fbpx
Trudna sam

Grudi bole u trudnoći

Da li je normalno da grudi bole u trudnoći?

Osetljive, bolne grudi bole u trudnoći veoma često i to je normalna pojava. Ovo je ujedno i jedan od najranijih znakova trudnoće. Prvo što ćete primetiti već oko tri nedelje nakon začeća su blago uvećane i meke grudi, a to se može dogoditi i pre nego što uradite test za trudnoću. 

Grudi uglavnom ostanu osetljive čak i ne prija vam čak ni odeća preko njih. Ovaj osećaj nelagodnosti će proći, a moguće i bol nakon prvog tromesečja. U drugom tromesečju se snižava nivo hormona, pa će svi simptomi trudnoće uglavnom biti podnošljiviji kod većine.

simptomi pocetka porodaja

Bol u grudima u trudnoći

Kako bi vaše telo pomoglo bebi da ostane u materici, da raste i da se razvija, ono proizvodi više estrogena i progesterona.

Slično se događa i kada treba da dobijete menstruaciju, pa je ovo verovatno nešto što ste već iskusili tokom predmenstrualnog sindroma poznatog kao PMS.

Tokom trudnoće, vaše grudi će biti sve veće jer se u njima povećava količina masnih naslaga, kao i mlečne žlezde koje se spremaju za novu ulogu. Protok krvi se povećava. Ove promene pripremaju grudi za dojenje.

grudi bole u trudnoci

Kod nekih žena grudi počnu da se uvećavaju postepeno tokom cele trudnoće, dok se kod drugih uvećaju naglo odmah na početku drugog stanja. Promena veličine grudi može biti veoma primetna, čak i nekoliko brojeva u odnosu na period pre trudnoće.

Nemojte se uplašiti ako se dogodi da vam u trudnoći krene mleko. To je prvo mleko – kolostrum.

Ne brinite ako se grudi ne uvećaju tokom trudnoće, kod nekih se ovo dogodi neposredno nakon porođaja. Može se dogoditi da su grudi iste veličine, ali da tokom seksualnih odnosa primećujete bol, peckanje i neprijatnost.

Nemojte se uplašiti ako se dogodi da vam u trudnoći krene mleko. To je prvo mleko – kolostrum.

Izbegavajte grudnjake koji imaju čvrste korpe i velike umetke jer sada kada grudi bole u trudnoći mogu biti neudobni.

Šta možete uraditi da smanjite nelagodnost kada grudi bole u trudnoći?

grudi bole u trudnoći

Kvalitetan grudnjak koji dobro pridržava grudi može veoma da pomogne tokom trudnoće. Izbegavajte da nosite široke majice bez grudnjaka ako su vam se uvećale grudi, jer će to samo pogoršati da još više grudi bole u trudnoći. Za vežbanje će vam, takođe, biti potreban kvalitetan grudnjak. Izbegavajte grudnjake koji imaju čvrste korpe i velike umetke jer sada mogu biti neudobni.

Moguće je da ćete morati da promenite nekoliko veličina grudnjaka kako trudnoća bude odmicala. Možda će vam i za spavanje goditi sportske majice za grudi. 

Pročitajte još: Dojenje za početnice 

Photo by Laker from Pexels

Objavljeno: 11. oktobar 2017. godine, ažuriran: 27. decembar 2023. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button