fbpx
TrudnoćaZdravlje u trudnoći

Drugi trimestar trudnoće: Kako izgleda drugo tromesečje trudnoće i kako se računa 2. trimestar

Trudnoća traje devet meseci i deli se na tri trimestra, a drugi trimestar trudnoće je zapravo druga trećina vaše trudnoće. Tokom ovog perioda beba će porasti od oko 30 grama do 820 grama u 26. nedelji. Do kraja ovog trimestra počećete da osećate bebine pokrete, a važno je i da nastavite da brinete o svom zdravlju, ali i ostanete aktivni.

Drugi trimestar trudnoće je obično najlagodniji i najprijatniji period trudnoće.

Šta je drugi trimestar trudnoće?

Trimestri trudnoće su koristan način gledanja na trudnoću. Oni se odnose na trećine, odnosno ranu, srednju i kasnu trudnoću. Drugo tromesečje predstavlja središnji deo trudnoće, kada trudnica obično ima najviše energije i najmanje briga oko toga da li je sve u redu.

Drugi trimestar se računa od 13. nedelje do navršenih 26 nedelja trudnoće.

trudnoca 6

Šta se dešava sa telom i emocijama tokom drugog trimestra?

Telo prolazi kroz velike promene u drugom tromesečju trudnoće. Materica sada raste i moguće je da ćete osećati nelagodnost i bolove rasta i istezanja ligamenata. Koža na stomaku i grudima će se takođe istezati, a to može izazivati i blag svrab. Možda će se pojaviti i prve strije u trudnoći.

Beba je još uvek malena, neće imati ni 1 kilogram do kraja ovog tromesečja, ali je volumen vaše krvi značajno povećan da bi zadovoljio vaše potrebe i potrebe rasta bebe, te ovo doprinosi povećanju telesne težine.

Trudnoća je veoma uzbudljiv, ali i drugačiji period, pa je sasvim normalno da ste povremeno loše raspoloženi i čak i anksiozni. Oba roditelja doživljavaju veoma izražene emocije tokom trudnoće i brinu zbog svega što ih očekuje. Ako ste zabrinuti zbog toga kako se osećate, obratite se bliskim osobama, svom ginekologu ili psihologu.

Kako da brinete o zdravlju – drugo tromesečje trudnoće

Bilo bi dobro da ostanete aktivni. Ne morate raditi zahtevne vežbe, ako to nije bio slučaj pre trudnoće, ali blaga aktivnost je blagotovorna za sve kojima nije naređeno strogo mirovanje. Hodanje, plivanje, joga i vožnja bicikla mogu biti dobar izbor za vežbanje u trudnoći. Saznajte više: Trudnoća i vežbanje: Kako vežbanje u trudnoći utiče na zdravlje i vežbe za 1. trimestar?

Važno je šta jedete i da ne treba da jedete za dvoje, jer beba ni u kom slučaju ne zahteva količinu hrane koja je potrebna odrasloj osobi. Ono što jedete u trudnoći može imati velikog uticaja na bebino zdravlje tokom života, te se trudite da unosite što kvalitetnije namirnice. Saznajte više: Ishrana trudnice

zanimljivosti o placenti
Zanimljivosti o placenti – Photo by Anna Hecker on Unsplash
Šta mogu i treba da očekujem od lekara, babice i pregleda u ovom trimestru?

Redovne posete lekaru su potrebne i u ovom trimestru. Sredinom trimestra imaćete sledeći ekspertni ultrazvučni pregled na kom će lekar prvenstveno pregledati razvoj bebinog mozga, ali i ostale organe. Većina žena odlazi na oko 6 nedelja kod lekara s tim da su samo 3 ultrazvuka u trudnoći potrebna, da budete sigurni da je sve u redu, sve ostalo je opciono i po želji. Izuzetak su visokorizične trudnoće, kada trudnice ostaju u bolnici ili imaju preglede na svake četiri nedelje, pa čak i češće pred kraj trudnoće.

Tokom redovnog pregleda medicinska sestra ili babica će vam izmeriti telesnu težinu, pritisak, možda će lekarka želeti da vidi analize vaše krvne slike i urina, a proveriće i da li vam otiču noge i ruke.

Moguće je da ćete između 24. i 28. nedelje trudnoće raditi i test opterećenja glukozom kako bi se utvrdio rizik od gestacijskog dijabetesa.

Beba u drugom tromesečju trudnoće

Tokom ovog trimestra beba će stići do 23 centimetra i sa početnih 30 grama stići će do oko 820 grama. Ona će se kretati unutar amnionske tečnosti i u ovom periodu ćete početi da osećate i njene pokrete. Saznajte više: Prvi pokreti bebe u stomaku

Uskoro će i vaš partner moći da seti kako se beba pomera, kada stavi ruku na vaš stomak, pa će postati svesniji da ona uskoro dolazi. Beba sada može da čuje zvukove, poput otkucaja vašeg srca i zna da prepozna vaš glas. Tokom ovih meseci, bebini organi nastavljaju da se razvijaju, a jetra, pankraes i bubrezi počinju da funkcionišu. Beba sada može i da sisa palac.

Kada treba da potražite lekarsku pomoć u prvom trimestru?

Nisu svi znaci koji se pojavljuju alarm za uzbunu. Mnoge stvari su sasvim normalne, ali je potrebno da potražite pomoć lekara ako se javi:

 • vaginalno krvarenje ili bistar vodeni iscedak,
 • jaka mučnina, povraćanje i bol u stomaku,
 • iznenadna jaka glavobolja praćena zamagljenim vidom,
 • izraženo iznenadno oticanje lica, zglobova i prstiju,
 • visoka temperatura,
 • kontrakcije koje nisu lažne,
 • promena u pokretima bebe, ako ste ih pre toga redovno osećali.
Šta bi trebalo da uradite u ovom periodu?
 • Nastavite da idete na redovne preglede, kao i do sada.
 • Razmislite o tome kada ćete na trudničko bolovanje, ako ga već niste otvorili, kao i šta ćete tokom porodiljskog odustva. Da li ćete ga koristiti vi ili partner?
 • Da li ćete imati pomoć u kući, pomoć oko čuvanja bebe i ko bi mogao da vam pomogne oko dostavljanja namirnica ili pripreme hrane?
 • Do kraja drugog tromesečja je vreme da krenete na časove pripreme za porođaj.
drugi trimestar trudnoće
Drugi trimestar trudnoće –

Foto: Canva & Demetra

Pratite šta se dešava iz nedelje u nedelju kroz detaljan KALENDAR TRUDNOĆE OD 1. DO 42. NEDELJE.

Literatura:

 1. UNICEF: Your second trimester guide – https://www.unicef.org/parenting/pregnancy-milestones/second-trimester
 2. JonhHopkins: The Second Trimester – https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester
 3. MayoClinic: 2nd trimester pregnancy: What to expect – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732
 4. ClevelandClinic: Pregnancy: Second Trimester – https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester

Objavljen: 8. mart 2024. godine, ažuriran: 5. april 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button