fbpx
Zdravlje deteta

Dete kašlje dok spava

Već kada zaspi, vi počinjete da oskuškujete jer danima dete kašlje dok spava. Neretko se dešavaju situacije da je tokom dana situacija sa detetovim kašljem sasvim u redu, čak se desi da se uopšte ne zakašlje, ali malo pošto je zaspalo kreće kašalj koji mu ne dozvoljava da spava i traje tokom čitave noći danima. Zašto se dešava i da li se može sprečiti da dete kašlje dok spava, pročitajte u nastavku teksta.

dete sedi napred u autu 1
Photo by Tim Mossholder on Unsplash

Zašto beba ili dete kašlje u snu i šta preduzeti?

Nema roditelja koji se nije susreo sa situacijom da dete kašlje tokom noći. Ovo je veoma uznemirujuće. Zvuk koji  dete proizvodi tokom kašlja pomaže nam u identifikaciji o kom se uzroku radi – prehladi, astmi, infekcije ili slivanja sekreta iz sinusa.

Opšte je poznato da kašalj nije uzrok već samo posledica nekog problema i da je po sredi najčešće virus. Iako noću to deluje veoma dramatično i brinete jer dete kašlje dok spava gotovo stalno, zapravo često nije u pitanju ozbiljno zdravstveno stanje.

Različite vrste noćnog kašlja

Kašalj zbog slivanja sekreta iz nosa

Sluz prekriva disajne puteve, smanjuje iritaciju i bori se protiv infekcije. Kada se javi alergija ili infekcija, dešava se da se sluz skuplja u sinusima ili se sliva niz grlo. Kada višak sluzi curi niz grlo, to je čest okidač pojave noćnog kašlja. Ova vrsta kašlja se čuje kao duboki kašalj i pisak.

Često taj pisak u plućima i krčanje koje pod dlanom osećamo na detetovom grudnom košu zapravo bude uzrokovano slivanjem sekreta, a roditelji se obično uplaše da je u pitanju bronhiolitis ili upala pluća.

Ovde može pomoći da dete držite ili namestite da spava na višem jastuku u uzdignutom položaju. Ako vam se učini da dete kašlje dok spava u određenom periodu češće kašlje noću ili nakon izlaganja većoj koncentraciji prašine ili igranjem sa životinjama, može biti da je alergija u pitanju.

U svakom slučaju, bilo da sumnjate na alergiju ili da je u pitanju ozbiljniji oblik bolesti od prehlade, posavetujte se sa pedijatrom, posebno ako uz to više dana dete kašlje dok spava.

Dete kašlje dok spava, a kašalj je praćen piskom

Pisak koji se javlja prilikom kašlja može ukazivati na astmu kod deteta. Ostali simptomi astme su: kratak dah, stezanje u grudnom košu, plitko i ubrzano disanje, kao i česte prehlade i pogoršavanje stanja pri izlaganju najčešćim alergenima.

Ako dete ima simptome astme, važno je da što pre obavite detaljan lekarski pregled i obezbedite redovnu terapiju, kako biste izbegli komplikacije.

dete kaslje dok spava

Noćni kašalj i povraćanje

Kada se povraćanje javi tokom napada kašlja noću, i deca i roditelji mogu biti veoma uznemireni. Najčešći uzrok povraćanja je to što mlađa deca ne umeju da iskašlju sluz koja im se sliva, pa se na taj način telo oslobađa sekreta. Ako se povraćanje javi samo jednom u toku noću i primetite da je u pitanju pretežno sluz, to čak može biti i dobro, jer je dete eliminisalo sekret koji ga je mučio.

Sa druge strane, pojava povraćanja može biti znak ozbiljnijih bolesti poput upale pluća ili astme. Važno je i pripaziti da ne dođe do dehidratacije zbog povraćanja.

Laringitis kod dece

Laringitis se najčešće javlja kod dece između 6 meseci i 3 godine, a karakteriše ga kašalj nalik na lavež psa koji je noću pojačan. Osim toga mogu se javiti poteškoće sa disanjem, glasno – izraženo disanje, promuklost i groznica. Prethode mu često simptomi slično prehladi, a javlja se kada se pojave otok i upala dušnika i glasnih žica.

Laringitis je češći kod dečaka nego kod devojčica.

Ovlaživač vazduha nije dovoljno  rešenje u ovom slučaju, iako ga mnogi preporučuju. Najbolje je da prvu pomoć pružiti detetu tako što ćete ga par minuta držati u kupatilu u kom ste pustili vrelu vodu i napravili efekat saune od pare, a zatim uviti i izneti napolje da se nadiše svežeg, hladnog vazduha.

Veliki kašalj (magareći kašalj, perusis)
dete kašlje dok spava

Vakcina protiv velikog kašlja je deo obavezne imunizacije. Ako dete i dobije veliki kašalj, njegovi simptomi će biti veoma blagi, obzirom da je zaštićeno vakcinom. Važno je znati da je veliki kašalj veoma opasan za ljude koji nisu primili vakcinu, te čak može biti fatalan za novorođenče.

Dete kašlje dok spava i ima temperaturu

Nema potrebe da odmah brinete ako se uz kašalj javi temperatura. Ako nema gušenja, nema razloga da ne sačekate novi dan da odete kod lekara. Mlađa deca tokom gripa mogu imati temperaturu, kašalj, povraćanje i gubitak apetita. Najvažnije je da tokom tih dana vodite računa da je dete hidrirano.

Dete bi trebalo da pregleda lekar, kako bi se proverilo da nije došlo do infekcije srednjeg uha.

Šta uraditi kada dete kašlje dok spava?

Postoje stvari koje možete da uradite da pomognete detetu da se bolje oseća dok traje kašalj:

 • Topla kupka ili tuširanje toplom vodom malo duže, da dete boravi u pari (vodite računa da dete ne ostavljate bez nadzora).
 • Dete ne bi trebalo da bude iscrpljeno, da kasno leže i kratko spava, jer će mu to dodatno narušiti imunitet.
 • Dajte detetu što više tečnosti.
 • Davanje meda i matičnog mleča deci starijoj od godinu dana, kao i proizvoda na bazi propolisa.
 • Davanje biljnih preparata u vidu sirupa i spreja koji služe da smire kašalj a ne da izazovu iskašljavanje. Neka vaš izbor bude beli slez, nikako jagorčevina i slično.

Sam kašalj je čest kod dece i nije razlog da odmah odete kod lekara. Verovatno će biti propratna pojava većine virusnih i bakterijskih infekcija. Ipak, kod pojave ozbiljnih simptoma, bilo bi dobro da se javite lekaru bez odlaganja. Dete povedite na pregled pedijatru ako ima:

 • Temepraturu,
 • Iskašljava krv,
 • Otežano guta i ima sluz,
 • Kašlje duže od 2 do 3 nedelje bez poboljšanja.

Pročitajte još:

Literatura:

 1. AAFP: Croup: Diagnosis and Management – https://www.aafp.org/afp/2018/0501/p575.html , maj 2018. godine
 2. RUSH: Chronic Cough in Kids – https://www.rush.edu/news/chronic-cough-kids
 3. American College of Allergy, asthma & immunology: Asthma in children – https://acaai.org/asthma/asthma-101/asthma-in-children
 4. MNT:Nighttime toddler coughing – https://www.medicalnewstoday.com/articles/coughing-at-night-toddler , januar 2021. godine
 5. Pennsylvania Department of Health: Pneumonia Fact Sheet – https://www.health.pa.gov/topics/Documents/Diseases%20and%20Conditions/Pneumonia%20.pdf
 6. NCBI: Croup in Children – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3796596/ , oktobar 2013. Godine
 7. Yale Medicine: Coughing Kids – https://www.yalemedicine.org/news/coughing-kids, decembar 2017. godine

Objavljen: 1. april 2021. godine, ažuriran: 25. maj 2024. godine

Photo by Ksenia Chernaya from Pexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button