fbpx
Neplodnost

Gljivična infekcija i sterilitet: Da li može da gljivična infekcija uzrokuje neplodnost?

Gljivična infekcija i sterilitet – Da li gljivična infekcija uzrokuje neplodnost? NE! Gljivična infekcija nema direktan uticaj na šanse da zatrudnite, ali može da utiče na druge načine. Posledice koje ona izaziva su: bol, svrab, iritacija i otok. Ove posledice će možda uzrokovati da ne možete da uživate u odnosima, ali ne brinite, simptomi nestaju za manje od nedelju dana od početka terapije.

demetra 78

Šta je gljivična infekcija?

Gljivične infekcije nisu retkost i pogađaju 75% žena u nekom trenutku njihovog života. Gljivična infekcija vagine i vulve se kod većine žena javlja najmanje dva puta tokom života i manifestuje sekao sirast, bali iscedak i svrab. Poznata je kao vaginalna kandidijaza i može izazvati peckanje, iritaciju i osip na vulvi.

Većina gljivičnih infekcija je uzrokovana uobičajenom infekcijom koja se naziva kandida albicans. Promena kiselosti vagine može da uzrokuje prekomerni rast kandide, jer normalna ravnoteža sprečava njen rast.

Uzrok može biti loš imunitet, posledica lekova kao što su antibiotici, okidač može biti i trudnoća, menstruacija. Može se javiti i kao posledica dijabetesa ili usled uzimanja pilula za kontracepciju. Određena odeća može da dovede do pojave kandidijaze. Na primer, previše uska, sintetička odeća, vlažna odeća, mokar kupaći kostim.

Da li gljivična infekcija uzrokuje neplodnost?

Ne, nije tačno da gljivična infekcija uzrokuje neplodnost, ali može ugroziti vaš seksualni život dok je ne izlečite. Pripazite i da simptomi nisu znak nekog ozbiljnijeg stanja, kao što su polno prenosive infekcije. Nekada se može raditi o gonoreji, hlamidiji ili bakterijskoj vaginozi. One posledično mogu da dovedu do zapušenih jajovoda, zapaljenja grlića materice i izostanka plodnosti. Izvor: ACOG

demetra 77
Gljivična infekcija i sterilitet

Gljivična infekcija i sterilitet: Šta ako dobijete gljivičnu infekciju dok pokušavate da zatrudnite?

Ne brinite. Gljivična infekcija nije opasna. Postoje mnogi lekovi koji se prepisuju bez recepta ili pomoćna lekovita sredstva za ovo stanje. Oni mogu da budu u obliku vaginaleta, krema ili supozitorija, a postoje i oralni lekovi. Deluju brzo pa će vam za 3 do 7 dana verovatno biti mnogo bolje.

Teži simptomi mogu da zahtevaju složeniji pristup lečenju i možda ćete morati da se obratite lekaru koji će vam dati dvonedeljnu „udarnu“ terapiju, a onda nastaviti sa blažom još neko vreme, čak i do nekoliko meseci. No, nema bojazni da za to vreme morate odustati od odnosa i pokušaja da ostanete u drugom stanju. Kod uporne kandidijaze, nekada se savetuje i primena posebne ishrane. Pročitajte: Kandida i ishrana

Gljivična infekcija i sterilitet - gljivična infekcija uzrokuje neplodnost

Objavljen: 27. jun 2023. godine, ažuriran: 5. januar 2024. godine

Ads

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Pogledajte:
Close
Back to top button