fbpx
Igra

Dete žvaće majicu: Zašto dete stavlja majicu u usta?

Možda vas izluđuje to što dete žvaće majicu, ali ako se prisetite faze kada je bilo beba i stavljalo u usta sve što uspe da dohvati, možda će vam stvari postati jasnije. Bebe to rade da bi naučile kako izgleda svet oko njih, kada ih muči izbijanje zubića, ali ako pričamo o godinama kasnije, zašto dete stavlja majicu u usta? Koji je razlog što deca to rade?

Nekada deca imaju naviku da stavljaju rub majice ili rukav u usta. Oni mogu da sisaju ili zvaću materijal i to do mere da ga progrizu. Verovatno vas ova pojava nervira i nekada impulsivno reagujete, a moguće i da ste zabrinuti da će nastavnik ili učitelj prekoreti dete zbog ovog ponašanja, kao i da će mu se vršnjaci rugati. Možda čak pomisliti da ima neki problem u razvoju.

Zašto dete zvaće majicu?

Oralna stimulacija je veoma važna u razvoju deteta. Prvih godina dete se smiruje tako što je dojeno, sisa palac ili pak koristi cuclu. Deca koriste svoje ukorenjene navike da bi zadovoljilo osnovne potrebe gladi i žeđi, ali i da bi se smirilo. Neka deca i u kasnijim godinama traže način da stimulišu usta i vilicu kako bi se umirila. Moguće je da dete tada poseže sa majicom, obzirom da mu je lako dostupna.

dete zvace majicu 2

Kada treba da brinete zašto dete stavlja majicu u usta?

Bez obzira što je ovo prirodno ponašanje, ne treba ga ignorisati i puštati da traje kako dete raste. Do treće godine deca uglavnom prestaju da stavljaju stvari u usta i istražuju na ovaj način, ali neretko možemo videti desetogodišnjake kako drže svoje majice u ustima.

Stručnjaci tvrde da je žvakanje majice samo bezopasan način da dete traži senzorne informacije ili se smiruje i fokusira. Slično kao odrasli koji žvaće žvaku ili grlicka nokte kada je nervozan ili se koncentriše. (Izvor: VeryWellFamily)

Postoje ređi slučajevi kada što što dete žvaće majicu ima negativan uticaj jer ga ometa u svakodnevnim rutinama. Ako uništava garderobu, trebalo bi da intervenišete. Ovo nekada može biti i znak anksioznosti, razvojnih problema ili ADHD-a.

dete zvace majicu 3

Razgovajte sa detetom

Preporučuje se da porazgovarate sa detetom o ovoj navici i bitno je da se ne postavite osuđivački. Prvi cilj jeste da naučite dete da bude svesno svoje navike i utvrdite da li postoje obrasci kada to radi. Nema potrebe da dete žvaće majicu, a da se oseća posramljeno zbog toga. Može pomisliti kako je loša osoba i graditi potpuno pogrešnu sliku o sebi.

Možda dete žvaće majicu ali toga nije svesno. Nekad je potrebno da im pažljivo skrenete pažnju na neku naviku da bi oni shvatili da je uopšte imaju. Ako je dete svesno svoje navike, pitajte ga kako se oseća kada to radi. Možda je ovo odbrambeni mehanizam kada naiđe na zadirkivanje vršnjaka ili mu je iz drugog razloga neprijatno.

Kako postupiti da dete prestane da zvaće majicu?

Možda ćete zaključiti da ovo nije velika stvar, već samo prolazna navika. Ali, ako utvrdite da je ovo nešto što ometa dete u svakodnevnici, onda bi trebalo da razmislite o tome što dete žvaće majicu i potrudite se da ta navika prestane.

Utvrdite kada dete žvaće majicu:

  • Da li dete to radi kada je gladno pre užine?
  • Dete žvaće majicu kada se koncentriše na zadatak ili nešto što u tom trenutku radi?
  • Da li to radi kada je u društvu drugih i nervozno je zbog reakcije iz okruženja?

Kada utvdite šta je uzrok, lakše ćete uspeti u tome da se dete reši ove navike. Ako je uzrok glad, potrudite se da uvek ima zdrave grickalice. Držanje ruku zauzetim će smanjiti verovatnoću da zvaće majicu, pa mu dajte neku igračku da drži.

dete zvace majicu

Ukoliko vam se učini da niste u mogućnosti da se sami nosite sa problemom, a da on uzima maha, posavetujte se sa stručnjakom.

Nije neuobičajeno da deca prolaze kroz ove faze tokom odrastanja. Kada su mali sisaju, a onda se dešava da žvaću odeću u sledećoj razvojnoj fazi. Raspitajte se kod pedijatra ili specijaliste ako ova navika postane nešto što dete ometa u svakodnevnim aktivnostima, ali nemojte vikati na dete niti ga osuđivati.

Objavljena: 31. oktobar 2022. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button