fbpx
Dojenje

Dojenje i ljuto: Ljuta hrana tokom dojenja bebe

Dojenje i ljuto

Novopečene mame se često suočavaju sa raznim nedoumicama šta smeju i šta ne smeju da jedu tokom perioda dojenja. Mnoštvo toga je potpuno neutemeljeno.

Obično je spisak zabranjenih namirnica upotpunjen sa ljutom hranom.

Nekako tu niko ne postavlja pitanje da li je stvarno tako. Valjda sama asocijacija na reč „ljuto“ podrazumeva da mora da je istinito.

Nekako se prvo moramo zapitati šta onda jedu dojilje u zemljama gde je ljuta i (vrlo) začinjena hrana uobičajena, pa i podrazumevana. Negde u Indiji, Meksiku, Tajlandu. Da li i dalje jedu onu istu hranu koju su jele i pre trudnoće ili prelaze na nove jelovnike?

Odgovor je verovatno vrlo očit, zar ne?

Ako ste od onih koje vole začinjeno i redovno to jedu, pogotovo ako ste to radile i tokom trudnoće, nastavite! Da, ono što jedete menja ukus majčinog mleka. Ali to nije loša stvar! Naprotiv! Ako vašu bebu izložite različitim ukusima, time ćete olakšati uvođenje novih namirnica kad krenete sa čvrstom hranom.

Ipak, ako primetite da je vaša beba posle nečeg što ste jeli (bilo ljuto i začinjeno ili ne) nervozna, plačljiva, pokazuje znake da je boli stomak, ima sluzave ili krvave stolice, dobila je osip po koži, počinje teško da diše, to može da ukaže da postoji možda neka alergija na hranu.

Da li je bila ljuta, ovde je manje bitno, jer se najčešće alergija manifestuje na gluten, mlečne proteine, jagode ili citrusno voće. U tom slučaju izbacite namirnicu na koju sumnjate bar na 2 nedelje, pa pokušajte opet. Ako se reakcija ponovi, konsultujte vašeg pedijatra oko daljih analiza.

Milena Kostić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja Roditelj

Mileni pitanje možete postaviti na dojenje@demetra.rs

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button