fbpx
NovorođenčeRazvoj deteta

Da li beba sme da spava sa cuclom?

Mnogi roditelji, čije bebe koriste dudu su u dilemi da li beba sme da spava sa cuclom u ustima. Jedan od najvećih problema novopečenih roditelja, uz brojne strahove i nedoumice je neispavanost. Bez obzira na to što bebe spavaju više sati od odraslih i u prvim mesecima više sati provode u snu nego budne, roditeljima je često teško da se snađu sa njima.

Jasno je da korišćenje dude može učiniti da beba lakše i duže spava, ali su roditelji često u dilemi da li cucla može da naškodi bebi i koliko je bezbedno da beba spava sa cuclom. Postoje određene mere predostrožnosti koje svakako treba preduzeti za miran san. Šta kažu stručnjaci o tome da li beba sme da spava sa cuclom možete pročitati u ovom članku preuzetom sa VeryWellFamily.

Šta treba da znate o upotrebi cucle varalice?

Nataša Burgert, pedijatar u Overlend Parku, napominje da je važno da je duda odgovarajuće veličine i da se kupuju cucle u skladu sa uzrastom kako beba raste.

Ukratko, spavanje sa cuclom je bezbedno, ako koristite odgovarajuću cuclu u skladu sa uzrastom bebe. I ne samo to. Korišćenje dude može da unapredi kvalitet sna, kako bebe, tako i roditelja. Dokazano je i da spavanje sa cuclom smanjuje rizik od SIDS-a.

beba spava sa cuclom 1

Da li beba sme da spava sa cuclom?

Neke od brojnih prednosti spavanja sa dudom:

Cucla pomaže bebama da se uspavaju

Bebin refleks sisanja stimuliše hormone mozga da beba ima mir i odmor. Neke bebe umeju da koriste palac ili celu pesnicu, ali onima koje se sa time ne snalaze, cucla je alat koji pomaže da se opuste i zadovoljava im potrebu za sisanjem kako bi se beba smirila i sama uspavala.

Idealno bi bilo da beba odbaci cuclu kada utone u san jer ih ona nekada održava u plitkom snu duže nego što je potrebno. Bebe imaju dublji i čvršći san, ako nemaju ništa u ustima. Isto je i ako sisaju tokom spavanja. No, ovo nije pravilo i najbolje je da isprobate sve opcije, kako bi našli onu koja vašoj bebi odgovara.

Varalica smanjuje rizik od SIDS-a

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, preporučuje se nuđenje cucle tokom spavanja i dremke kako bi se smanjio rizik od SIDS-a. Ovaj mehanizam nije najjasniji, ali istraživanja nedvosmisleno pokazuju zaštitni efekat upotreba duda, čak i ako ona ispadne tokom spavanja iz bebinih usta. Više: Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta – SIDS

Cucla pomaže da beba prestane noću da jede

Beba će brže utonuti u san, bez hranjenja ako koristi dudu ili sisa palac. Ovo se odnosi na bebe koje su starije od 6 do 8 meseci i nije im neophodna hrana noću. Bebe mlađe od mesec dana obavezno i tokom noći morate hraniti na najviše tri do četiri sata. Često starije bebe jednu tokom noći zbog udobnosti sisanja ili pijenja mleka iz flašice, iako zapravo nisu gladne. U tim slučajevima će im duda pomoći da nastave da spavaju.

Važno je napomenuti i da se početak korišćenja dude savetuje tek kada se pravilno uspostavi dojenje ili hranjenje bebe na bočicu. Tek nakon toga, bićete sigurni da prednosti spavanja sa dudom neće naškoditi ishrani bebe.

beba spava sa cuclom 3

Kada korišćenje cucle nije bezbedno?

Cucle su same po sebi savršeno bezbedne, ali ne bi trebalo da noću koristite nikakve lance za dudu i držače. Dudu na tim držačima možete držati samo ako je beba pod vašim nadzorom. Na primer, tokom vožnje u kolicima u toku dana i slično.

Pored toga treba voditi računa da cucla bude veličine shodno bebinom uzrastu. Ni prevelika ni premala. Kao i da nema oštećenja.

Dude ne treba koristiti 24 časa dnevno. Dete ne bi trebalo da koristi cuclu dok sedi na podu, igrate se i slično kako bi moglo da vežba vokalizovanje zvukova i razvija govor. Najkorisnije je da je upotrebljavate samo kada treba umiriti bebu, na primer kada se uspavljuje, tokom nekih delova šetnje i slično.

Da li beba sme da spava sa cuclom
Da li beba sme da spava sa cuclom?
Da li beba sme da spava sa cuclom – da zaključimo:

Cucla je apsolutno bezbedna za spavanje bebe i inače ima svoje prednosti. Nedostaci u vidu krive vilice se neće dogoditi ako beba cuclu ne koristi i tokom dana, kao i ako prestane sa njenom upotrebom do navršene dve, a najviše 3 godine.

Nuđenje dude će pomoći da beba bolje spava i može olakšati život i poboljšati zdravlje, kako vama, tako i bebi.

Objavljen: 16. februar 2023. godine, ažuriran: ažuriran: 25. maj 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button