fbpx
Pubertet

Bubuljice u pubertetu: Pubertet, bubuljice i kako ih rešiti

Većina tinejdžera zna kakav su problem bubuljice u pubertetu. Kod nekih je ova pojava mnogo intenzivnija u vidu velikih upaljenih akni, dok drugi imaju samo pojačano lučenje sebuma u takozvanoj „T zoni“ lica na kojoj se javljaju mitiseri.

Pojava bubuljica nije ozbiljan zdravstveni problem i osim moguće pojava ožiljaka drugih većih fizičkih poteškoća vremenom ne bi trebalo da bude. Međutim, akne su nekada velika psihološka barijera za već emotivno osetljivu decu.

Tinejdžerske akne

Nisu svi ljudi skloni aknama podjednako. Tačan uzrok zbog koga se kod nekih pojavljuju akne nije poznat. Genetika može imati važnu ulogu. Ako su vaši roditelji imali akne, moguće je da ćete ih i vi imati.

Da li su androgeni uzrok pojave bubuljica?

Androgeni su hormoni koji mogu imati ulogu u pojavi bubuljica. Oni se i kod dečaka i devojčica povećavaju u pubertetu. Androgeni čine da masne žlezde na koži postaju veće i stvaraju veće količine sebuma.

Androgeni se mogu povećati zbog brojnih hormonskih promena koji uključuju trudnoću ili upotrebu pilula za kontracepciju.

Šta može izazvati pojavu akni u pubertetu?

Pojedini lekovi mogu izazvati pojavu akni. To su pre svega andogeni koji se koriste kao lekovi, lekovi protiv epilepsije, litijum i prednizon.

Kozmetika i šminka koja u sastavu imaju uljanu komponentu mogu začepiti pore. Savetuje se korišćenje samo proizvoda na vodenoj bazi kako bi se smanjio rizik od pojave bubuljica.

hormonska spirala i akne
Tinejdžerske akne

 Ostali uzroci:

  • Trenje nastalo uzrokovano trljanjem kože oštrijim pilingom.
  • Ceđenjem akni i mitisera.
  • Usled pritiska kože kacigom, rancem ili uskim okovratnicima i garderobom od sintetičkih materijala.
  • Promena nivoa hormona 2 do 7 dana pred menstruaciju.
  • Stres.

Kako izgledaju akne u pubertetu?

1.      Mitiseri

Crna boja mitisera nije prljavština već boja koja se dobije oksidacijom ili može biti od bakterija i mrtvih ćelija kože. Mitiseri su pore ispunjene sebumom koje nisu prekrivene kožom.

2.      Akne sa belim vrhovima

Ove akne imaju bele vrhove, to su pore napunjene sebumom i prekrivene kožom.

3.      Upaljenje bubuljice – papule (čvrste promene iznad ravni kože, nastale kao posledica zapljenja kože, crvenilo bez vidljivog gnoja), pustule (žućkaste, gnojem napunjene otekline) i nodule (veća i tvrđa zapaljenja na koži).

4.      Cistične akne

Cistične akne su potkožne bubuljice koje mogu biti bolne. Javljaju se kada je pora blokirana i praćene su infekcijom i upalom. One nikada nisu uzrokovane hranom ili lošom higijenom.

Papule, pustule ili kvržice: Ozbiljnije lezije koje se pojavljuju crvene i natečene zbog upale ili infekcije tkiva oko začepljenih folikula, koje su često bolne i teško se osećaju.

Bubuljice i akne u pubertetu – kako ih izlečiti?

Kada se radi o pojavi akni koja se ponavlja, važno je da se raspitate kod stručnog lica. Nemojte sami pokušavati da rešite problem istiskivanjem bubuljica. Kod nekih hroničnih problema sa aknama, neophodno je da se obratite dermatologu. Dermatolozi su lekari specijalizovani za kožne probleme i oni najpre mogu pomoći da se ne napravi šteta koja će dovesti do pojave ožiljaka.

Kod blažih ali konstantnih problema sa aknama, možete za savet pitati i lekara opšte prakse ili pedijatra.

Postoje lekovi koji se prepisuju za lečenje akni, a uključuju lekove koji se izdaju na lekarski recept i potreban je poseban oprez kod korišćenja. OBAVEZNO ih uvek koristite uz strogu kontrolu i nadzor dermatologa. Nikako ih nemojte mazati povremeno, po potrebi i na svoju ruku, ako vam lekar nije savetovao tačno vreme i doziranje određenog leka.

Dermatolog će u nekim fazama lečenja akni možda uključiti i antibiotsku terapiju. Takođe, može se dogoditi da od vas zatraži da zakažete pregled kod endokrinologa kako bi se utvrdio vaš hormonski status koji može biti uzročnik da se pojave bubuljice u pubertetu.

Antibiotici se savetuju jer pomažu da se akne kontrolišu suzbijanjem bakterija koje se javljaju i smanjujući upalu koja ih često prati. Obično se doziraju u periodu od 4 do 6 meseci uz postepeno smanjivanje doziranja i prekidaju kada dođe do poboljšanja akni.

Preparati koje će vam savetovati stručno lice uglavnom sadrže: sirćetnu kiselinu, salicilnu kiselinu, sumpor i benzoil peroksid. Oni su sastojci velikog broja kozmetičkih proizvoda koje će vam preporučivati u borbi sa aknama. Ima ih u gelovima za umivanje, tonicima za lice, kremama, sapunima i tečnim puderima za problematičnu kožu.

Uz redovnu higijenu i korišćenje kozmetičkih sredstava trebaće između 4 i 8 nedelja da primetite poboljšanje stanja vaše kože i kako se akne u pubertetu smanjuju.

bubuljice u pubertetu

Kozmetički tretmani u borbi protiv akni

Postoje brojni kozmetički tretmani u lečenju akni. Važno je da se obratite nekome ko zaista ima dugo iskustvo i otvoren je za saradnju sa dermatologom. Tretmani koji nisu previše intenzivni mogu da pomognu. Detaljno se raspitujte da li mogu ostati ožiljci i kada je dozvoljeno izlaganje suncu. Svaki profesionalac će vas to uputiti.

Terapija lampom sa infracrvenim zracima može da ublaži upalu.

Piling koji uključuje salicilnu kiselinu može da otpuši pore.

Kako da prihvatite da su akne u pubertetu sastavni deo odrastanja?

Ne dozvolite da akne utiču na vaše samopouzdanje. Budite strpljivi i učinite sve da pobošljate svoju kožu uz saradnju sa dermatologom. Danas je imperativ biti zdrav i prirodan. Srećom pa veliki dijapazon kozmetičkih i lekovitih sredstava pomaže da se poboljša naše zdravstveno stanje i izgled za relativno kratak period. Na tržištu postoje brojne kreme od kojih su neke potpuno prirodne.

Istaknite svoje vrline, one fizičke prednosti koje možete (lepu kosu, oči), nemojte se kriti i stideti svog izgleda zbog akni. One su prolazna stvar, a važno je ono što ste vi i što ostaje. Da li ćete privremeno lečiti bubuljice ili nositi protezu? Zaista nije važno. Važno je da ste hrabri da se uhvatite u koštac sa problemom i rezultat koji će doći vremenom.

Saveti za srečavanje da se pojave bubuljice u pubertetu

·         Nemojte previše puta u toku dana prati lice jakim sredstvima. Važno je da ne koristite agresivne pilinge koji mogu da oštete kožu. Čak ni samo pranje vodom prečesto nije dobro za kožu. Time kožu iritirate i isušujete, a onda telo proizvodi još masnoće da bi je prirodno hidrirala što uzrokuje pojavu većeg broja novih bubuljica.

Bubuljice u pubertetu nisu nastale zbog prljavštine i sasvim je dovoljno da operete lice dva puta dnevno nekim blagim sredstvom.

·         Uvek birajte proizvode bez ulja i prirodne proizvode. Oni neće začepiti vaše pore na licu.

·         Ne cedite bubuljice u pubertetu, a i inače. Ceđenjem možete bakterije potisnuti još dublje u kožu, a rizikujete i da vam ostanu ožiljci.

bubuljice u pubertetu
Akne u pubertetu

Pročitajte još: Devojčice u pubertetu

Image by silviarita from Pixabay

Objavljeno: 22. oktobar 2019. godine, ažurirano: 26. januar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button