fbpx
Spontani pobačajTrudnoća

Biohemijska trudnoća

Biohemijska trudnoća je ona za koju i ne znate ili je pak potvrđena testom za trudnoću, ali se na ultrazvuku ne vidi i prestaje vrlo brzo spontanim putem.

Šta je to biohemijska trudnoća?

Smatra se da oko 20 odsto začetih trudnoća ne opstane i da se žena u takvim slučajevima vrlo brzo “očisti” kroz ciklus tako da ni ne primeti da je bila trudna. No, horionske čupice su za to vreme lučile hormon trudnoće Beta HCG, i ukoliko bi žena uradila test za utvrđivanje trudnoće, ili analizirala nivo Beta HCG u krvi, verovatno bi dobila pozitivni rezultat.

U ovakvim slučajevima radi se o biohemijskoj trudnoći. To su trudnoće koje mogu da se potvrde samo laboratorijskom analizom, ali ne i ultrazvučno.

biohemijska trudnoća

Kako se utvrđuje da li je biohemijska trudnoća ili ne?

Obično se desi da trudnoća ne napreduje dovoljno dobro da bi se video mešak i čulo srce ploda, ali je zato moguće registrovati povišen nivo Beta HCG. Žena dobije menstruaciju na vreme ili sa nekoliko dana zakašnjenja i ako nije očekivala trudnoću, neće ni nikad ni saznati da se u njenoj materici dešavalo nešto neobično.

U takvim situacijama nivo ovog hormona bude ispod 100 mIU/L, ili eventualno nekoliko stotina. Često u biohemijskoj trudnoći nivo Beta HCG ne raste pravilno.

Naime, u razmaku od 48 časova njegov nivo treba da postane duplo veći, pa ako je na primer u ponedeljak ujutro bio 50 mIU/L, u sredu ujutro već treba da bude oko 100 mIU/L.

demetra 91
Photo by Amritanshu Sikdar on Unsplash

Naravno, nikada rast ne može biti tako precizan, bitan je trend. Međutim, u slučaju biohemijske trudnoće, ovakav rast obično nije pravilan, već sporiji. 

Zašto dolazi do biohemijske trudnoće? 

Smatra se da do biohemijske trudnoće, odnosno do propadanja ploda u ranom stadijumu dolazi jer je organizam prepoznao plod sa genetskim anomalijama. Lekari kažu da biohemijska trudnoća nije simptom nekakvog problema ili oboljenja, već da je to proces prirodne selekcije. Žene koje su imale biohemijsku trudnoću, nakon nje bez problema uspevaju da ostanu u drugom stanju i rode zdravu decu.

biohemijska trudnoća

Međutim, ukoliko vam se biohemijska trudnoća ponovila dva ili više puta, konsultujte se sa svojim ginekologom.

Pročitajte: Molarna trudnoća

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Objavljen: 25. novembar 2011. godine, ažuriran: 14. februar 2024. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button