fbpx
Novorođenče

Bebi opada kosa: Zašto novorođenče gubi kosu posle nekog vremena?

Sasvim je normalno da bebi opada kosa posle nekog vremena nakon rođenja i nema razloga za brigu. Tokom prvih šest meseci neke bebe gotovo da u potpunosti ostanu bez kose, ali ona iznova počinje da raste.

Bebi opada kosa

Opadanje kose kod novorođenčadi nije neuobičajeno i često je povezano s fiziološkim promenama koje se dešavaju nakon rođenja. Iako je u većini slučajeva ovo opadanje kose normalno, postoje i određeni zdravstveni faktori koji mogu uticati na rast kose kod beba tokom prve godine života.

Gubitak kose je sasvim normalan za novorođenčad, on se naziva telogen effluvium. Do njega dolazi nakon pada hormona odmah nakon rođenja koji može izazvati gubitak dlake sa kojom se beba rodila. Veliki gubitak kose se često dešava i porodiljama. Saznajte više: Opadanje kose posle porođaja (VIDEO)

Kod nekih beba se dogodi da se rode sa tamnom i gustom kosom, čak prilično dugim dlakama, ali nakon nekog vremena počinju da se menjaju i boja i tekstura, te dete već do prvog rođendana ima gotovo potpuno plavu kosu.

Bebi opada kosa

Kako izgleda prirodni ciklus kose?

Ona ima svoju fazu rasta i fazu mirovanja. Prva faza traje oko tri godine, dok faza mirovanja traje oko tri meseca (1 do 6 meseci). Tokom faze mirovanja dlaka ostaje u folikulu sve dok nova dlaka ne počne da ulazi. Na ovaj način između 5-15% vlasišta glave je uvek u mirovanju, ali stres, hormonske promene i zdravstvena stanja to mogu da promene i uzrokuju da veliki broj dlaka istovremeno prestane sa rastom. Opadanja počinje kada faza rasta počne, odnosno nakon što faza mirovanja prođe (za oko tri meseca).

Novorođenčad u ovu fazu upadnu nekada i nakon mesec dana, a najčešće sa oko dva do tri meseca.

Nova kosa izgleda drugačije?

Ponekad nova kosa ima sasvim drugačiju boju i teksturu od one sa kojom se beba rodila. Neke bebe se rode sa puno crne kose, a nakon rođenja im ta kosa opadne i poraste neuporedivo svetlija.

Bebi opada kosa u krugovima?

Ako primetite opadanje kose u kolutovima, pečatima ili samo na jednom mestu, obratite pažnju u kom je beba položaju dok spava. Ako je to deo glave na koji je beba najčešće oslonjena, nema razloga za brigu, to je uzrok opadanja u toj regiji.

Šta ako je beba potpuno ćelava?

Nemojte brinuti. Ova faza obično traje do prvog rođendana, a nakon toga kosica polako počne da se pojavljuje.

Bebi opada kosa od ležanja?

Bebama se nekada dogodi da potpuno opadne kosa na mestu na kom najčešće drže glavu dok leže. Bebama koje leže na leđima većinu vremena na potiljku, a onima koje leže na strani ili stomaku, sa strane.

Opadanje kose kod beba

Opadanje kose kod novorođenčadi nije neuobičajeno i često je povezano s fiziološkim promenama koje se dešavaju nakon rođenja. Iako je u većini slučajeva ovo opadanje kose normalno, postoje i određeni zdravstveni faktori koji mogu uticati na rast kose kod beba tokom prve godine života.

 • Fiziološki uzroci:

    Telogeni efluvijum: Nakon rođenja, bebe prolaze kroz promene u hormonalnom statusu, što može dovesti do prelaska kose iz faze rasta u fazu mirovanja i, konačno, do opadanja. Ovaj proces poznat je kao telogeni efluvijum.

    Prilagođavanje na okolinu: Novi okoliš, različita temperatura i svetlost, mogu uticati na prilagodljivost bebinog organizma, uključujući i rast kose.

beba i mama 4

Druga stanja koja izazivaju opadanje kose kod beba

Postoje druga stanja koja izazivaju opadanje kose kod beba mlađih od jedne godine, ali ona su veoma retka:

 • Kožna oboljenja: Seboreični dermatitis, ekcem ili gljivične infekcije mogu uticati na zdravlje kože i kose kod beba. Ukoliko se jave ćelave mrlje sa crvenim ljuskicama, može se raditi o gljivičnoj infekciji koja se zove tinea capitis.
 • Alopecija areata: Iako retka kod novorođenčadi, ovo autoimuno stanje može uzrokovati gubitak kose u obliku krugova.
 • Infekcije: Infekcije vlasišta ili sistematske infekcije mogu povremeno dovesti do gubitka kose.
 • Hormonalni poremećaji: Hormonski disbalans, poput hipotireoze, može uticati na rast kose kod beba.
 • Nutricionistički nedostaci: Nedostatak određenih hranljivih materija, kao što su gvožđe ili cink, može uticati na rast kose.
 • Fizička oštećenja: Vezivanje kosice u repić kontinuirano ili nepravilne fleke gde kosa nedostaje nastale time da beba na jednom mestu vuče kosu ili je uvija.
 • Neka zdravstvena stanja poput hipotireoze kod bebe ili hipopituitarizma (neaktivna hipofiza).
bebi opada kosa

Da li postoji nešto što mogu da učinim da se bebi smanji opadanje kose?

Ne možete da preduzmete apsolutno ništa vezano za prirodno opadanje kose kod bebe, osim da sačekate da ona poraste. Eventulano možete probati da promenite položaj u kome beba leži, ako ste primetili da nema kosu samo na mestu na kom najviše drži glavu oslonjenu.

Veoma je važno da beba svakodnevno određeno vreme provede na stomaku, ne samo zbog toga da odmori potiljak od pritiska već zato što je to važno za njen razvoj.

Redovno, mekom četkom češljajte bebu čak i ako nema kosu. Na ovaj način se masira bebina koža glave i stimuliše rast nove kosice.

Spomenite da bebi opada kosa pedijatru, ukoliko se ono nastavi nakon šest meseci, mada je verovatno normalno, ali možda će svakako želeti da uradi osnovnu analizu krvne slike ili pregleda bebinu kožu.

Nemojte paničiti ako bebi sporo raste kosa ili smatrate da je ćelava i nakon navršene godine. Pažljivo pogledajte njenu glavu, ako vidite tanke, tanke svetle dlačice, znači da je samo pitanje vremena kada će kosa porasti. Pročitajte: Rast kose kod dece

Rezime

Opadanje kose kod beba obično nije razlog za ozbiljnu zabrinutost, ali je uvek preporučljivo konsultovati se s pedijatrom kako biste bili sigurni da nema nekih zdravstvenih problema, ako opadanje traje duže od šest meseci. Većina slučajeva opadanja kose je privremena, a nova kosa će rasti kako dete raste i razvija se.

Literatura:

 1. HealthLine: What it Means if Your Baby is Losing Hair – https://www.healthline.com/health/baby/baby-hair-loss
 2. BabyCenter: Hair Loss in Babies – https://www.babycenter.com/health/conditions/hair-loss-in-babies_85
 3. SeattleChildren’s: Hair Loss – https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/hair-loss/

Tekst “Bebi opada kosa” objavljen: 21. novembar 2021. godine, ažuriran: 13. januar 2024. godine,

Photo by Анастасия Триббиани from Pexels

Izvor
HealthLineBabyCenterSeattle ChildrenPexels

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button