fbpx
Zdravlje trudnice

Bol u leđima u trudnoći

Nema trudnice koja je bila u drugom stanju, a da nije iskusila bol u leđima u trudnoći. Svaku su makar u nekoj fazi trudnoće bolela leđa, neke noću, neke tokom dana, neke samo pred kraj trudnoće.

Bol u leđima u trudnoći 

Bolovi u leđima bar na kratko prate skoro svaku trudnoću i mogu se javiti već na samom početku, ali i kasnije, u drugom i posebno u trećem trimestru. Mogu biti različitog intenziteta i obuhvatati različiti deo leđa.

Zašto se javlja bol u leđima u trudnoći?

Tokom trudnoće, ligamenti i zglobovi omekšavaju i pod uticajem različitih hormona postaju elastičniji. Tako je podesila Majka Priroda, kako bi u trenutku kada počne porođaj, beba lakše prošla kroz porođajni kanal. Osim toga, tokom cele trudnoće, kako beba raste, a sa njom materica, organi se pomeraju. Raste i stomak, pa se pomera i centar ravnoteže trudnice. Žena se zbog toga blago izvija leđima unazad kako bi povratila stabilnost. Sve to utiče na leđa, pa se javlja blaži ili jači bol.

U drugom i u trećem trimestru, dve velike grupe mišića koji se nalaze na stomaku, lagano se razdvajaju usled uvećanja stomaka, odnosno širenja materice. Dok neke žene ove promene uopšte ne primete, druge konstatuju osetljivost u pojasu oko pupka i bol u leđima.

Kako da umanjite bol?

 1. Najpre, pripazite na držanje – ispravite leđa i stojte pravo. Počnite da obvraćate pažnju na položaj vašeg tela kada stojite i sedite.
 2. Često menjajte položaje i nemojte dugo da stojite ili sedite.
 3. Nemojte da nosite teške stvari. Kada i nosite, ne savijajte se u struku, već čučnite kolenima. Podižite se nogama, a ne leđima.
 4. Nosite obuću sa nižom petom – ne skroz ravnu i ne sa visokom štiklom.
 5. Redovno vežbajte i krećite se.
 6. Izbegavajte da pravite nagle pokrete i da podižete ruke iznad glave.
 7. Savijte bar jednu nogu u kolenu kad spavata. Možete da postavite jastuk između kolena i još jedan ispod stomaka.
 8. Probajte da li vam prija topla ili hladna obloga. Na mesto koje vas boli možete staviti peškir natopljen toplom vodom ili led umotan u krpu.
 9. Zatražite blagu masažu od stručnjaka ili nekog bliskog.
 10. Posavetujte se sa lekarom oko toga da li vam može pomoći trudnički pojas, koji pruža podršku za stomak i leđa.
 11. Nemojte uzimati lekove protiv bolova na svoju ruku – uvek se konsultujte sa lekarom jer veliki broj lekova može da šteti razvoju vaše bebe. bol u leđima u trudnoći

Mere opreza

Jak, dugotrajan bol u leđima može biti znak ili simptom nekog ozbiljnijeg problema, pa se u tom slučaju što pre javite lekaru. Bol u leđima može značiti i da počinje porođaj. Javite se lekaru naročito ako ovaj bol prate vaginalno krvarenje, grčevi i bolovi u stomaku, povišena temperautura, kontrakcije i pritisak u donjem stomaku.Save

Save

Related Articles

Back to top button