fbpx
Dojenje

Biljke za povećanje količine mleka

Koje su biljke za povećanje količine mleka? Da li se uz pomoć bilja može povećati količina mleka?

Kako povećati količinu majčinog mleka

Bez obzira na činjenicu da čak 98% žena mogu da doje svoje dete, nekada majke imaju problem da obezbede dovoljnu količinu mleka bebi.

Prvo i osnovno što svaka dojilja treba da obezbedi sebi je dovoljno sna i odmora, unos dovoljne količine tečnosti, izostanak stresa, a zatim da pokuša da poveća količinu mleka uz pomoć bilja.anis

Bez obzira da li je razlog smanjene laktacije fizičke, psihološke prirode ili su bebine potrebe naglo porasle pa majčinom organizmu treba vremena da postigne povećanu produkciju mleka, postoje biljke odobrene i preporučene od ESC (European Scientific Cooperative) za povećanje količine mleka. 

Ovo je bilje koje se nalazi i u većini čajeva i tableta za povećanje laktacije.

Seme komorača

Komorač je poznat po tome što povećava količinu mleka. Osim toga, on služi da olakša probavne probleme, pa samim tim što ga majka konzumira, smanjuje pojavu grčeva kod bebe.

Napomena: seme komorača nije preporučljivo piti u trudnoći.

Piskavica – ždraljevina

Ždraljevina se smatra jednom od najproduktivnijih biljaka kada je povećanje proizvodnje mleka u pitanju. Ima veoma blagotvorno dejstvo, bez obzira što spada u grupu korova.

koprivaBiljke za povećanje količine mleka – kopriva

Kopriva je bogata proteinima, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvožđem, vitaminima C, A, B2 i K, betakarotenom i folnom kiselinom.

Preporučljivo je korišćenje koprive u ishrani tokom perioda dojenja zbog njene važne nutritivne vrednosti. Kod konzumiranja zbog stimulacije proizvodnje mleka ima isti efekat ako se pije čaj, čorba od koprive ili se kuva kao varivo.

Preporučuje se korišćenje i u trudnoći.

Anis

Seme anisa značajno povećava količinu mleka. Osim toga on pomaže oslobađanje gasova i poboljšava varenje. Samim tim, pored komorača i kima, odličan je za smanjenje grčeva kod beba.

Grčko seme

U svetu postoji više proizvoda za stimulaciju povećanja količine mleka, a na bazi su grčkog semena.

Grčko seme je slično semenu lana, može se konzumirati kao kaša ili samleveno u prah, kao dodatak jelima (ovo je najdelotvorniji oblik), a može se i piti kao čaj.

Napomena: nije preporučljivo konzumiranje grčkog semena u trudnoći. Takođe, osobe koje imaju astmu ili su skone alergijama na hranu treba da izbegavaju njegovo konzumiranje.

List maline

List maline zbog svoje visoke nutritivne vrednosti poboljšava kvalitet mleka, kao i količinu istog. Odličan je i za brži oporavak posle porođaja. biljke za povećanje količine mleka

Napomena: upotreba ovog čaja se preporučuje pred sam kraj trudnoće, jer je poznato da čaj od lista maline opušta matericu i smanjuje porođajne bolove.

Osim ovih biljaka, preporučljiva je još i konzumacija ječma i hmelja, koji takođe potpomažu produkciju mleka.

Napomena: sve ove biljke preporučene su za konzumaciju samo kod zdravih dojilja.

Pročitajte još: Bilje i dojenje 

Save

Save

Save

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button