fbpx
Zdravlje trudnice

Dehidratacija u trudnoći

Kad trudnica dehidrira

Dehidracija nije veliki problem za većinu trudnica, ali za neke žene može da bude vrlo opasno stanje. Dehidracija kod svakoga može da izazove slabost i nemoć, ali za vreme trudnoće, ona takođe može da načini štetu još nerođenom detetu ili čak i spontani pobačaj.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

U najvećem broju slučajeva, dehidracija tokom trudnoće se javlja u prvom tromesečju, dok buduće majke prolaze kroz jutarnje mučnine. Kad žena ima osećaj mučnine i ne može da zadrži veći deo svega što pojede, uključujući i vodu, vrlo lako postane dehidrirana. Povraćanje može da liši telo tečnosti i vitamina koji su mu potrebni da bi ostalo zdravo, a i da bi beba bila hidrirana.

Trudnice u tim situacijama mogu završiti u bolnici, i možda će morati da intravenski primaju nadoknadu tečnosti kako bi se rehidrirale kada su već ozbiljno bolesne. Hospitalizacija ponekad može da traje nekoliko dana, dok lekari ne uspeju da povraćanje stave pod kontrolu. Najveći strah u ovom trenutku je da li postoji dovoljno amnionske tečnosti za bebu. Bez dovoljno plodove vode dete može da ima deformitete stopala, nogu i ruku.

Kasnije u trudnoći, u drugom ili trećem tromesečju trudnoće, žena može da dehidrira bilo od toga što je možda bolestna, previše aktivna a ne pije dovoljno vode ili tokom letnih meseci kada je jako vruće, što može da izazove različite vrste problema – i za mamu i za bebu.

Dehidratacija često dovodi do prevremenog porođaja, jer materica može da otpočne sa kontrakcijama zbog manjka plodove vode. Ako mislite da bi to mogao da bude slučaj kod vas, pokušajte da popijete najmanje dve velike čaše vode, a potom se odmorite kako bi videli da li su kontrakcije prestale. Nazovite svog lekara i posavetujte se sa njim.

Podjednako je važno da popijete osam čaša vode dnevno tokom trudnoće, kao i kada niste trudni.

Pratite naš kalendar trudnoće iz nedelje u nedelju

⇓ KLIK NA BANER ⇓

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Save

Save

Save

Related Articles

Back to top button