fbpx
Posle porođaja

Bejbi bluz ili postporođajna depresija – u čemu je razlika?

Šta je “Baby blues”?

Da li ste do sada čuli za izraz bejbi bluz? Bukvalno se misli da se nekada osećate plavo. Da li vam se to dogodilo posle porođaja? Većina novih mama, čak 60 do 70% posle porođaja doživi neki osećaj bluza.

Rođenje bebe nosi niz emocija sa kojima se prvi put srećemo. Mnoge od tih emocija su nešto što ne poznajemo, a događaju se i ekstremno visok nivo sreće, ali i straha za drugo ljudsko biće. Smenjuju se usponi i padovi različitih osećanja.

Rolerkoster osećanja je sasvim normalan i može biti posledica nove situacije, ali i promena hormona.

Razlika između postporođajne depresije i bejbi bluza

Iako se u nekim člancima spominje kao jedno, znajte da bejbi bluz nije isto što i postporođajna depresija.

Osnovna razlika je što se se “bluz” javlja ubrzo nakon porođaja, najkasnije do dve nedelje i ne traje duže od dve nedelje, a postporođajna depresija se najčešće javlja 4 do 6 nedelja nakon porođaja i teško prolazi spontano.

kosa

Da li imate bejbi bluz?

“Baby blues” je privremeno psihološko stanje koje se javlja odmah nakon proođaja. Majka može imati nagle promene raspoloženja od velike sreće do velike tuge i neobjašnjivog plakanja. Ova pojava može trajati par sati, a najviše do dve nedelje nakon porođaja. (Izvor: https://www.medicinenet.com)

Bejbi bluz je manje ozbiljan od postporođajne depresije i ne zahteva lečenje. Najčešće pomaže razgovor sa drugim majkama koje su prošle isto. Pridružite nam se na Demetra – grupa na Fejsbuku.

mentalno zdravlje i tinejdzeri 3

Bejbi bluz – simptomi:

  • nagle promene raspoloženja,
  • smenjivanje neopisive sreće i  bezrazložne tuge,
  • često plakanje,
  • anksioznost,
  • nedostatak koncentracije,
  • osećaj neadekvatnosti.

Ako bejbi bluz potraje duže od dve nedelje, obratite se lekaru jer možda imate postporođajnu depresiju.

Da li imate postporođajnu depresiju? bejbi bluz

Istraživanja su pokazala da 1 od 8 novih mama doživi postporođajnu depresiju. Češće je imaju žene koje su tokom života već nekada bile u depresiji. (Izvor: Sanford Health

Postporođajna depresija može da nastupi iznenada nakon porođaja ili postepeno čak 12 meseci nakon rođenja bebe. Najčešća je u prvih 4 do 6 nedelja posle porođaja.

Više o portporođajnoj depresiji pročitajte OVDE!

Objavljen: 25. mart 2020. godine, ažuriran: 2. januara 2024. godine

Image by fancycrave1 from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button