fbpx
Zdravlje trudnice

Epilepsija i trudnoća: Epilepsija u trudnoći

Žene koje imaju ovaj problem često se pitaju kako će izgledati kada se ukrste epilepsija i trudnoća. Koje su šanse da se stvari zakomplikuju? I kako da se što bezbednije upuste u to.

Verovatno vam deluje rizično da ostanete u drugom stanju pored epilepsije, ali ovo je moguće. Većina žena koje imaju epilepsiju rađaju zdrave bebe, ali je moguće da će im biti potrebna posebna nega tokom trudnoće.

Da li je moguće ostati u drugom stanju sa epilepsijom?

Postoje lekovi koji se koriste za sprečavanje napada, a koji mogu doprineti sterilitetu, dok određeni mogu smanjiti efikasnost kontraceptivnih sredstava na bazi hormona (pilule za kontracepciju).

Epilepsija i trudnoća – šta mogu izazvati napadi?

 • Usporenu srčanu radnju fetusa,
 • smanjenje dotoka kiseonika za fetus,
 • povrede fetusa kao što je prerano odvajanje placente,
 • Pobačaj usled traume prilikom pada ili napada,
 • prevremeni porođaj.

Da li dolazi do promena epilepsije tokom trudnoće?

Ovo se ne može predvideti. Svako telo različito reaguje na trudnoću. Uglavnom napadi ostaju istog intenziteta. Kod nekih žena oni su ređi. Ali, na primer, kod žena koje loše spavaju ili lekove ne piju kako je prepisano, može doći do učestalijih napada.

Da li je potrebna, odnosno dozvoljena terapija tokom trudnoće?

Lekovi koje uzimate da biste napade držali pod kontrolom mogu uticati na fetus. Mogu izazvati defekt neuralne cevi, rascep nepca, abnormalnosti skeleta i urođenu srčanu manu ili problem sa urinarnim traktom. Rizik se povećava sa većim dozama leka protiv napada.

Ako 9 meseci pre nego što ste ostali u drugom stanju niste imali napad, manja je verovatnoća da će se on ponoviti u trudnoći.

Ako ste bez napada bili dve do četiri godine pre nego što ste ostali u drugom stanju, moći ćete možda da smanjite dozu lekova i vidite da li ćete i dalje biti bez napada. Svako smanjivanje lekova, izbacivanje određenog leka i promene u količinama koje uzimate obavezno radite u dogovoru sa lekarom. (Izvor: Epilepsy.com)

Najverovatniji scenario jeste da ćete lečenje nastaviti i u toku trudnoće, da biste smanjili rizik po sebe i bebu. Lekar će vam dati lekove koji su prilagođeni vašim potrebama i pratiti analize krvi tokom trudnoće.

demetra 17

Kako da se pripremim za trudnoću?

Kada počnete da razmišljate o trudnoći, zakažite pregled kod svog ginekologa, lekara opšte prakse i obavezno neurologa. Oni će proceniti da li treba menjati nešto od terapije i da li bi trebalo da nešto uradite pre nego što ostanete u drugom stanju.

Kod žena koje imaju česte napade, verovatno će biti savetovano da sačekate sa trudnoćom, dok se oni ne stave pod kontrolu.

Epilepsija i trudnoća: Zdrav način života mora biti vaš izbor

Čak i ako ne planirate trudnoću, zdrav način života mora biti ono čemu težite. Nezdrav način života može biti okidač za pojavu napada, ako postoji epilepsija u trudnoći, pa povedite računa da:

 • jedete zdravu hranu,
 • uzimate redovno prenatalne vitamine,
 • imate ustaljene cikluse spavanja i ustajanja,
 • izbegavate pušenje, alkohol, drogu, pa čak i kofein. (Izvor: MayoClinic)

Da li je potrebno uzimati više folne kiseline?

Folna kiselina sprečava defekt neuralne cevi, ozbiljne abnormalnosti mozga i kičmene moždine. Neki lekovi utiču na telo da ono koristi folnu kiselinu, lekar će vam prepisati koja je potrebna doza za vas konkretno u odnosu na dozu od 400 mg koja se savetuje drugim ženama najmanje tri meseca pre planiranog začeća.

Kako će izgledati pregledi u trudnoći?

U odnosu na druge trudnice, sigurno ćete češće imati zakazane preglede. Tokom svake posete biće vam obavezno meren pritisak i težina (ovo je inače standardna procedura), zatim ultrazvučni pregled, te krvna slika. Moguće je da će vam neurolog tražiti u sklopu komplente krvne slike i biohemije još neke analize krvi, ako bi pratio nivo leka.  

U poslednjem trimestru, kada su u pitanju epilepsija i trudnoća, često se savetuje oralno uvođenje vitamina K, kako bi se spečili problemi sa krvarenjem kod bebe posle porođaja.

Šta ako se dogodi napad epilepsije u trudnoći?

Učestalost napada u trudnoći opada ili ostaje ista kod većine trudnica. Kod 15-30% može doći do povećanja učestalosti u prvom i trećem trimestru. Ne postoji način da se učestalost napada u trudnoći predvidi. Faktori koji mogu da utiču na učestalost su: nivo stresa i doze lekova, zadržavanje vode i natrijuma u telu, hormonske promene…

Nedovoljan san i izostanak konzumiranja lekova su najvažniji faktori koje žene sa epilepsijom mogu da kontrolišu.

Napadi u trudnoći mogu biti opasni, ali majke uglavnom rađaju zdrave bebe bez obzira na napade u trudnoći. Važno je da se odmah javite lekaru kako bi vam prilagodio lek. Tokom poslednjih meseci trudnoće, ukoliko se jave napadi, lekar će možda savetovati da se tok trudnoće prati bolnički.

beba 3
Epilepsija i porođaj

Epilepsija i porođaj

Većina trudnica nema problem da rodi bebu bez komplikacija. Napadi su retko tokom porođaja, a čak i ako se dese, mogu se zaustaviti intravenski. Ako se napad produži, lekar može da izvrši carski rez. Česti napadi u poslednjem trimestru povećavaju šansu da se on dogodi na porođaju, pa će vam lekar dati predlog plana porođaja, kako bi se rizik smanjio.

Ukoliko je doza leka menjana u trudnoći, razgovarajte sa lekarom o tome da je vratite na pređašnju ubrzo nakon porođaja.   

Dojenje i epilepsija

Dojenje se savetuje i podstiče za većinu žena sa epilepsijom, čak i ako imaju terapiju lekovima. Unapred se dogovorite sa lekarom oko doze lekova u tom slučaju. Možda će vam preporučiti da uzimate dozu leka nakon što završite podoj, a mogu preporučiti i promenu leka.

Samo u SAD-u svake godine oko 24.000 žena rodi bebu iako ima epilepsiju. Stoga treba da znate da ovo nije retka bolest i da niste jedini. Mesta za paniku i brigu ne treba da bude, ali je oprez u ovom izazovnom periodu za svaku ženu i u ovoj situaciji potreban.

epilepsija i trudnoća
Epilepsija u trudnoći

Još par korisnih saveta:

 • Nemojte preskakati preglede kod neurologa ni pre, ni tokom, ali ni nakon trudnoće.
 • Redovno proveravajte nivo antiprileptika u krvi tokom trudnoće.
 • Veoma je važno da redovno spavate, ako je potrebno, angažujte pomoć u vidu brige o bebi da bi vi mogli da budete odmorni i naspavani.
 • Ako brinete o brizi o bebi, potrudite se da je kupate samo u prisustvu još jedne odrasle osobe, a pelene menjajte na podu. Ovako ćete biti sigurni da je beba bezbedna i ako se dogodi napad.
 • Povedite računa o promenama telesne težine i adekvatnoj ishrani pre, tokom i nakon trudnoće, kao i o unosu folata i drugih vitamina i minerala.
 • Nemojte pušiti, piti alkohol i izbegavajte kofein.

Objavljen: 28. marta 2013. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godineSave

Ads
Izvor
NHSEpilepsy.comWebMDMayoClinic

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button