fbpx
Posle porođaja

Grudi posle dojenja: može li se povratiti čvrstina?

Nema žene koja se nije zapitala kako će joj izgledati grudi posle dojenja i, što je najvažnije, većina misli da je dojenje to koje ima najveći uticaj na izgled grudi posle porođaja. Istina je zapravo da najveći uticaj na promene grudi imati sama trudnoća. To su čak uočile i neke žene koje su imale iskustvo spontanog pobačaja u prvom tromesečju, a grudi su im se ipak promenile.

Grudi posle dojenja

Sasvim je normalno da brinete kako će vaše grudi izgledati nakon što završite sa dojenjem bebe.

Mame tokom dojenja naviknu da imaju pune i velike dojke, pa se obično iznenade promenama koje uslede kada prestanu da doje. Uglavnom imaju utisak da su dojke drastično manje, da su opuštenije i da deluju “prazno”.

Koliko će se grudi opustiti po rođenju bebe u najvećoj meri zavisi od genetike, od elastičnosti kože i od kilaže koju ste dobili tokom trudnoće i posle porođaja.

Teške i pune grudi kakve su obično tokom trudnoće, neminovno utiču na opuštanje kože, ali koliko će to biti drastično najviše zavisi od veličine vaših grudi. Takođe, nije isto ako vam je ovo prva ili treća trudnoća i da li imate 20, 30 ili 40 godina.

Zanimljivo je, međutim, da samo dojenje ne utiče negativno na izgled i veličinu dojki, već je za to zaslužna trudnoća. Zapravo, lekari se slažu da čak i ako ne dojite bebu nakon porođaja, grudi će se jednako opustiti.

Kada beba počne da se odvikava od sisanja, u grudima se ponovo polako deponuju masti. Grudi će otprilike šest meseci po prestanku dojenja ponovo početi da vraćaju izgled od pre trudnoće i da deluju punije.

grudi posle dojenja

Šta možete da uradite tokom trudnoće i nakon porođaja

Opuštanje grudi posle trudnoće je neminovno. Međutim, postoje stvari koje možete da uradite kako bi taj proces usporili i odložili.

Obezbedite podršku

Još tokom trudnoće nabavite brushalter specijalno napravljen za trudnice. On ima šire bretele i pruža čvršću podršku. Po potrebi nabavljajte veći broj – nemojte dozvoliti da vam brushalter postane pretesan. Ukoliko možete, noću nosite sportski brushalter.

Redovno se merite

Nije zdravo da se previše ugojite u trudnoći, ali još je veći problem ako ne jedete kvalitetno i dovoljno. Žene se tokom trudnoće ugoje u proseku između 9 i 18 kilograma, a lekari često opominju da trudnice koje se ugoje više od toga mogu imati različite komplikacije, kao i da će im trudnoća i porođaj verovatno teže pasti.

Naglo gojenje ili naglo mršavljenje, kao na primer kod žena koje započinju drastičnu dijetu čim prestanu da doje, mogu pogubno uticati na izgled grudi. Koža ne uspeva da isprati te promene pa nastaju strije ili grudi postaju vrlo opuštene. Eto još jednog razloga da se opredelite za zdrave navike u ishrani.

promene izgleda grudi tokom meseca
Obezbedite vlagu

Koristite losione za telo kako bi koži koja se tokom trudnoće ubrzano rasteže obezbedili vlagu. U prodavnicama postoje posebni preparati za negu kože trudnica, ali i svaka hidrantna krema i losion će bar donekle pomoći.

Investirajte u novi brushalter

Ženama koje doje grudi često porastu za nekoliko brojeva. Zato vam verovatno neće odgovarati ni brushalteri koje ste nosili tokom trudnoće. Nabavite specijalan model za dojilje koji će vam olakšati dojenje i pružiti dobru podršku za teške grudi posle porođaja.

Drugi faktori

Poznato je, na primer, da na čvrstinu grudi značajno utiču pušenje i sunčanje, koji čine da koža gubi elastičnost.

grudi posle dojenja
Grudi posle dojenja

Zapamtite da je dojenje najbolje za bebe i da odustajanjem od dojenja nećete sprečiti opuštanje grudi posle trudnoće. Umesto toga ostavite cigarete i potrudite se da se hranite što zdravije. Počnite svakodnevno da se rekreirate. Nemojte očekivati brze rezultate, dajte svom telu i svojoj koži vremena da se vrati u svoje uobičajeno stanje.

Objavljen: 3. jul 2014. godine, ažuriran: 3. januar 2024. godine

Photo by Laker from Pexels

 

 

 

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button