fbpx
Novorođenče

Da li beba diše dok spava – glavni strah novopečenih roditelja

Da li ste i vi jedni od onih koji su sa radošću dočekali bebu u svom domu, nekada vam je naporan dan i jedva čekate da beba zaspi, a onda obilazite krevetac i primenjujete razne tehnike kako bi proverili da li beba diše? Neretko se dogodi da je čak i probudite. Ne brinite, kroz ovo su prošli svi roditelji.

Osluškivanje da li novorođenče diše: Koliko često je u redu da proveravate da li beba diše?

Proveravajte onoliko puta koliko će vas to učiniti mirnim. Nemojte se suzdržavati, ako ne možete mirno da sedite i brinete. Ipak, nedostatak sna vam može biti veliki problem, pa je najbolje da razmislite o tome da bebu prvih meseci držite uz sebe u korpi, kolevci ili da vam krevetac bude na dohvat ruke. Ako budete mogli da vidite i dodirnete bebu u bilo koje doba dana, više ćete odmoriti.

beba 13
Photo by Tara Raye on Unsplash

Strah od SIDS-a

Verovatno ste već čuli za Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). O tome se jako puno piše i priča, ali ono što je važno da znate je da to nije česta pojava. Ako isključite faktore rizika (jastuk, plišane igračke, pušenje u prostoru u kom beba spava, stavite bebu u njen krevetić ili kolevku i ako nema respiratorne probleme), možete da se mnogo više opustite.

Postoje podloge koje se stavljaju ispod bebe i očitavaju disanje, pa vas obaveštavaju putem bebi alarma. Međutim, one se vrlo često greškom aktiviraju što doprinosi mnogo većoj panici i prekidima u spavanju.

Saznajte više: Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta – SIDS

beba 9
Photo by Picsea on Unsplash

Šta je normalno disanje za bebu tokom sna?

Nekada će beba tokom noći hrkati, coktati ali i tako tiho disati, da je apsolutno ne čujete. San novorođenčeta se sastoji iz različitih ciklusa, od brzog progresivnog disanja, koje je duboko, do sporijeg i plićeg. U prvih par meseci, disanje bebe će vremenom postati zrelije, sa povremenim uzdasima. Povremeno hrkanje je potpuno normalno i ne treba da vas brine.

Kako proveriti da li beba diše?

  • Slušajte – nagnite se i približite uvo bebinim usnama i nosu, tako ćete čuti disanje.
  • Osetite – blago prislonite obraz do bebinog lica i osetićete njen dah na koži.
  • Gledajte – sagnite se tako da vam oči budu u ravni sa bebinim stomakom, gledajte u grudi i kako se polako pomeraju gore-dole.

Kada odete na prvi pregled u savetovalište, pedijatar će proveriti bebino disanje. Ako i dalje budete zabrinuti, razgovarajte sa bebinim lekarom i recite kakav problem imate. On će vas detaljnim pregledom novorođenčeta najbolje opustiti da ne brinete jer je sve u redu. Ukoliko se pak pokaže da je pedijatru nešto nejasno, uputiće vas kod specijaliste.

Kada treba da odvedete dete kod lekara?

da li beba diše dok spava
  • Ako ima više od 60 udisaja u minutu,
  • ukoliko primetite da diše tako što širi nozdrve jer joj nedostaje kiseonik,
  • ako se beba svakodnevno zadiše na kraju dana,
  •  promuklost koja duže traje i kašalj nalik na lavež,
  • ako primetite da se mišići ispod bebinih rebara i na vratu vidno uvlače dublje nego što je uobičajeno dok diše,
  • ako disanje prestane na duže od 10 sekundi,
  •  pojava plavih trouglasnih mrlja na čelu, oko nosa i usana (znak da beba ne dobija dovoljno kiseonika).

Problemi sa disanjem novorođenčeta nisu tako česti, kao što se roditeljima čini. Uglavnom se radi o jednom nepotrebnom strahu u moru briga koje se javljaju sa rođenjem deteta. Jednoga dana ćete, kao i ostali roditelji, uz smeh rado prepričavati kako ste bebu budili namerno jer niste bili sigurni da li diše.

Objavljen: 31. januara 2017. godine, ažuriran: 19. aprila 2024. godine

Save

Save

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button