fbpx
Razvoj deteta

Dete se budi noću i plače i vrišti

Ako vam se dešava sledeća situacija – dete se budi noću i plače, a ne možete da ga umirite. Deca često spavaju tokom plača i ujutru se neće sećati ničega.

Šta su noćni strahovi kod dece? (prilagođeni uzrast: dete 2-12 godina)

Noćni strahovi (noćni teror) je kada se dete iznenada veoma uznemiri tokom faze dubokog sna. Dete se budi noću i plače. Tada ga je teško i probuditi. Dete tokom noćnog terora izgleda kao da paniči. Srce mu jako lupa, znoji se i ubrzano diše. Roditeljima je ova pojava veoma neprijatna i uznemirava ih jer dete ne reaguje na pokušaje da ga utešite. Starija deca nekada ustanu i trče po prostoriji.

Noćni strahovi su normalni za decu od druge do dvanaest godina, ali su najčešći između 2 i 4 godine. Većina dece ih preraste do početka puberteta.

Može vam se činiti da se dete probudilo jer su mu oči otvorene ponekad dok traje noćni teror. Dete se budi noću i plače, kako to vama izgleda, međutim velika je verovatnoća da ono nije ni budno ni svesno situacije.

Koliko često se dešavaju noćni strahovi?

Može vam se činiti da se dete probudilo jer su mu oči otvorene ponekad dok traje noćni teror.

Noćni strahovi najčešće počinju iznenada, dok dete spava dubokim snom. Prvo se oglašava vikanjem i vriskom, a onda počinje da se otima, plače, uzemireno je, trči, bace se, deluje neutešno. Ova pojava najčešće traje 10 do 15 minuta, ali je normalno i do 40 minuta.

Ovo se najčešće ne ponavalja više od jednom tokom noći, a može se dogoditi da faza traje nekoliko nedelja i da se situacija ponavlja svake noći.

dete se budi noću i plače

Noćni teror nije opasna pojava iako se vama čini strašnom. Oni ni na koji način ne štete detetu i deca ih se sutradan neće sećati, kao što može biti slučaj, ako imaju loš san.

Dete se budi noću i plače – šta možete da preduzmete?

  • Nemojte pokušavati da probudite dete dok traje noćni teror. Dete će samo biti zbunjeno i dezorijentisano, ako u tome i uspete. Noćni teror prolazi brže ako ostavite dete da spava i dete se neće sećati da se dogodio.
  • Potrudite se da imate redovnu večernju rutinu – večera, kupanje, priča za laku noć ili uspavanka i odlazak u krevet. Deca vole da znaju šta sledi, ako nema iznenađenja, na spavanje odlaze mnogo mirniji. Dete će se polako opuštati i spemiti da spava.
  • Nedostatak sna može pojačati noćne strahove kod većine dece kod koje se javljaju.
  • Potrudite se da ne brinete zbog pojave noćnih strahova. Oni ne pokazuju da sa detetom nešto nije u redu.

    Nedostatak sna može pojačati noćne strahove kod većine dece kod koje se javljaju.

  • Ako se ove situacije dešavaju približno u isto vreme, možete probati da dete probudite pola sata ranije, možda i da ga prebacite u drugi krevet. Ovo pomaže kod neke dece.
  • Sačekajte da se dete smiri, onda ga vratite nazad u krevet, ako je ustajalo. Stavite ga da spava, obično se brzo posle umiri i mirno spava. Ako mislite da bi moglo da se probudi dok traju noćni tantrumi, držite ga, najbolje uvijte u  neko ćebe, da bi ga lakše savladali.
da li ću isto voleti drugo dete

Kada potražiti pomoć stručnjaka zbog noćnih strahova deteta?

Može vam pomoći da vodite dnevnik spavanja deteta i ukoliko noćni teror bude trajao duže od nekoliko meseci, a javlja se veoma često, obratite se izabranom lekaru svog deteta.

Ako noćni strahovi prate i hrkanje, onda bi trebalo da se obratite pedijatru da vam da uput za otorinolaringologa.

Kada je dete bolesno i ima temperaturu, često se dešava da bunca u snu.

Uzrok pojave noćnog terora

Najčešći uzrok noćnih strahova je nedovoljno kvalitetan san. Moguće da je dete leglo kasnije nego što je trebalo ili je preumorno. Izostanak rutine je još jedan od razloga zašto se mogu javljati. Noćni strahovi su nasledna pojava.

Kada je dete bolesno i ima temperaturu, često se dešava da bunca u snu.

deciji kamp
Koja je razlika – noćna mora ili noćni strah kod dece?

Noćni strahovi su ređi od noćnih mora.

Kada dete sanja nešto ružno, ono se obično probudi. Kada imaju noćni teror, oni to ne pamte i uglavnom se ne bude.

Noćne more se javljaju u drugoj polovini sna, kada je dete već dosta odmornije i ima lakši san. Noćni strahovi se javljaju kada dete spava dubokim snom.

Noćni strahovi su ređi od noćnih mora.

Kada dete ružno sanja, ono se najčešće probudi i oseća se uznemireno, te je potrebno da ga utešite da je reč o snu. Kada dete ima noćne strahove, ono ih se neće sećati.

Image by emrah özaras from Pixabay

Objavljen: 28. april 2019. godine, ažuriran: 13. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button