fbpx
Igra

Šta ako je dete saznalo istinu o Deda Mrazu

Bilo bi lepo da dete veuje u Deda Mraza, već smo pisali o tome zašto je to dobro za decu. Međutim, šta ako se dogodi da je dete saznalo istinu o Deda Mrazu, iako smo svesni da magija ne može trajati večno. U nekom momentu, deca će saznati da neko drugi dostavlja poklone dok oni spavaju. Ako se pitate da li bi vi to trebali da im kažete ili ih treba pustiti da sami saznaju, nastavite da čitate.

Koliko dugo deca veruju u Deda Mraza?

dete saznalo istinu o Deda Mrazu

Većina dece veruje da je Deda Mraz stvaran dok ne napune 8 godina. Uglavom deca između 5 i 6 godina već mogu da razaznaju šta je mit, a šta stvarnost, ali još neko vreme veruju u Deda Mraza. Prvi razlog za to je zbog toga što je zabavno verovati u Deda Mraza, a posebno ako okruženje potkrepljuje ovu priču.

Deca i magično razmišljanje

Deca mogu da imaju magično razmišljanje u ovom uzrastu i lako mogu da veruju u neistine između realnih događaja. Magično razmišljanje, kao i sujeverje, opada tokom detinjstva, ali retki su podaci kako se nastavlja tokom života. Ovaj obrazac se ponavlja tokom odraslog doba i ne može se objasniti razlikama vezanim za uzrast. Imamo situaciju koja sugeriše da bez obzira na znanje akumulirano decenijama, prosuđivanje starijih osoba se posebno prožima sujeverjem. (Izvor: APA)

Deca mlađa od 8 godina će lako zaključiti da Deda Mraz postoji, ako ne znaju odakle su se pojavili pokloni. Posebno ako složite priču tako da su pojedeni kolačići ili je Deda Mraz ostavio tragove. Deca žele da veruju u magiju i neće previše ispitivati čak i ako im se čini da možda to nije realnost.

Kada je dete saznalo istinu o Deda Mrazu?

Između 8 i 10 godina deca razvijaju sposobnost da trezveno rasuđuju i ovo je obično period u kom se dovodi u pitanje postojanje. To je verovatno momenat kada je dete saznalo istinu o Deda Mrazu u većini domova.

Neka deca su proniciljiva i sama mogu saopštiti roditeljima da Deda Mraz nije stvaran.

Šta učiniti ako drugo dete vašem kaže da Deda Mraz ne postoji?

Neretko se dešava da druge dete saopšti vašem da Deda Mraz ne postoji. Deca tada znaju da pate i budu u suzama. Sve porodice donose svoje odluke u kom duhu će vaspitavati decu, a neka deca će biti sumnjičava i u mlađem uzrastu. Pokušajte da ne krivite dete koje je reklo to vašem detetu.

Jedan od načina da utešite dete jeste da mu kažete da neki ljudi prosto ne veruju u Deda Mraza. Nikada nemojte da govorite detetu da je drugo dete nevaljalo ili slično, pa mu Deda Mraz zato ne dolazi. Možete čitati knjige o Deda Mrazu ili gledati filmove kako bi ponovo probudili magiju.

Ukoliko želite, možete i detetu priznati istinu. Ako je dete starije i čini se da je veoma ubeđeno, bolje je da mu odgovorite iskreno.

Produžavanje mita o Deda Mrazu sa starijom decom može da uruši poverenje koje dete ima u vas.

Treća, a možda i najbolja opcija, jeste da kažete detetu da svako ima pravu da veruje u ono što želi. Da jedni veruju u Deda Mraza, a drugi ne. Ako ih upitate da li oni žele da veruju ili ne, većina mališana će odgovoriti da želi.

deda mraz 3

Šta ako vas dete uhvati da se pretvarate da ste Deda Mraz?

Nekada jedna osoba glumi Deda Mraza, bilo da je to neko od roditelja ili poznanika. Dešavaju se i situacije da roditelji ostavljaju paketiće na mesto i šta ako vas dete uhvati da se pretvarate da ste Deda Mraz? Kako reagovati?

Način na koji ćete reagovati zavisiće od uzrasta deteta i toga kako je reagovalo.

Ako budete sigurni da su vas čekali i da sada znaju da ste sigurno to vi, možda bi trebalo da otvoreno porazgovarate o mitu i pokažete deci da ipak postoji božićna magija. Kao i šta za vas ona znači.

Ako se malo dete probudi da bi popilo vodu, pokušajte da improvizujete i sačuvate magiju.

Kada detetu treba reći istinu?

Ne morate da otkrivate detetu istinu dok god traje magija, posebno ako vidite da uživa u priči o Deda Mrazu. Ipak, imajte u vidu da će u jednom trenutku njegovi prijatelji znati istinu i razmislite da li bi više voleli da dete to sazna od svojih vršnjaka ili od vas.

Ako vas upita: „Da li Deda Mraz ne postoji?“ šta ćete vi reći? Ukoliko primetite da duboko sumnja, recite istinu. Deda Mraz jeste siva zona za roditelje po pitanju iskrenosti, ali može se pokazati štetnim ako lažete dete koje je dovoljno veliko da sagledava činjenice. Ako vas dete pita direktno, najbolje je da budete iskreni.

deda mraz

Šta ako imate i mlađu decu kod kuće?

Ako imate i mlađu decu, pokušajte da se sa starijom dogovorite da magija ostane živa. Posetite ih koliko su voleli da veruju u Deda Mraza kada su bili mlađi i ohrabrite da ne oduzimaju magiju mališanima.

Deda Mraz je zabavan lik, nije loš i ostavlja lep utisak na decu tokom praznika. Kao i svim fatazijama i ovoj će doći kraj. Uživajte u magiji dok to dete čini srećnim, a nemojte skrivati istinu kada bude dovoljno staro da shvati. To ne znači ni da dete treba da vidi Deda Mraza po svaku cenu. Posebno što će deci već u vrtićkom uzrastu biti jasno da i Deda Mraz u vrtiću i onaj u tržnom centru možda nisu pravi.

Ako vas dete uhvati da se pretvarate da ste Deda Mraz, to će najpre biti ukoliko budete oblačili kostim Deda Mraza. Magija je često nevidljiva. Fokusirajte se na ono što on predstavlja božićnu magiju koja je zapravo: ljubav, tradicija i porodica.

Objavljen: 13. decembar 2022. godine, ažuriran: 22. februar 2024. godine

Izvor
The British Psychological SocietyAPA

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button