fbpx
Zatrudnjivanje

Beta hCG i bebin pol

Da li se uz pomoć nivoa beta HCG hormona može utvrditi pol bebe?

Beta hCG i bebin pol – da li postoji veza? Studija rađena još 2002. godine sugeriše da nivoi hormona izmereni tokom prvog tromesečja trudnoće mogu ukazivati na to da li se radi o razvoju dečaka ili devojčice. Izraelski naučnici su utvrdili da testiranja samo tri nedelje nakon oplodnje pokazuju da majke koje nose devojčice imaju za 20% viši nivo Beta HCG hormona.
Naravno, ovo ne može da bude precizan pokazatelj, posebno što je nivo Beta HCG nizak u početku. On se duplira na svakih 48 sati, a većina trudnica ne zna tačan dan začeća.

Beta hCG i bebin pol – Da li je biranje pola opravdano?

Uvek postoji debata oko toga da li je potrebno da roditelji tako rano znaju pol deteta zbog mogućeg biranja pola i vršenja prekida trudnoće. Međutim, ovo je veoma značajno zbog genetskih bolesti koje su određene polom deteta, kao što su hemofilija i Dišenova mišićna distrofija.

Razlika u visini nivoa hormona se najbolje vidi krajem prvog trimestra između trudnica koje nose fetus ženskog i onih čiji je fetus muškog pola.

Doktor Juval Jaron iz Suraski medicinskog centra u Tel Avivu i njegov tim su sproveli istraživanje analizom krvi kod 347 trudnica koje su prolazile kroz tretman vantelesne oplodnje i imale jedan plod. Od toga je bilo 184 devojčice i 163 dečaka. Nivo beta HCG je meren između 14. i 20. dana nakon oplodnje. Zaključak strudije bio je da su majke imale oko 19% viši nivo hormona, u proseku, ako su nosile plod ženskog pola, u odnosu na one koje su nosile dečake. beta hcg i bebin pol
Izvor: http://consumer.healthday.com 

Ako trudnica nosi muški fetus, upravo zbog nešto nižeg nivoa beta HCG hormona, moguće je da prvi kućni test za trudnoću bude negativan. Takođe, ovo može značiti da je ovulacija bila nešto kasnije i nije siguran pokazatelj pola bebe.

Danas se vrlo lako saznaje kog je pola beba već u 10. nedelji trudnoće uz pomoć neinvanzivnih prenatalnih testova, koji pored toga pružaju mnogo važniji podatak – da li je beba zdrava.

Save

Related Articles

Back to top button