fbpx
Ishrana bebe

Čajevi za bebe: Koji čaj za bebu je dozvoljen i da li je ijedan?

Dok je ranijih godina bilo podrazumevano da bebi dajete čaj bez problema, mnogi saveti poslednjih godina su se sveli na to da su dozvoljeni samo majčino i adaptirano mleko bez ikakvih dodataka. Da li su čajevi za bebe zabranjeni zaista? Da li postoji oblik čaja koji je prilagođen bebama? Šta je to što smete da ima date? Koji čaj za bebu je prigodan?

Koji čaj za bebu je dozvoljen i da li je ijedan?

Dr Lea Aleksandar, pedijatar u bolnici u Nju Džersiju, pozabavila se detaljno ovim pitanjem i u skladu sa najnovijim saznanjima u 2023. godini. Njeno mišljenje je da bebama starijim od 6 meseci možete davati čajeve u umerenim količina. Ono što je važno jeste da majčino ili adaptirano mleko ne zamenjujete čajem, već da se on daje isključivo između obroka. Zamenom obroka za čaj rizikujete da beba ne napreduje dovoljno, a da dođe i do deficita gvožđa.

Za bebe su najbolji čajevi poput čaja od kamilice koji sadrži umirujuća svojstva, ublažava gasove i smanjuje nervozu kod bebe. pored njega se bezbednim smatraju i komorač i sladić. Uvek se savetuju manje količine, kako se ne bi ugrozilo dojenje i dovoljan unos hranljvih materija bebe u organizam.

Čaj od kamilice ljudi koriste hiljadama godina upravo zato što ima antiinflamatorno i umirujuće dejstvo, a pomaže i kod problema sa gasovima. Kada su u pitanju grčevi kod beba u prvih 12 nedelja, stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da utvrde zašto se oni dešavaju. To može biti zbog gutanja vazduha tokom jela, prekomernog hranjenja, gladi ili netolerancije na određene supstance. Izvor: MedlinePlus

Pročitajte: Kako se nositi sa grčevima novorođenčeta?

caj od kamilice 2

Delotvornost čaja za bebu pre navršenih 6 meseci

Rađene su studije na bebama mlađim od navršenih 6 meseci kojima je davan čaj od kamilice za grčeve. u jednoj studiji je davana mešavina čaja od kamilice, komorača, verbene, sladića i balzama nane. istraživanje je pokazalo da je čaj pomogao kod više od polovine beba za oko sedam dana. Izvor: PubMed

Kada je u pitanju noćno buđenje bebe, ono nije bilo smanjeno unošenjem čaja. Pektin od jabuke i kamilice se pokazao delotvornim i kod beba sa aktunom dijarejom. Studija je pokazala da su se ove bebe oporavljale brže od onih kojima je davan placebo. Izvor: PubMed Alergija na kamilicu je retka, a skloniji su joj oni koji inače imaju alergiju na ambroziju.

Instant čajevi za bebe

Ovi čajevi se sastoje iz ekstrahovanih biljaka. Obično imaju dodatu glukozu ili saharozu. Imaju konstantnu količinu aktivnih supstanci. Oni su jedini mikrobiološki ispravni. Na našem tržištu postoji više vrsta čajeva koji su deklarisani za mlađe bebe, ali savetujemo roditelje da razmotre da li će ih davati bebama i konsultuju se sa pedijatrom:

 • Čajevi za grčeve – mogu ih koristiti bebe već od 8. dana starosti. Obično se radi o čaju od komorača ili kombinacije komorača i kamilice.
 • Čaj od kamilice – može pomoći bebi kod grčeva ili ukoliko je došlo do izostanka stolice, kamilica se koristi i kao antiinflamatorni čaj pa se savetuje kod prehlade.
 • Cvetni (biljni) čajevi – kamilica, matičnjak. Koriste se za bolju probavu, kao čajevi za ”laku noć”.
 • Voćni čajevi – šipak, jabuka, kajsija. Uglavnom se konzumiraju kao osvežavajući napici i mogu se davati bebi od 4, odnosno 6 meseci.
cista zutog tela
Čajevi za bebe

Zašto NE filter kesice za bebu?

Filter kesice za spravljanje bebinog čaja se ne preporučuju jer mogu biti kontaminirani i često nisu dovoljno ”čistog” sastava. Od dužeg stajanja i nehermetičkog pakovanja mog udovesti do unošenja drugih mikroskopskih supstanci kroz čaj. Odrasli već imaju izgrađen imuni sistem i stvari koje njima prijaju mogu smetati i naneti štetu osetljivom bebinom probavnom traktu.

Čajevi ”na meru”  za bebu – NE!

Nikada nemojte detetu, a posebno ne bebi davati čajeve kupljene ili pribavljene u rinfuzi. Ne možete znati mikrobiološku ispravnost ovih biljaka. Nezavisno od toga da li je čaj iz dvorišta koji ste vi ubrali, možda je baš tu životinja vršila nuždu i prenela neku bakteriju.

Sa druge strane, da li ste ikada razmišljali koliko je čest slučaj da upravo skladišta džakova sa raznom rinfuznom robom naseljavaju glodari. Odabir ovakvih čajeva apsolutno nije prihvatljiv za bebu, a može biti i vrlo opasan.

čajevi za bebe
Čajevi za bebe

Čajeve je vrlo teško pripremiti za upotrebu, čak i ako ste imali sjajno čisto, sveže bilje. Tokom procesa sušenja, bilje se mora dobro zaštititi od zagađenog vazduha i prašine. Osim tohga, daleko je ozbiljnije ono što se na prvi pogled ne vidi: Da li se u vlažnoj sredini tokom procesa sušenja razvila plesan.

Obzirom da čaj dajete bebi, posebno u prvim mesecima života, iz zdravstvenih razloga, potrudite se da rezultat ne bude upravo suprotan. Sačuvajte zdravlje bebe upotrebom bezbednih čajeva.

Koje čajeve ne treba davati bebama?

Postoje čajevi koji nisu bezbedni za bebe, a neki mogu čak biti i štetni. Ne bi im trebalo davati čajeve od:

 • zvezdastog i japanskog zvezdastog anisa,
 • zaslađene čajeve,
 • cni, zeleni i beli čaj zbog prisustva kofeina u sastavu,
 • čaj od cveta lipe zbog moguće bakterije koja izaziva botulizam.
Zašto je važno da čajevi za bebe ne sadrže kofein?

Čajevi za bebe koji sadrže kofein poput crnog, belog i zelenog nisu pogodni za bebe. Kofein je stimulans i kada ga konzumirate dobijate energiju. Na sličan način utiče i na decu, kao i na odrasle. Deca su manja i kod njih reakcija može biti intenzivnija. Reakcije na previše kofeina su:

 • problemi sa koncentracijom, nervoza i treba, glavobolja, problem sa spavanjem, brži otkucaji srca i viši krvni pritisak.

Ne postoji doza kofeina koja je dozvoljena ili preporučena za decu mlađu od 12 godina.

Zaljučak: Koji čaj možete da dajete bebi?

 • Jedini pogodni čajevi za bebe u prvoj godini života jesu instant čajevi.
 • Neki biljni čajevi, uključujući kamilicu, se preporučuju bebama protiv grčeva i za ublažavanje simptoma prehlade.
 • Bebe starije od 6 meseci mogu da piju biljne čajeve u umerenim količinama.
 • Čaj od kamilice je dobar jer smiruje varenje, ima blago sedativne osobine i deluje protivupalno.
 • Nemojte davati bebi čajeve koji su zaslađeni ili imaju kofein, kao ni čaj od lipe ili zvezdastog anisa.

Photo by Mareefe from Pexels

Objavljen: 1. novembar 2011. godine, ažuriran: 26. decembar 2023. godine

 

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button