fbpx
Trudna samTrudnoća

Da li bol u leđima može biti znak trudnoće?

Kada žene iščekuju trudnoću ili ciklus, osluškuju svoje telo i ponekad se pitaju da li bol u leđima može biti znak trudnoće. Pod bolom u leđima zapravo se misli na donji deo leđa, u narodu poznat kao „krsta“ koji inače boli nekada tokom menstruacije i u toku porođaja.

Da li bol u leđima može biti znak trudnoće?

Bol u leđima je jedan od simptoma trudnoće, jer promene hormona, kao i pomeranje materice i olabavljeni trbušni mišići mogu da doprinesu bolu. Ovaj bol je ipak češći u kasnijim fazama trudnoće, odnosno u drugom tromesečju.

Bol u donjem delu leđa može biti jedan od znakova rane trudnoće, ali je retkost da se on pojavi pre nego što saznate da ste u drugom stanju, odnosno na samom početku trudnoće.

Kako trudnoća napreduje, materica raste i pomera se, a trbušni mišići se rastežu i menja se centar gravitacije. Trbušni mišići podržavaju leđa i ove promene mogu da utiču na držanje, a mogu izazvati stres za mišiće leđa i zglobove trudnice.

Kada žena ostane u drugom stanju, telo oslobađa hormone trudnoće, koji utiču na opuštanje ligamenata zglobova. Ovo je sasvim prirodan proces, jer se telo od početka sprema za porođaj. Kada zglobovi postanu previše labavi, oni mogu doprineti da se pojačaju i bolovi u leđima, a rizik od povreda je veći nego inače.

loš kvalitet sna i bol u donjem delu leđa

Kako izgleda bol leđa u ranoj trudnoći?

Bol u donjem delu leđa u ranoj trudnoći se može razlikovati. Trudnice ga obično opisuju kao osećaj pečenja, oštar, uporan ili privremen i  sevajući. Obično je najjači tokom noći, a slabiji ujutru. Izvor: MDPI

U svakom slučaju, žena koja sumnja da je u drugom stanju, trebalo bi da uradi test za trudnoću ili analizu beta hcg, a ne da pokušava da na osnovu znakova utvrdi da li je u drugom stanju ili ne. Ostali znaci trudnoće su: izostanak menstruacije ili menstruacija oskudnija nego inače, osetljivost grudi, nadimanje i gasovi u stomaku i drugi. Pročitajte više: Prvi znaci trudnoće

Lečenje bola u donjem delu leđa

Kako rešiti problem bola u donjem delu leđa kućnim lekovima?

  • Možete koristiti termofor i jastučiće za grejanje na leđima, ili pak kratko stavljati obloge koje hlade na leđa.
  • Sedite na stolici koja ima dobar oslonac za leđa ili stavite mali jastuk iza leđa dok sedite.
  • Niža ortopedska ili obična štikla može da pomogne da leđa manje bole.
  • Jedna od opcija je i pojas za trudnice koji će podržavati leđa.
  • Izbegavajte da dižete teške predmete kad god je to moguće.
  • Ako nešto podižete, prvo čučnite sa savijenim kolenima, pa onda podignite.
  • Spavajte na boku sa savijenim kolenima i stavite jastuk između kolena i ispod stomaka. Odlična opcija je i trudnički jastuk koji ćete najlakše namestiti. Više: Išijas u trudnoći
pilula za jutro posle ili pilula za abortus

Lekovi koji su dozvoljeni za bol u leđima u trudnoći

Trudnice ne bi trebalo da piju lekove „na svoju ruku“, pa je najbolje da se konsultuju sa svojim lekarom. Posebno što je ograničen broj lekova protiv bolova koji su dozvoljeni i odobreni za trudnice u prvom tromesečju.

Ukoliko je bol u leđima veoma intenzivan i traje u kontinuitetu duže od dve nedelje, žena bi trebalo da se obrati lekaru kako bi se isključili potencijalni problemi poput: pobačaja, infekcije buburega, pretećeg prevremenog porođaja ili abrupcije placente. Ovo se sve uglavnom odnosi na kasniju trudnoću, osim rizika od pobačaja.

Dakle, da sumiramo da li bol u leđima može biti znak trudnoće? Bol u donjem delu leđa može ukazivati na ranu trudnoću, jer se oslobađaju hormoni trudnoće koji uzrokuju opuštanje ligamenata i nekada dovode do bola zbog nedovoljne podrške leđa. Bol koji se javlja manifestuje se kao peckanje, sevanje ili oštro probadanje, kod nekih žena je privremen, dok je kod drugih uporan.

Bol u leđima, sam po sebi ne znači automatski da ste u drugom stanju, već je potrebno da bude prisutan još neki od simptoma, a pre svega je potrebno da uradite test za utvrđivanje trudnoće ili analizu hormona koji ukazuje da trudnoća postoji.

Budite strpljivi, polako se krećite, budite oprezniji, nemojte previše ležati, stavite tople obloge i trebalo bi da vam bude bolje.

Da li bol u leđima može biti znak trudnoće?
Photo by Jure Širić

Tekst “Bol u leđima u ranoj trudnoći” objavljen: 19. juna 2023. godine, ažuriran: 10. januara 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button