fbpx
Zdravlje deteta

Dete i anestezija: Dete u opštoj anesteziji

Dete i anestezija – Ako mora na manju ili veću operaciju, gotovo je izvesno da da dete treba da primi anesteziju. Anestezija će mu blokirati bol (i svest) tokom operacije. Roditelji se često plaše anestezije, ali ona je vrlo bezbedna i u retkim slučajevima dolaz ido komplikacija.

Dete i anestezija

Ukoliko dete treba da ima operaciju, verovatno će vam zakazati i konsultacije sa anesteziologom pre toga. On će biti sa detetom pre, tokom i nakon operacije i objasniće vam šta je, kako se daje, koliko traje i na šta treba da obratite pažnju pre.

Dan pre operacije, lekar ili medicinska sestra, uputiće vas kako da se pripremite za samu operaciju. Obično ne treba da dete jede i pije 8 do 12 sati ranije, treba da pije određene lekove (ako ih pije) i da sledi uputstva vezana za higijenu. U nekim slučajevima, u bolnicu se dolazi dan ranije upravo da bi se obavile ove pripreme i izvršile dodatne analize. Kod jednostavnijih operacija to nije potrebno.

demetra 84

Dan operacije

Anesteziolog će porazgovarati sa detetom, proveriće njegov pritisak, temperaturu, puls i pregledati rezultati analize krvne slike i urina, ako je potrebno. Pitaće vas i dete o zdravstvenoj istoriji i da li je nekada ranije dete bilo u anesteziji. Da li ima probleme sa disanjem ili astmu? Da li su članovi porodice nekada imali reakcije na anesteziju? 

Važno je da anesteziologu kažete i da li dete trenutno pije neke lekove, da odgovorite na pitanja i potpišete papirologiju. Nakon toga, medicinska sestra će staviti braunilu u venu kroz koju će dete primati infuziju da bi se hidriralo. Ovo je standardna praksa.

Lekar će saopštiti i koju vrstu anestezije planira da koristi, te da li će biti:

 • Dete u opštoj anesteziji – ova vrsta vodi u dubok san gde ne može ništa osetiti ni prisećati se bolova.
 • Spinalna ili epiduralna – gotovo nikada se ne koristi kod male dece, već kod starije i odraslih. Ubrizgava se u kičmu i trbušne delove tela kako bi blokirala bol. Pacijent je svestan tokom intervencije.
 • Svesna sedacija – pacijent je opušten i uspavan, a bol istovremeno blokiran, ali nije u dubokom snu u kome se ničega ne seća.

Dete u opštoj anesteziji

Tokom operacije – Lekar će detetu staviti masku na nos i usta. Ona sadrži inhalirani lek koji će početi da opušta dete i čini ga uspavanim dok diše. Reći će detetu da očekuje da će sada zaspati. Može ga zamoliti da broji unazad ili nešto slično, zavisno od uzrasta.

Ukoliko je dete imalo loše reakcije na anesteziju, kao što je mučnina, lekar će mu dati i lek protiv mučnine kroz infuziju. Kada se operacija završi, anesteziolog će polako zaustaviti anesteziju kako bi dete moglo da se probudi u sobi za oporavak.

Posle operacije – Dete će biti smešteno u sobi za oporavak, a lekari i medicinsko osoblje će ga nadgledati dok ne prođe dejstvo anestezije i ne počne da se budi. Nekada će dete nakon buđenja imati mučninu, biti zbunjeno ili plakati. Nakon toga će roditelju dozvoliti da poseti dete.

Osoblje bolnice će vam reći kada sa detetom možete da idete kući i kako da se brinete o njemu kod kuće. Dete će ostatak dana spavati i odmarati kod kuće ili u bolnici.

anestezija
Photo by JC Gellidon on Unsplash
Dete i anestezija: Šta treba da uzmete u obzir?

Deca uglavnom imaju malo neželjenih efekata nakon anestezije. Neka, kao i odrasli, osećaju blagu mučninu ili imaju nešto niži pritisak. Nekoj deci je potrebno duže vremena da se probude.

Veoma je retko da se neko seća kako je bio u opštoj anesteziji. Nemojte se brinuti o tome, jer nije nešto što se dešava učestalo.

Deca koja imaju dijabetes, apneju tokom spavanja, srčane probleme, tumor i gojazna su imaju veći rizik od komplikacija prilikom davanja anestezije, ali to nije pravilo. Lekar će svakako u ovim situacijama obratiti dodatno pažnju na slučaj.

Pre nego što krenete kući

Lekar će razgovarati sa vama pre nego što krenete kući i reći vam na šta treba da obratite pažnju kod kuće, koje lekove protiv bolova treba da dajete detetu i kada treba da se javite lekaru. Pozovite lekara i bolnicu ako:

 • dete ima krvarenje, crvenilo ili gnoj na mestu operacije,
 • ukoliko se javi temperatura veća od 38,3°C,
 • ima bol kom ne pomažu lekovi koje pije,
 • ne može da uzima tečnost,
 • povraća. (Izvor: KidsHealth)
dete u anesteziji - dete i anestezija
Dete u anesteziji – Photo by Natanael Melchor on Unsplash
Neka pitanja možete unapred zapisati i pitati lekara

Na primer, možda će vas zanimati da dobijete odgovor na pitanja:

 • Da li dete treba da popije lek protiv mučnine? Da li će mu on dodatno smetati?
 • Koliko vremena će proći dok se dete probudi?
 • Šta ako ne znate porodičnu istoriju i to je prva detetova operacija? Kako umanjiti rizik od komplikacija?

Objavljen: 22. novembra 2023. goodine, ažuriran: 31. decembra 2023. godine

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button