fbpx
Vantelesna oplodnja

Embriotransfer – transfer embriona

Embriotransfer je veoma važan deo procesa vantelesne oplodnje kada se vrši transfer embriona koji je oplođen u matericu žene. Postoje određeni rizici kada se ovo vrši, kao i neke mere predostrožnosti, kako bi se povećale šanse da postupak bude uspešan.

Šta je transfer embriona?

Vantelesna oplodnja se vrši tako što se jajna ćelija uklanja iz jajnika i oplodnja spermom se vrši u laboratorijskim uslovima. Embriotransfer je poslednji deo procesa vantelesne oplodnje.

Prilikom pripreme za vantelesnu oplodnju, ženi se jajnici stimulišu lekovima za plodnost kako bi se oslobodile zdrave jajne ćelije. One se nakon toga uklanjaju iz jajnika. Nakon oplodnje, ćelija se umnožava i zdravi embrioni se prenose nazad u matericu. Embrion nakon toga mora da se zakači za zid materice kako bi trudnoća počela.    

Kada je potrebno raditi transfer embriona?

Kada prirodno začeće nije moguće ili je malo verovatno da će do njega doći, savetuje se vantelesna oplodnja. Transfer embriona je samo jedan od koraka koji se sprovodi. Za to postoji mnogo razloga, kao što su:

 • Prerana smanjena funkcija jajnika – ako jajnici otkazuju i ne proizvode dovoljne količine estrogena, ali i ne oslobađaju redovno jajne ćelije.
 • Poremećaji ovulacije – ako je ovulacija retka, mnogo je manja šansa da dođe do uspešne vantelesne oplodnje.
 • Oštećeni jajovodi – prilikom prirodnog začeća embrioni kroz jajovod putuju do materice. Međutim, ako jajovodi imaju ožiljke ili su zapušeni, oni ne mogu bezbedno da stignu.
 • Miomi materice – fibriodi ili miomi su mali benigni tumori na zidovima materice koji ometaju sposobnost embiona da se usadi u matericu i otežavaju trudnoću.
 • Endometrioza – kada se tkivo materice implantira i izvan materice i utiče na funkcionisanje reproduktivnog sistema.
 • Problem sa proizvodnjom sperme – proizvodnja nedovoljne količine sperme ili slaba pokretljivost spematozoida, oštećenje testisa i drugi problemi vezani za mušku neplodnost.
 • Genetiski poremećaji – određena stanja koja spečavaju nastanak trudnoće.
embriotransfer
Embriotransfer

Svi koraci tokom embriotransfera

Pre transfera

Oko 2 do 3 dana ranije, lekar će proceniti koja jajašca je najbolje vratiti u matericu. Postoje metode za procenu najboljih jajnih ćelija kao što je metabolomička selekcija (*1) . Ovom metodom se biraju najkorisnija jajašca na osnovu različitih faktora koja će se oploditi u laboratoriji i ostaviti 1 do dva dana da rastu. Ako se razvije mnogo kvalitetnih embriona, neki mogu biti zamrznuti za drugi postupak.

Proces ubacivanja embriona u matericu

Završni deo vantelesne oplodnje je transfer embiona kada se oni prenose u matericu. Ovaj metod je sličan papa testu. Lekar će ubaciti spekulum u vaginu žene, koristeći ultrazvuk zbog preciznosti, on će provući kateter kroz grlić materice u matericu i embrioni će proći. Proces je bezbolan i ne zahteva uglavnom nikakvu sedaciju. Pomalo je nekad nelagodan zbog spekuluma i pune bešike koja je potrebna za ultrazvučni pregled, ali je veoma kratak.

Posle transfera

Dve nedelje posle embriotransfera, videće se da li je implantacija embriona prošla uspešno. Može se dogoditi da žene imaju blage grčeve u tom periodu, nadimanje i oskudan vaginalni iscedak.

embriotransfer 1

Koje vrste embriotransfera postoje?

Lekari uglavnom na sličan način vade jajne ćelije kako bi se izvršila vantelesna oplodnja, ali za vraćanje embriona u matericu postoji više različitih opcija:

Ubacivanje svežih embriona                                                                             

Nakon oplodnje, embrioni se vraćaju dan do dva kasnije i biraju se oni najbolji za ubacivanje u matericu.

Prenos zamrznutih embriona

Zdravi embioni se mogu preneti i čuvati za neku buduću upotrebu. Nakon toga se mogu odmrznuti i preneti u matericu.

Transfer blastociste

Ako se dobije više zdravih embriona, uobičajeno je i da se čeka da se oni razviju u blastociste i ovakav transfer ima veće šanse za uspeh od transfera embriona trećeg dana, ali druga studija ukazuje da ovo povećava kasniji rizik i da se ne preporučuje uvek.

Asistirani hečing

Hečing ili „potpomognuto izleganje“ je proces kojim se slabi spoljašnji sloj embiona pre nego što se umetne u matericu. Ovaj postupak nekada može da pobošlja izgleda da se embrion lakše implantira u matericu.

transfer embriona

Koliko se embriona prenosi u matericu posle oplodnje?

Još uvek postoje razlike oko toga koliko se embiona prenosi u matericu žene. Nekada je dovoljan samo jedan embrion koji je kvalitetan, ali ima i lekara koji smatraju da dva oplođena embriona povećavaju šansu za začeće.  Broj embriona koji se vraćaju zavisi i od starosti žene. Uglavnom se neće umetati više od 2 embriona, a kod žena mlađih od 35 godina koje imaju velike izglede za trudnoću, često se vraća samo jedan embrion.

Kada su šanse za trudnoću veoma niske, možda će lekari odlučiti da se prenese 3 i više embriona.

Koja je stopa uspešnosti embriotransfera?

Studije sugerišu da postoji mala razlika u stopi uspeha između svežih i zamrznutih embriona, a stopa uspešnosti transfera može da varira od metode koja se koristi. Kod korišćenja svežih embriona, stopa trudnoće je oko 23%, dok je oko 18% sa korišćenjem smrznutih embriona.

Smrznuti embioni se mogu koristiti tamo gde nije moguće koristiti sveže i ako je šansa za trudnoću mala, lekari će savetovati zamrzavanje. Stope uspeha variraju od uzroka neplodnosti, genetskih poremećaja, etičke pripadnosti, godina i drugih faktora.

Rizici od samog transfera su veoma mali i povećani su pre svega sa hormonskom stimulacijom kroz koji se prolazi i povećanim rizikom od krvnih ugrušaka. Može doći do blagog krvarenja, pojave sekreta ili infekcije, kao i do komplikacija zbog anestezije. Ovo su retke situacije, a rizik od pobačaja sličan kao i kada je u pitanju prirodno začeće.

Najveći rizik koji se javlja je onaj od višestruke trudnoće jer su trudnoće sa tri i više bebe dosta rizičnije i nose sa sobom brojne komplikacije.

embriotransfer
Literatura:
 1. PubMed: Metabolomics and its application for non-invasive embryo assessment in IVF – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2639446/
 2. PubMed: Impact of assisted hatching on fresh and frozen-thawed embryo transfer cycles: a prospective, randomized study – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18413070/
 3. RBMO: Should we be promoting embryo transfer at blastocyst stage? – https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(15)00488-5/fulltext
 4. MNT: What to know about embryo transfers https://www.medicalnewstoday.com/articles/314571
 5. PubMed: Comparison of pregnancy rate between fresh embryo transfers and frozen-thawed embryo transfers following ICSI treatment – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4837924/
 6. NIH: Does transferring three or more embryos make sense for a well-defined population of infertility patients undergoing IVF/ICSI? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991445/
 7. Fertility and Starility: Elective single embryo transfer in women less than age 38 years reduces multiple birth rates, but not live birth rates, in United States fertility clinics – https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)61346-8/fulltext

Objavljen: 22. april 2022. godine, ažuriran: 7. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button