrics&Gynaecology

Hematomi koji se ne povećavaju kako odmiče trudnoća, takođe su manje zabrinjavajući. Oni koji rastu mogu da izazovu da se posteljica povuče sa mesta gde se vezala za matericu. Ako se placenta pomeri za više od 30% hematom može porasti još više, a posledica je onda prerano pucanje anmionske kese i spontani pobačaj.

Kao što smo naveli, mali hematomi obično nisu razlog za brigu. Što je veći hematom, raste i rizik od potencijalnih komplikacija. Rizik se meri time koliko je subhorionski hematom veliki, koliko je trudnoća odmakla i koja je starost trudnice. Moguće komplikacije su:

 • prekomerno vaginalno krvarenje u trudnoći,
 • spontani pobačaj,
 • prevremeni porođaj,
 • arupcija placente.
demetra 44

Kako se leči hematom u trudnoći?

Za većinu hematoma nije potrebno lečenje, već se oni rešavaju samostalno i ne izazivaju komplikacije u trudnoći. Većina hematoma se zaceli sama, kao i svaka posekotina koju imate na površini kože. Lekar će proceniti da li je potrebno lečenje na osnovu nekoliko faktora koji uključuju koliko je hematom veliki, koja je starost trudnoće i da li predstavlja rizik.

Moguće je da ćete vam lekar savetovati da:

 • smanjite nivo aktivnosti i ne podižete teške predmete,
 • mirujete u krevetu,
 • da ne putujete,
 • izbegavate odnose u trudnoći,
 • idete redovno na kontrolni ultrazvuk kako bi se pratila veličina hematoma,
 • pratite da li se javljaju simptomi prevremenog porođaja,
 • hospitalizaciju.

Možda ćete dobiti i terapiju estrogenom i progesteronom kako bi spečili ili usporili krvarenje.

Ako se javi krvarenje, odmah se javite lekaru kako bi utvrdio šta je razlog tome. Ukoliko znate da imate hematom, a javi se obilnije krvarenje, nego do tada, odmah se javite lekaru.

Kada treba pozvati lekara?

Ako imate već postavljenu dijagnozu hematoma, lekara bi trebalo da pozovete ako:

 • dođe do promene simptoma,
 • poveća se količina krvarenja,
 • dobijete kontrakcije ili grčeve,
 • imate vrtoglavicu i nesvesticu.

Ostala pitanja vezana za hematom u trudnoći

 • Da li hematom može da naškodi bebi? Većina hematoma ne može da šteti bebi. Ako se radi o malom hematomu, on neće izazvati probleme, samo će zaceliti kako trudnoća bude odmicala. U slučaju velikih hematoma kasnije u trudnoći, nekada postoji rizik po trudnoću, ali važno je znati da u većini slučajeva on neće uticati na razvoj trudnoće i beba će se roditi zdrava.
 • Hematom u trudnoći – za koliko prolazi? Ne postoji određeno vreme koje se može predvideti. Nekada prolazi u roku od par nedelja bez komplikacija. U drugim slučajevima pravi probleme do kase trudnoće. Lekar će izvršiti najbolju procenu.
 • Da li postoji prirodni lek za hematom u trudnoći? Nažalost, NE POSTOJI prirodni lek za ovo stanje. Nemojte ni slučajno piti neke kapi ili čajeve koje vam lekar nije preporučio za ovo stanje. Lekovi za razređivanje i izbacivanje krvi mogu da izazovu spontani pobačaj.
 • Da li se trudnoća sa hematomom smatra visokorizičkom? Sve zavisi od toga koliko je hematom veliki i na kojoj je poziciji, kao i da li imate druga zdravstvena stanja. Ako je hematom veliki i obilno krvarite, trudnoća se smatra visokorizičnom.
 • Hematom u trudnoći i trombofilija – Nema dovoljno istraživanja o ovom slučaju. Uglavnom je retkost da se hematom pojavi, ako trudnica već ima adekvatnu terapiju za trombofiliju. Istraživanja koja su rađena beleže samo 3 slučaja, međutim, oni su pokazali da je hematom verovatno nastao kao posledica trombofilije bez terapije.
 • Hematom u trudnoći – kakva su iskustva trudnica? Trudnice spominju da su veoma brinule u vreme kada su imale ovo stanje, ali se na kraju ispostavilo da nije bilo razloga. Kod veoma malog broja radilo se o velikom hematomu koji je obilno krvario, dok je većina imala malo krvarenje ili hematom u trudnoći bez krvarenja.
 • Da li hematom može da izazove pobačaj? Postoji mali rizik, ali velika većina hematoma ne izaziva pobačaj i bebe se rađaju zdrave.
hematom u trudnoci 1

Prirodno je da tokom trudnoće brinete zbog svog i bebinog zdravlja. Ako vam je postavljena dijagnoza hematoma, sasvim je u redu što ste zabrinuti, ali nemojte paničiti. Mnogi hematomi nisu pretnja, a i oni koji jesu se uz pažljivo praćenje mogu uglavnom uspešno pratiti i izvesti trudnoću do kraja.

Objavljen: 22. januara 2023. godine, ažuriran: 29. decembar 2023. godine

Literatura:

 1. NIH: How does subchorionic hematoma in the first trimester affect pregnancy outcomes? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9107020/
 2. Obstetrics&Gynaecology: Association Between First-Trimester Subchorionic Hematomas and Pregnancy Loss in Singleton Pregnancies – https://www.mfmnyc.com/wp-content/uploads/2019/08/2019-SCH-SAB-Naert-OBG-3.pdf
 3. WebMD: What Is a Subchorionic Hematoma? – https://www.webmd.com/baby/what-is-a-subchorionic-hematoma

Izvor
WebMDObstetrics&GynaecologyNIH

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button