fbpx
Zdravlje deteta

Dete piški u snu – noćno mokrenje u krevet kod dece (deca do 7 godina)

Mokrenje u krevet (noćna enureza) je čest problem među mlađom decom koja više ne nose pelene. Uglavnom dete piški u snu, ali kako raste, tako to prestaje da mu se dešava najkasnije do petog rođendana. Ovo nije ozbiljan problem, ali može izazvati stres kod dece koja se mogu osećati posramljeno.

Mokrenje u krevet se smatra problemom tek ako je dete starije od 7 godina i mokri dva ili više puta nedeljno, najmanje tri meseca za redom.(*1)

Šta je noćna enureza (noćno mokrenje)?

Noćna enureza se definiše kao urinarna inkontinecija tokom sna kod deteta koje ima najmanje 5 godina. Oko 5-10% sedmogodišnjaka ima enurezu što je uglavnom češće nego što ljudi pretpostavljaju. Razlog tome je i što roditelji izbegavaju da pričaju o ovom problemu jer je deci neprijatno. Češće se događa kod dečaka. Oko 15% dece se godišnje spontano izleči, a 2-3% dece ima simptome i u odraslom dobu.(*2)

Dete piški u snu

Noćno mokrenje u krevet se dešava kada dete piški tokom spavanja, a da to ne zna. Može se dešavati i tokom dnevnih dremki. Ova deca tokom dana normalno koriste toalet, ali nekada može proći mnogo dana, pa čak i godina pre nego što ostanu suva tokom noći. Većina dece prestane da mokri u krevet između 5 i 6 godina.

Dete može osećati postiđenost zbog ovih noćnih epizoda koji su poznati prizori u mnogim domovima. Nemojte očajavati. Mokrenje u krevet nije znak da niste uspeli dete da naviknete na nošu, veće je normalan deo razvoja određenog broja dece. Do sedam godina dete razvija kontrolu bešike i ne treba brinuti zbog ove situacije.

Zašto se javlja noćna enureza (kada dete piški u krevet)?

Mokrenje u snu se dešava kod dece koja spavaju dubokim snom. Bešika signalizira da je puna, ali se dete ne budi. Nekad deca imaju manju bešiku ili proizvode više urina noću. Problem sa zatvorom takođe može dovesti do noćnog mokrenja, jer creva pritiskaju bešiku.    

Ako je dete mokrilo u krevet i nikada nije imalo 6 i više meseci suvih noći, ova vrsta mokrenja NIJE uzrokovana medicinskim, emocionalnim i problemima u ponašanju. Ako je dete bilo suvo najmanje 6 meseci i ponovo počelo da mokri u krevet, razgovarajte sa lekarom.

noćno mokrenje

Da li genetika utiče na to što dete piški u krevet?

Naučnici su otkrili gen koji utiče na mokrenje u krevet. Dete čiji je jedan roditelj imao ovaj problem, ima 25% verovatnoću da ima ovaj problem. Dok se u situaciji kada su oba roditelja imala problem procenat povećava na 65%.

Ostali faktori rizika za noćno mokrenje u krevet
Primarno i sekundarno noćno mokrenje

Primarni uzroci noćnog mokrenja se odnose na decu koja od ranog detinjstva nisu prestala da piške u snu. Ovo dete nikada nije bilo suvo u toku noću tokom dužeg perioda (uglavnom se računa period od najmanje 6 meseci u kontinuitetu). Primarno noćno mokrenje ukazuje na nezrelost nervnog sistema. Dete ne prepoznaje osećaj pune bešike u snu, da bi se probudilo i uriniralo.

Sekundarno mokrenje u krevet je ono koje počne nakon što je dete bilo suvo tokom noći najmanje šest meseci u kontinuitetu.

Uzroci noćnog mokrenja u krevet kod dece

Dete piški u krevet – primarni uzroci

Uzrok noćnog mokrenja je uglavnom kombinacija jednog ili više faktora.

 • Dete ne može da zadrži urin tokom cele noći.
 • Neka deca imaju manji volumen bešike od njihovih vršnjaka.
 • Dete se ne budi kada je bešika puna.
 • Dete proizvodi veliku količinu urina tokom večernjih i noćnih sati.
 • Neka deca ignorišu potrebu za mokrenjem tokom dana i odlažu mokrenje koliko god mogu da ne bi prekidala igru ili aktivnost kojom se bave.
 • Dete možda pokazuje odlaganje mokrenja tako što prekršta noge, napreže lice, čuči ili se drži za prepone da bi odgodilo odlazak u toalet. (*4)

Sekundarni uzroci noćnog mokrenja

Sekundarno mokrenje može biti znak nekog medicinskog stanja ili emotivnih problema. Deca sa sekundarnim mokrenjem imaju češće problem i sa mokrenjem tokom dana. Uzroci sekundarnog mokrenja mogu biti:

·         Emocionalni problemi

Stresan život koji uključuje napetost u domu, roditeljski sukobi, polazak u školu, dolazak nove bebe i preseljenje mogu da budu okidači za iznenadno mokrenje u krevetu. Deca koja su seksualno i fizički zlostavljana nekada imaju i problem sa mokrenjem u krevet.

·         Infekcija urinarnog trakta

Itiracija mokraćne bešike će možda izazivati bol u donjem delu stomaka, jači nagon za mokrenjem i često mokrenje. Infekcija urinarnog trakta može da ukaže i na neku anatomsku abnormalnost.

·         Dijabetes

Zbog visokog nivoa šećera u krvi, telo povećava lučenje urina kao posledicu prekomerne glukoze u krvi. Učestalo mokrenje može biti simptom dijabetesa.

·         Problemi sa spavanjem

Opstruktivna apneja u snu za koju su karakteristični glasno hrkanje i gušenje tokom sna nekada mogu biti povezani sa noćnim mokrenjem.

·         Stukturna i anatomska abnormalnost

Abnormalnost u organima, mišićima i nervima uključenim u mokrenje mogu da izazovu noćno mokrenje i druge urinarne probleme.

·         Neurološki problemi

Povrede i bolesti nervnog sistema mogu da poremete delikatnu neurološku ravnotežu koja kontroliše otpuštanje urina.

·         Infekcija glistama

Deca sa glistama u crevima će imati svrab u analnom i genitalnom području, a često je praćeno i noćnim mokrenjem.

·         Prekomerni unos tečnosti
mokrenje u krevet
Da li noćno mokrenje treba lečiti?

Uglavnom lečenje nije potrebno, jer prolazi spontano, vremenom. Važnije je to da li mokrenje smeta detetu i da li ima psihološki problem zbog toga. Ako mu ne smeta, ne treba tražiti lečenje do nekog momenta, jer većina dece to na kraju preraste.

U uzrastu između  8 i 10 godina, ako dete piški u krevet može početi da gubi samopouzdanje, pa bi bilo dobro da sa lekarom razmotrite opcije lečenja.

NIKADA nemojte dete kažnjavati ili grditi zbog toga što je piškilo u krevet, jer ono nije krivo zbog toga što se dešava.

Dete piški u krevet – kako možete da mu pomognete

 • Nemojte davati detetu da pije previše tečnosti pre spavanja. Podsećajte ga više puta tokom jutra i pre podneva da unosi dovoljno tečnosti, kako uveče ne bi bilo previše žedno. (Deci koja treniraju ili su fizički veoma aktivna ne treba uskraćivati ni uveče unos tečnosti.)
 • Podsetite dete da pre spavanja ide da mokri. Idealno je da mokri na početku večernje rutine pred spavanje, a onda još jednom pre nego što legne u krevet.
 • Nemojte buditi dete da piški, kada recimo vi krenete na spavanje. Ne pomaže kod mokrenja u krevet, samo ga navikavate da to radi tokom noći i remetite mu san.
 • Obezbedite detetu da lako ode da mokri, ako je mlađe ostavite nošu pored kreveta. Starijoj deci namestite neko noćno svetlo da se ne boji da ide u toalet.
 • Izbegavajte da dete pije pića sa kofeinom, kao što su kola napici.
 • Nemojte detetu stavljati pelenu, eventualno gaćice za trening.
 • Nema potrebe da presvlačite dete u toku noći jer mu neće biti ništa od mokre pidžame. Starijoj deci ostavite pri ruci čistu presvlaku, ako se probude, da mogu sama da se presvuku.
 • Koriste zaštitne navlake za dušek.
 • Ispod posteljine stavite veliki peškir da dodatno apsorbuje tečnost.
 • Pomozite detetu da se ujutru dobro opere nakon što je piškilo u krevet, kako ne bi bilo mirisa. Mažite detetu masnu kremu na genitalno područje ili ga ohrabrite da samo to čini, kako bi izbeglo ojed zbog dejstva mokraće na kožu tokom dužeg perioda.

Noćno mokrenje i preporučena ishrana deteta

Hrana koja se preporučuje

U dečiju ishranu bi trebalo uvesti više hrane bogate vlaknima, folatom, vitaminom B12 i omega3 masnim kiselinama kako bi se pobošljala kontrola mokrenja. Folat i vitamin B12 pomažu razvoj centralnog nervnog sistema koji pravi veze potrebne za noćnu kontrolu bešike. Omega 3 masne kiseline imaju sličnu prednost za centralni nervni sistem – pomažu bešici da nauči da signalizira kada je noću puna. Ostale namirnice sa spiska takođe detetu daju minerale potrebne za razvoj nervnog sistema. Ovo uključuje:

 • Jaja
 • Povrće, mahunarke i pasulj,
 • Svežu ribu i morske plodove,
 • Suvo voće
 • Ovas, musli, pšenične mekinje i žitarice celog zrna

Vlakna su važna jer je mokrenje u krevet često povezano sa zatvorom. Pritisak opstipacije na zid bešike dovodi do neželjenog curenja mokraće.

Hrana koja se NE PREPORUČUJE UVEČE

Ovo su namirnice koje su veoma zdrave i ne treba ih isključivati iz ishrane, ali bi bilo dobro da ih deca konzumiraju samo do 18 časova:

 • Jogurt
 • Mleko
 • Sir
 • Voda
 • Sveže voće

Visok nivo kalcijuma koji dete unosi može biti povezan sa noćnim mokrenjem. Ipak kalcijum je neophodan, pa ga ne treba ni izbegavati. Najbolje je da ograničite unos mlečni proizvoda na pre podne.

Voda pred spavanje je jedan od češćih uzroka noćnog mokrenja. Ako ograničite unos vode u večernjim satima, manja je proizvodnja urina što čini mokrenje manje verovatnim, a ista je situacija i sa unosom voća.

Hrana koju bi generalno trebalo IZBEGAVATI

Pokazalo se da ove namirnice povećavaju šanse da dete mokri u krevet. To su:

 • So
 • Hrana sa veštačkim zaslađivačima poput aspartama
 • Kakao i čokolada
 • Voćni sokovi
 • Gazirani napici
 • Čaj

Čaj, gazirana pića, kakao i čokolada su diuretici. Hrana sa veštačkim zaslađivačima, takođe. Bilo bi dobro da se cela porodica pridržava ovog zdravijeg načina ishrane, kako bi se dete osećalo prihvaćenije. (*7)

dete piški u krevet

Da li večera može da ima uticaj na noćno mokrenje?

Moguće je da ćete biti u iskušenju da probate sve moguće kako bi sprečili da se nastavi noćno mokrenje deteta u krevet. Uvek je diskutabilno oko toga koju hranu treba jesti i da li će večera imati uticaj na to da li dete piški u snu. Nemojte uvoditi neke preterane i bespotrebne navike ishrane koje će dete učiniti nervoznim ili nesrećnim, a uz to ne mogu napraviti radikalne promene kada je noćno mokrenje u pitanju.

Najčešći mitovi vezani za ishranu i noćno mokrenje
Mit: citusi utiču na noćno mokrenje

Citrusi – limun, limeta, pomorandža, mandarina ni na koji način ne mogu iritirati bešiku zbog svoje kiselosti. Jedina veza koja je uočena je kod dece koja imaju alergiju na citruse, kao i ukoliko dete uveče jede voće ili pije limunadu i sok od citrusa.

Mit: začinjena hrana i mokrenje u krevet

Stručnjaci kažu da ne postoji nijedan validan dokaz da začinjena hrana utiče na enurezu i pogorša noćno mokrenje. Ovaj mit proizilazi iz činjenice da lekari nekada osobama sa inkontinenijom zabranjuju jake začine da ne iritiraju bešiku, ali nijedna studija do sada nije pokazala da postoji povezanost. Stoga slobodno možete detetu davati i meksičku ili indijsku hranu ako voli.

Alergeni u hrani i uriniranje u krevet

Postojala je jedna studija iz rađena pre 30 godina na uzorku od samo 21 deteta koja je pokazala povezanost kod jednog broja dece, ali je velika verovatnoća da kod dece generalno ne igra značajnu ulogu.

Kada treba da razgovarate sa lekarom o ovom problemu?

 • Ako je dete uznemireno i sramota ga je zbog mokrenja u krevet.
 • Ako mu se dešava da nekontrolisano mokri i kada je budno.
 • Ukoliko je dete mesecima bilo suvo noću i odjednom počelo da piški u krevet.
 • Kada mu se javlja česta potreba za mokrenjem i osećaj peckanja dok mokri.
 • Ako još uvek piški u krevet, a starije je od 5 do 6 punih godina. (*3)
Lečenje alternativnom medicinom

Nekada ljudi podležu pritisku ili uticaju okoline i probaju različite alternativne pristupe lečenju ovog problema poput akupunkture, bijne terapije, kriopraktike, homeopatije i hipnoze. Dokazi da išta od ovoga može da pomogne ili su neubedljivi ili ne postoje, a nekada su čak i nebezbedni za decu. Obavezno se konsultujte sa lekarom specijalistom pre nego što probate bilo koju od ovih metoda. (*5)

Podrška roditelja detetu je veoma važna

Roditelji ponekad izgube strpljenje i mogu da izvrše veliki pritisak na dete koje ni po čemu nije krivo za ovo što se dešava. Dajte sve od sebe da budete strpljivi i zajedno prebrodite problem. Ohrabrite dete ako se oseća loše i pomozite mu da izrazi svoja osećanja. Kada se dete bude osećalo voljeno i zaštićeno, mokrenje u krevet će biti manje problematično.   

Najlakše je da vodite dnevnik ishrane i u njega zapisujete šta je i kada dete pojelo i popilo, kao i da li je te noći mokrilo u krevet, kako biste mogli da prokljuvite šta su okidači koji mu smetaju. Tako ćete najjednostavnije moći da definišete problem i samim tim ga i brže rešite.

Šta još možete da probate?
Sistem pozitivnog nagrađivanja

Možete probati i da nagrađujete dete tako što ćete staviti papir sa poljima za stikere za svaki dan u nizu. Ako dete ne piški u toku noći, dajte mu da zalepi nalepnicu ili precrta simbol i kada skupi određeni broj nalepnica, dajte mu nagradu.

Sistem odgovornosti

Od dece mlađeg uzrasta možete tražiti da sutradan skinu svoju posteljinu i pidžamu odlože u korpu za pranje veša. Od starije dece možete tražiti da operu svoj veš ili ga potope u vodu.

Smatra se da dete ima problem sa noćnim mokrenjem tek kada ima punih pet godina i to ako:

 • sa punih pet godina ima 2 i više epizoda noćnog mokrenja mesečno,
 • sa punih 6 godina ima 1 ili više ponavljanja noćnog mokrenja mesečno.

Dete koje tokom dana mokri sedam i više puta, male količine mokraće, a tokom noći ima malo ili nimalo suvih noći možda ima slabo funkcionalnu bešiku i mali kapacitet. Moguće je da će biti potrebno koristiti alarm za buđenje (aktivira se kada dete počne da mokri) kako bi se naviklo da ga puna bešika probudi noću da mokri.

Kod dece koja normalno mokre tokom dana, a noću mokre velike količine mokraće i to jednom ili dvaput nedeljno možda će biti kandidati za terapiju dezmopresinom. No terapija se daje tek deci starijoj od 6 godina.

Objavljen: 25. januar 2022. godine, ažuriran: 28. decembra 2023. godine

dete piški u krevet
Literatura:
 1. ClevlandClinic: Bedwetting – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15075-bedwetting
 2. AAFP: Enuresis in Children: A Case-Based Approach – https://www.aafp.org/afp/2014/1015/p560.html
 3. Caringforkids.cps.ca: Bedwetting – https://caringforkids.cps.ca/handouts/behavior-and-development/bedwetting
 4. Emedicinehealth.com – https://www.emedicinehealth.com/bedwetting/article_em.htm
 5. MayoClinic: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-wetting/diagnosis-treatment/drc-20366711
 6. AAFP: Nocturnal Enuresis https://www.aafp.org/afp/2003/0401/p1499.html
 7. DryNites.com.au: Can food Cause Bedwetting – https://www.drynites.com.au/en-au/useful-resources/nutrition/can-food-cause-bedwetting
 8. NationwideChildren: Bedwetting: 5 Common Reasons Why Children Wet the Bed –https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/700childrens/2018/02/bedwetting-5-common-reasons-why-children-wet-the-bed

Photo by Jessica WestAndrea Piacquadio from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button